28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην τελική ευθεία το νέο Ρυθμιστικό για την Αττική

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα δοθεί σε διαβούλευση. Ο υπουργός Γ. Μανιάτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές πάντως ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με μια κοινή υπουργική απόφαση.
      Pin It

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα δοθεί σε διαβούλευση. Ο υπουργός Γ. Μανιάτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές πάντως ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με μια κοινή υπουργική απόφαση

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Τις επόμενες ημέρες και μέσα από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα γίνει η ουσιαστική αποτίμηση των προτάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Ρυθμιστικό της Αττικής με χρονικό ορίζοντα το 2021. Η καθοριστική μελέτη θα δοθεί σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, όπως είπε χθες ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης κατά την πρώτη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.

 

Με τα έως τώρα γνωστά σχέδια του υπουργείου, δεν προβλέπονται νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό, πέρα από την ήπια επέκταση της δυτικής περιφερειακής, από τον κόμβο της Καισαριανής έως το ύψος της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

 

Ο Γ. Μανιάτης, όμως, χθες διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με μια κοινή υπουργική απόφαση, ενώ επικαλέστηκε το πρώτο Ρυθμιστικό της Αθήνας που είχε θεσμοθετήσει το 1985 ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης, για να θυμίσει ότι δεν περιλάμβανε μεγάλες παρεμβάσεις, όπως το νέο αεροδρόμιο στα Μεσόγεια, που προστέθηκαν στην πορεία με σημειακές τροποποιήσεις.

 

Πάντως, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης πρότεινε να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του Ρυθμιστικού στο υπουργείο Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι οι σχεδιασμοί αποτελούν κατεξοχήν οικονομικό εργαλείο. Ισως όμως να εξέφραζε με καλυμμένο τρόπο τις αντιρρήσεις του για την περικοπή των νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική, που προέβλεπαν οι σχεδιασμοί των αρχών του 2009. Για σχεδιασμούς εναρμονισμένους στα μνημόνια έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη και Β. Αποστόλου επισήμαναν ότι η κυβέρνηση προωθεί το νέο Ρυθμιστικό, αλλά καταργεί ή συρρικνώνει τον οργανισμό που θα το εφαρμόσει! Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης, βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός, για λόγους που συνδέονται με την εκλογική του περιφέρεια, τα Γιάννενα.

 

Τα τοπικά κίνητρα πρυτάνευσαν και στην παρέμβαση του Γιώργου Βλάχου, προέδρου της επιτροπής της Βουλής, που εκλέγεται στο υπόλοιπο Αττικής. Αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαιρέτων και στην ουσία αντιτάχθηκε στη βασική επιλογή του Ρυθμιστικού για περιορισμένες εντάξεις στο σχέδιο.

 

Ζητούν… δόμηση

 

Κριτική άσκησε και στο θέμα της προστασίας των ορεινών όγκων, ζητώντας να επιτραπεί η δόμηση σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής που προστατεύονται από αυστηρά μέτρα. «Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να βρουν άκρη για το πού είναι το δάσος», παρατήρησε έχοντας στραμμένη την προσοχή του στους ψηφοφόρους της περιοχής του.

 

Με βάση όμως ορισμένους υπολογισμούς προβλέπεται η πολεοδόμηση άλλων 60.000 στρεμμάτων! Να σημειωθεί ότι στην Αττική καλύπτονται με Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια πάνω από 425 χιλιάδες στρέμματα και μαζί με τις ζώνες παραθεριστικής κατοικίας φθάνουν τις 470 χιλιάδες, επιτρέποντας τη δόμηση στο 16% της έκτασης της περιφέρειας.

 

Scroll to top