28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανοίγει κερκόπορτα»

Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου».
      Pin It

Ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου»

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Mε την αξιωματική αντιπολίτευση να αποδομεί ολοκληρωτικά ως «φαινομενική» την κυβερνητική βούληση για αντιρατσιστικό νόμο, ξεκίνησε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου».

 

Μιλώντας για απλή αναδιατύπωση του νόμου 927 του 1979, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως ουσιαστικά πρόκειται για ένα κείμενο πέντε άρθρων, στο οποίο δεν περιλαμβάνεται πουθενά με σαφήνεια ο ορισμός του «ρατσισμού» ή «του ρατσιστικού εγκλήματος», αντιθέτως συγκροτείται με διατάξεις «αντισυνταγματικές, κακότεχνες, πρόχειρες και εξόχως αόριστες νομικά».

 

Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν από τον παριστάμενο Χαρ. Αθανασίου να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ειδικότερα, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, επικαλούμενος «ουσιαστικό διάλογο» στους κόλπους της συγκυβέρνησης για το θέμα, παρότρυνε τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει σχετική τροπολογία, ενώ ο Σπ. Λυκούδης ζήτησε να προστεθούν στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου ο γενετήσιος προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου. «Μοναδική ευκαιρία να ορθώσουμε ανάχωμα απέναντι στην ομοφοβία» είπε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ. «Σέβομαι τη συντηρητική θεωρία, κατανοώ τη δυσκολία να συναινέσουμε στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά πρέπει να τους προστατεύσουμε γιατί είναι ομάδα–στόχος και κινδυνεύουν από τους ρατσιστές».

 

Το σύμφωνο συμβίωσης

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης πάντως, αναφερόμενος σχετικά στη δευτερολογία του αργά το βράδυ, δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν φέρνουμε τέτοιο θέμα ούτε το συζητάμε τώρα, δεν παίρνουμε θέση αυτή τη στιγμή», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ζήτημα που άπτεται του αστικού δικαίου.

 

Επί των προτεινόμενων διατάξεων, η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλόγισε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι «μετά από 5,5 μήνες που έχει εκφραστεί συνολικά από το συνταγματικό τόξο η απόλυτη αναγκαιότητα ισχυρού νομοθετικού αντιρατσιστικού πλαισίου», έφερε ένα «νομοτεχνικά απαράδεκτο νομοσχέδιο πέντε άρθρων» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιμένει να μην τοποθετείται «απέναντι» στον ρατσισμό, λόγω «αμηχανίας» και «κουτοπονηριάς», προκειμένου να «ανοίξει η κερκόπορτα για να ποινικοποιεί ό,τι δεν της αρέσει».

 

Αιτιολόγησε την επιχειρηματολογία της για «έλλειψη πολιτικής βούλησης» στην πάταξη του ρατσισμού αναφερόμενη σε «θύλακες» μισαλλόδοξης αντίληψης, ξενοφοβίας και φασισμού που έχουν παρεισφρήσει στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη και στην αστυνομία» αλλά και στα υψηλότερα κυβερνητικά και υπουργικά κλιμάκια, αναφερόμενη συγκεκριμένα στον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και στον συνεργάτη του Θ. Πλεύρη, στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βορίδη, στον σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης Κωτούλα, στον «παλαιό συνοδοιπόρο» του πρωθυπουργού, εκδότη του «Στόχου», Χατζηπαρασκευή.

 

Επανέλαβε επίσης τις αναφορές του αρμόδιου επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος «όταν αναφέρεται στην επέκταση του ρατσιστικού φαινομένου στην Ελλάδα παραπέμπει σε επίμαχες δηλώσεις τόσο του Αντ. Σαμαρά όσο και του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια, περί ανακατάληψης των πόλεων από μετανάστες» και για «τέτοια εισβολή όπως δεν γνώρισε ποτέ η χώρα».

 

Υπογράμμισε, τέλος, τις αιτιάσεις της σχετικής Εκθεσης του «Συνηγόρου του Πολίτη» που συνιστά καταπέλτη, καθώς με αφορμή την εφαρμογή του προγράμματος «Ξένιος Δίας» (προβληματικού ως προς την τήρηση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας και της απαγόρευσης των φυλετικών διακρίσεων), «κατηγορεί την κυβέρνηση για πρακτικές δημιουργίας εθνικιστικού προφίλ».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ελαφρώς… αντιρατσιστικό

 

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχολιάζει την ουσία της τελευταίας εκδοχής του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

 

«Υστερα από πολύμηνη αναμονή για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επανέφερε το νομοσχέδιο που είχε εν πολλοίς καταθέσει πριν από έξι μήνες το οποίο η Ενωση είχε κατακρίνει ως προβληματικό και αναντίστοιχο με τη χρονική συγκυρία. Και τούτο, διότι αντί να σέβεται, όπως οφείλει κάθε δημοκρατία, όλες τις απόψεις (όσο ακραίες και αν είναι αυτές), περιέχει ένα εξαιρετικά κακότεχνο άρθρο περί δημόσιου εγκωμιασμού και άρνησης εγκλημάτων (άρθρο 2), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες διώξεις προσώπων για τη διαφορετική ανάγνωση των ιστορικών και πολιτικών γεγονότων και μάλιστα δεν περιλαμβάνει καν τη ρήτρα τα εγκλήματα αυτά να έχουν αναγνωριστεί ως τέτοια από αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο.

 

-Είναι ένα νομοσχέδιο κατώτερο των δυσμενών κοινωνικών και πολιτικών περιστάσεων, αφού αφενός μεν εξαντλείται στη διεύρυνση της τιμώρησης του ρατσιστικού λόγου, αφετέρου δε προσπαθεί με περισσή ευκολία και προχειρότητα να ξεφορτωθεί το ζήτημα της αντιμετώπισης του ρατσισμού στη χώρας μας: δηλαδή την εξιχνίαση των ρατσιστικών χαρακτηριστικών και την τιμωρία της ρατσιστικής βίας.

- Παραλείπεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου και μένουν εκτός της προστατευτικής εμβέλειάς του κατηγορίες προσώπων ευάλωτες στη ρατσιστική βία».

 

Τέλος, στην ανακοίνωση επισημαίνεται η «αμφιθυμία» της κυβέρνησης που απέσυρε για να ξαναφέρει το νομοσχέδιο μετά και την καθυστερημένη διερεύνηση των εγκλημάτων της Χ.Α.

 

Α.Ψ.

 

 

 

Scroll to top