APTh-Aristoteleio-Panepistimio-maures-simaies

28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σκληροί οι συγκλητικοί του ΑΠΘ

Με μια λακωνική αλλά ξεκάθαρη ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ απορρίπτει τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας και εμφανίζεται «σκληρότερη» από τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος αρχικά είχε κάνει λόγο για «σύγκλιση».
      Pin It

Απορρίπτει τις προτάσεις του Κ. Αρβανιτόπουλου η Σύγκλητος του ιδρύματος και ζητεί νέα συνάντηση

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Με μια λακωνική αλλά ξεκάθαρη ανακοίνωση, η Σύγκλητος του ΑΠΘ απορρίπτει τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας και εμφανίζεται «σκληρότερη» από τον πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος αρχικά είχε κάνει λόγο για «σύγκλιση». Μάλιστα, η Σύγκλητος ζητά νέα συνάντηση επιτροπής, την οποία θα ορίσει η ίδια, με τον υπουργό. Η χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της έγινε παρουσία εργαζομένων και φοιτητών, με αποκλειστικό θέμα τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.

 

Ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος τους ενημέρωσε για τις προτάσεις του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, θα υπάρχει δυνατότητα «η όποια υποστελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει» με την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των ιδρυμάτων και την «κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού» τους να αντιμετωπιστεί μέσω… δια-ιδρυματικής κινητικότητας υπαλλήλων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα. Ανέφερε επίσης ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους διοικητικούς υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα κι έχουν τα προσόντα να τοποθετηθούν σε θέσεις εργαστηριακού προσωπικού (ν. 4009). Παράλληλα, θα εξεταστούν οι ενστάσεις για αποκατάσταση ανακριβειών κατά την απογραφή τους.

 

Παραιτήσεις στον Πρύτανη

 

Στη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν επιφυλάξεις αν το ΑΠΘ μπορεί να λειτουργήσει μετά τη διαθεσιμότητα, λόγος για τον οποίο στην προηγούμενη συνεδρίασή της η Σύγκλητος είχε υποβάλει τις παραιτήσεις της στον πρύτανη. «Πώς μπορεί να αντιμετωπιστούν προβλήματα σε τομείς όπως γραμματείες, ορκωμοσίες και άλλες δραστηριότητες», αναρωτήθηκαν εύλογα τα μέλη της Συγκλήτου. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση υπαλλήλου του τεχνικού κλιμακίου που προειδοποίησε για τον κίνδυνο άμεσης διακοπής της θέρμανσης των κτιρίων καθώς «από τους 18 μόνιμους υπαλλήλους του κλιμακίου εξαιρείται της διαθεσιμότητας μόνο ένας».

 

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ σε έκτακτη συνεδρίασή της σήμερα (σ.σ. χθες) 27-11-13 διατύπωσε ομόφωνα την εκτίμηση ότι, ειδικά για το ΑΠΘ, οι έγγραφες προτάσεις του κ. υπουργού Παιδείας, όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα και για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η εκ νέου συνάντηση επιτροπής της Συγκλήτου με τον κ. υπουργό Παιδείας», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες το απόγευμα.

 

Οι αρχικές σκέψεις της Συγκλήτου για τον ορισμό επιτροπής που θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Αρβανιτόπουλο είναι αυτή να αποτελείται από τον πρύτανη, έναν αντιπρύτανη και δύο καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

 

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με θέμα, και σ’ αυτήν την περίπτωση, την αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος λόγω συνεχούς περικοπής κονδυλίων, η οποία έχει αποτέλεσμα τον κίνδυνο διακοπής της σίτισης, καθώς και την έλλειψη θέρμανσης τόσο στους χώρους του ιδρύματος όσο και στη φοιτητική εστία. Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΑΤΕΙΘ είναι οι μαζικές κλήσεις που έχουν φτάσει σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς, προκειμένου να καταθέσουν ανωμοτί για τις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά».

 

Εκφοβισμός και τρομοκρατία

 

«Υφίσταται μια έμμεση προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκρατίας των φοιτητών, του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού και των οικογενειών τους, με την αποστολή κλήσεων κατηγορουμένων από τον πταισματοδίκη για την έκφραση της αντίθεσής τους στο σχέδιο “Αθηνά”, τον περασμένο Φεβρουάριο», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΤΕΙΘ. «Στον βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων συκοφαντούνται και διασύρονται καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και οι οικογένειές τους για τη συνεισφορά τους ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά8, για το οποίο το ίδρυμα δικαιώθηκε πείθοντας την Πολιτεία για τη διατήρηση της αυτοτέλειας του ιδρύματος», καταλήγει.

 

Scroll to top