28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενα νέο Φεστιβάλ Nτοκιμαντέρ γεννήθηκε με έδρα τη Μυτιλήνη (8-11 Δεκεμβρίου)

Ο εμφύλιος στη Συρία με τα μάτια 7 σκηνοθετών

Το AegeanDocs, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κώστα Σπυρόπουλο, δίνει μεγάλη έμφαση όχι στην Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο, αλλά στις ιστορίες απλών ανθρώπων και των κοινοτήτων τους. Γεγονός της εναρκτήριας διοργάνωσης θεωρείται η πρώτη ελληνική προβολή της συλλογικής ταινίας «Global Syrian Day».
      Pin It

Το AegeanDocs, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κώστα Σπυρόπουλο, δίνει μεγάλη έμφαση όχι στην Ιστορία με γιώτα κεφαλαίο, αλλά στις ιστορίες απλών ανθρώπων και των κοινοτήτων τους. Γεγονός της εναρκτήριας διοργάνωσης θεωρείται η πρώτη ελληνική προβολή της συλλογικής ταινίας «Global Syrian Day»

 

Της Νόρας Ράλλη

 

Ο Ορουα Νιράμπια είναι Σύρος κινηματογραφιστής, ο οποίος απήχθη από τις συριακές μυστικές υπηρεσίες τον Αύγουστο του 2012 και ελευθερώθηκε σχεδόν ένα μήνα αργότερα, ύστερα από διεθνή κινητοποίηση. Σκηνοθέτες και ηθοποιοί απ' όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και ο δικός μας Κώστας Γαβράς) έλαβαν μέρος στην καμπάνια «Ελευθερώστε τον Ορουα». Μαζί με τη σύντροφό του, επίσης Σύρια σκηνοθέτιδα και παραγωγό, Νταϊάνα ελ Τζεϊρούντι, δημιούργησαν το 2008 το ανεξάρτητο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ DOX BOX, το μεγαλύτερο στον Αραβικό κόσμο, για το οποίο τιμήθηκαν πέρυσι με το Ευρωπαϊκό Βραβείο για δίκτυα προβολής ντοκιμαντέρ.

 

Οι δυο τους επέλεξαν και συγκέντρωσαν τις καλύτερες ταινίες από εφτά συντοπίτες τους κινηματογραφιστές, που με όπλο την κάμερα και τη συνείδησή τους κατέγραψαν τις λαϊκές κινητοποιήσεις για δημοκρατία και ελευθερία στη Συρία, οι οποίες, όπως όλοι είδαμε, καταπνίγηκαν στο αίμα. Η συλλογή των ταινιών με τίτλο «Global Syrian Day» θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του AegeanDocs.

 

Πρόκειται για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, που θα πραγματοποιηθεί από 8 έως 11 Δεκεμβρίου. Διοργανωτής είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παραγωγός η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστορικό Ντοκιμαντέρ» και καλλιτεχνικός διευθυντής ο Κώστας Σπυρόπουλος. Οι δράσεις του εκτείνονται, πέραν της προβολής ταινιών, σε διαλέξεις, συζητήσεις και σεμινάρια, τα οποία διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 

Στο διεθνές τμήμα ξεχωρίζουν οι ταινίες «The Second Meeting» του Σέρβου σκηνοθέτη Ζέλικο Μίρκοβιτς, «More Than Honey» του Γερμανού Μάρκους Ιμχούφ, «Ι am breathing» των Εμα Ντέιβι και Μόραγκ ΜακΚίνον, που πήρε το φετινό βραβείο BAFTA καλύτερης σκηνοθεσίας, «Blood Brother» του Αμερικανού Στιβ Χούβερ, βραβευμένου στο φεστιβάλ Sundance 2013, με τα βραβεία κοινού και καλύτερου ντοκιμαντέρ, αλλά και το αριστουργηματικό «Ψάχνοντας τον Sugarman» του Μάλικ Μπεντζελούλ, φετινό Οσκαρ ντοκιμαντέρ.

 

Επιλεγμένες είναι και οι ελληνικές ταινίες που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ, όπως οι πολυβραβευμένες «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ και «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου, αλλά και οι «Little Land» του Ν. Νταγιαντά, «Ενα βήμα μπροστά» του Δ. Αθυρίδη, «Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού» του Μ. Γκαστίν, «Πάρβας- Αγονη Γραμμή» και «100» του Γερ. Ρήγα , «Οι γαμπροί της Ζαχάρως – Sugar Town» του Κ. Τσακίρη κ.ά.

 

«Αρχίζουμε, όλοι μαζί, ένα όμορφο ταξίδι για τη δημιουργία, την επιτυχία και τη διεθνή καθιέρωση του AegeanDocs – του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Αιγαίου: Φως, Αιγαίο, Πολιτισμός και Ιστορία είναι οι τέσσερις πυλώνες του» δηλώνει ο Κώστας Σπυρόπουλος με τη μεγάλη πείρα σε θέματα στήριξης και παραγωγής των ελληνικών ντοκιμαντέρ. Κάνει, δε, ειδική μνεία για το ιστορικό κομμάτι του φεστιβάλ λέγοντας: «Μας ενδιαφέρουν ταινίες όπου η Ιστορία έχει κεφαλαίο γιώτα, αλλά και οι ιστορίες των απλών ανθρώπων και των κοινοτήτων, των προσώπων και των συλλογικών υποκειμένων. To Φεστιβάλ αντικρίζει την Ιστορία όχι ακαδημαϊκά και στατικά, όχι ως την εξιστόρηση των ηγετών και των πολέμων, αλλά ως το βλέμμα του σημερινού ανθρώπου στο παρελθόν και το παρόν σε όλες τις δραστηριότητές του».

 

Ισως γι' αυτούς ακριβώς τους λόγους επέλεξαν να συμπεριλάβουν τις εφτά ταινίες Σύρων κινηματογραφιστών. Οταν ξεκινάει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ και μάλιστα διεθνές, επιβάλλεται να έχει καθορίσει με σαφήνεια τους στόχους του και τα στοιχεία που θα το ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα. Και η ένταξη αυτών των ταινιών στο πρόγραμμα δεν αφήνει περιθώρια σύγχυσης: όταν δίνεις βήμα σε Σύρους σκηνοθέτες και παραγωγούς, που πραγματικά με κίνδυνο της ζωής τους (αρκετοί από αυτούς σκοτώθηκαν), κατόρθωσαν να τεκμηριώσουν με τη γλώσσα της αλήθειας μέσω του ντοκιμαντέρ, τη δραματική περιδίνηση του λαού της Συρίας κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις, τότε μάλλον νοιάζεσαι πραγματικά για την Ιστορία «με το γιώτα κεφαλαίο».

 

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και οι προβολές και συζητήσεις των σκηνοθετών, Ελλήνων και ξένων, θα γίνουν στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, χάρη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα υπάρξει ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση, σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας, σε Χίο, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία και στα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου στη Σύρο και τη Ρόδο. Τα περισσότερα από αυτά τα νησιά πλήττονται από την έλλειψη ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Ενας λόγος παραπάνω για να στηριχτούν όσο το δυνατόν περισσότερο θεσμοί, όπως το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Αιγαίου, που αναδεικνύουν ακριβώς μία «άλλη πραγματικότητα»… ό,τι δηλαδή κάνει και το ίδιο το ντοκιμαντέρ.

 

Info: www.aegeandocs.gr

 

[email protected]

 

Scroll to top