Παρίσι Tης Ηρας Φελουκατζή
Κρίση ξέσπασε στη γαλλική εφημερίδα «Libération» που αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Οι διευθυντές της, Νικολά Ντεμοράν και Φιλίπ Νικολά, παρουσίασαν στις αρχές της εβδομάδας ένα σχέδιο δραστικών περικοπών δαπανών. Το πρόγραμμα εξυγίανσης που πρότειναν προβλέπει οικονομίες ύψους 3-4 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 2 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από τη μισθοδοσία που ανέρχεται σε 21 εκατομμύρια τον χρόνο. Προτείνονται «προσωρινές» μειώσεις μισθών της τάξης του 10% και πιο αυξημένες για τους υψηλόμισθους, εθελοντικές αποχωρήσεις για συνταξιοδότηση και συμφωνίες για μερική απασχόληση. Ενα ακόμα σοβαρό πρόβλημα της εφημερίδας είναι η υπερχρέωσή της. Οφείλει να εξοφλήσει ένα δάνειο 6 εκατομμυρίων ευρώ με καταβολή 1,5 εκατομμυρίου τον χρόνο.
Σε γενική συνέλευση στην οποία συμμετείχαν τα τρία τέταρτα του προσωπικού (74,48%), ψηφίστηκε πρόταση μομφής με ποσοστό 90%. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν το πρόγραμμα που πρότειναν οι δύο συνδιευθυντές και ζήτησαν την αποχώρησή τους προκειμένου «να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός κατάλληλου σχεδίου ανάπτυξης, ένα νόμιμο και αξιόπιστο σχέδιο αποταμίευσης».
Οι μέτοχοι της «Libéra- tion» ανήγγειλαν ότι υποστηρίζουν το διευθυντήριο Ντεμοράν – Νικολά. Η κατάσταση είναι λεπτή στην εφημερίδα γιατί οι κύριοι μέτοχοι μεγαλοεπιχειρηματίες (Μπρούνο Λεντού, Εντουάρντ Ρότσιλντ και η ιταλική εταιρεία Ersel) αρνούνται να καταβάλουν επιπλέον χρηματοδότηση. Ο ιταλικός όμιλος μάλιστα επιθυμεί να αποχωρήσει. Με 37.000 κυκλοφορία, η εφημερίδα υφίσταται σήμερα μείωση κυκλοφορίας 30% σε σχέση με πέρυσι, έναντι μείωσης 15% για άλλες καθημερινές εφημερίδες. Μόνο η νέα φόρμουλα της εφημερίδας του Σαββατοκύριακου σημειώνει άνοδο κυκλοφορίας 15%.
Ο Ντεμοράν και ο Νικολά εξήγησαν ότι αναζητούν «έναν νέο εκδότη για συμβολή σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της εφημερίδας». Τονίζουν όμως ότι «για να χρησιμεύσει η αύξηση του κεφαλαίου στην ανόρθωση της εφημερίδας, πρέπει να υπάρχει οικονομική ισορροπία». Υποστηρίζοντας ότι θα επιδιώξουν άνοδο της κυκλοφορίας με ανάπτυξη της ύλης στην έντυπη καθημερινή εφημερίδα, δηλώνουν ότι «είναι παράδοξο να ψηφίζεται πρόταση μομφής κατά μιας διεύθυνσης που αναζητά τρόπους για διάσωση της απασχόλησης. Υπάρχουν κοινωνικά κεκτημένα που καμιά επιχείρηση Τύπου δεν μπορεί να τα τηρήσει λόγω της κρίσης».
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νικολά Ντεμοράν βρίσκεται στο στόχαστρο των εργαζομένων στη «Libération». Το 2011 είχε ψηφιστεί με ποσοστό 78% πρόταση μομφής από τους εργαζομένους που είχαν κινητοποιηθεί κατά σχεδίου του για περικοπή θέσεων. Το 2012 είχε αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις σχετικά με διάδοση ανυπόστατης φημολογίας για ελβετικούς λογαριασμούς του υπουργού Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Οι δημοσιογράφοι είχαν καταγγείλει ένα «σοβαρό δεοντολογικό λάθος» και απαίτησαν να πάψει να ασκεί διπλά καθήκοντα διευθυντή σύνταξης και συνδιευθυντή της εφημερίδας. Ο Ντεμοράν αναγκάστηκε τότε να αφήσει την πρώτη θέση στον Φαμπρίς Ρουσελέ.
www.ira-feloukatzi.fr