28/11/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υπέρβαση» ο όρος «νεοναζί»;

Ο εκπαιδευτικός ισχυριζόταν ότι συκοφαντήθηκε με τις φράσεις «ο γυμνασιάρχης της Χρυσής Αυγής», «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί-γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης» και «βγήκε λάδι» από την ΕΔΕ που διατάχτηκε σε βάρος του το .
      Pin It

Ο εκπαιδευτικός ισχυριζόταν ότι συκοφαντήθηκε με τις φράσεις «ο γυμνασιάρχης της Χρυσής Αυγής», «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί-γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης» και «βγήκε λάδι» από την ΕΔΕ που διατάχτηκε σε βάρος του το 2010

 

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Ο Στρατής Προσέρχεται με την κατηγορία του Αυτόφωρου«Ερχεται η σειρά σας!» Αυτό προειδοποίησε ο Αρης Χατζηκομνηνός, συνήγορος πολιτικής αγωγής του «γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής», που μήνυσε με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης διά του Τύπου τον δημοσιογράφο Στρατή Μπαλάσκα, έξω από την αίθουσα του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης, λίγες ώρες πριν αθωώσει το δικαστήριο τον κατηγορούμενο από την εν λόγω κατηγορία. Το ακροατήριο, ωστόσο, εξεπλάγη με την απόφαση των δικαστών να επιβάλουν ποινή φυλάκισης έξι μηνών για την κατηγορία της απλής εξύβρισης, εξαγοράσιμη κατά 10 ευρώ τη μέρα. Ο κατηγορούμενος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

 

Το μήνυμα του συνηγόρου του γυμνασιάρχη Βασίλη Μακρυπούλια ήταν σαφές και είχε αποδέκτες τους συνδικαλιστές, συναδέλφους και αλληλέγγυους του κατηγορουμένου, λίγους μήνες αφ' ότου ο Αρης Χατζηκομνηνός, πολιτευτής της Ν.Δ., με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου τότε, είχε διαφωνήσει με την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

 

Η υπόθεση εκκρεμούσε από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε ο δημοσιογράφος παραδόθηκε στην αστυνομία μετά το ένταλμα σύλληψης και τη διαδικασία του αυτοφώρου, κατηγορούμενος από τον γυμνασιάρχη φιλόλογο για το δημοσίευμά του στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός». Ο Στρ. Μπαλάσκας ασκούσε δριμεία κριτική στο βίντεο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα ο ενάγων, παραμονή της 40ής επετείου του Πολυτεχνείου, και αναφερόταν στα «ψέματα περί νεκρών του Πολυτεχνείου». Σύμφωνα με τη μήνυση, ο εκπαιδευτικός ισχυριζόταν ότι συκοφαντήθηκε με τις φράσεις «ο γυμνασιάρχης της Χρυσής Αυγής», «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί-γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης» και ότι «βγήκε λάδι» από την ΕΔΕ που διατάχτηκε σε βάρος του το 2010. Αν και ο κατηγορούμενος αθωώθηκε για την πρώτη και την τρίτη φράση, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη δεύτερη, αναφέροντας ότι ο γράφων υπερέβη το μέτρο του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, δηλαδή της ενημέρωσης του ντόπιου αναγνωστικού κοινού. Τα σκεπτικό, ωστόσο, της απόφασης αναμένεται αφού η τελευταία καθαρογραφεί.

 

«Δεν είμαι νεοναζί, αλλά Ελλην, πατριώτης, εθνικιστής» δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ο Βασίλης Μακρυπούλιας, θυμίζοντας στο ακροατήριο τις δηλώσεις Παππά, του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, λίγο νωρίτερα από το αστυνομικό δελτίο που έβγαζε στη φόρα το μνημείο του ναζισμού στο οποίο είχε μετατρέψει το σπίτι του.

 

«Ανώτερη η άρια φυλή, παρεξηγημένος ο Καλαμπόκας»

 

Η ιστορία του εν λόγω γυμνασιάρχη ξεκινά από παλιά. Ο φιλόλογος και γενικός γραμματέας της ΕΛΜΕ, Αντρέας Μπάλλας, ανέφερε στην κατάθεσή του ότι το 2005, όταν διορίστηκε στη Μυτιλήνη, παρακολουθούσε τα υποχρεωτικά σεμινάρια, ως πρωτοδιόριστος, με εισηγητή τον Β. Μακρυπούλια: «Οι 30 εκπαιδευτικοί ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανή σχόλια του εισηγητή, περί ανωτερότητας της άριας φυλής και της ελληνικής γλώσσας». Δύο χρόνια μετά, το 2007, ο Β. Μακρυπούλιας ως ταμίας του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ, «έβριζε τον αγωνιστή Νίκο Τεμπονέρα και απαιτούσε να κατέβει η φωτογραφία του από τα γραφεία του Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι ο δολοφόνος του, Καλαμπόκας, ήταν παρεξηγημένος», πρόσθεσε ο Α. Μπάλλας.

 

Τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, συμπλήρωσε ο ίδιος αλλά και υπερθεμάτισε στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα ΜΜΕ, Θράσος Αβραάμ, σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού «επαινούσε τους δικτάτορες Μεταξά και Παπαδόπουλο, υποστηρίζοντας ανιστόρητες απόψεις».

 

Το 2010 ο Β. Μακρυπούλιας χρησιμοποιούσε τον κρατικό ιστότοπο school.gr για να προωθεί την τότε ιστοσελίδα του, «Φιλοσοφική Σχολή Αρίων Ημαρ» (σ.σ.: Επιστροφή των Αρείων, δηλαδή της αρίας φυλής), όπου και προκάλεσε επίσημα καλώντας τους εθνικιστές εκπαιδευτικούς «οργανωμένα να διδάσκουν τις εθνικές αλήθειες στα παιδιά-μαθητές». Μάλιστα, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Τι να κάνουμε» δήλωνε: «Είναι τιμή το να αποκαλούμαστε Εθνικοσοσιαλιστές». «Μαζί με τα δικά του άρθρα αναρτούσε και αυτά των Ρούντολφ Ες, Γκέμπελς και άλλων», ανέφερε ο κατηγορούμενος.

 

Ο επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας, έκανε λόγο για παραπλάνηση των μαθητών του γυμνασιάρχη, καθώς «ο κρατικός ιστότοπος εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν υποψιάζει γονείς και μαθητές ότι ανάμεσα στα φιλολογικά μαθήματα και τα τριτόκλιτα μπερδεύονται αντιεπιστημονικά και ιδεολογικά κατευθυνόμενα κείμενα», ενώ επεσήμανε σε σχέση με το νεοναζιστικό φαινόμενο της Ευρώπης ότι είθισται οι εκπρόσωποί του να αμφισβητούν τα θύματα του ναζισμού. Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου ήταν ο γ.γ. της ΕΣΗΕΠΗΝ, Γιώργος Καρβουνιάρης, ο περιφερειάρχης, Νάσος Γιακαλής, αλλά και ο αγωνιστής του Πολυτεχνείου, Απόστολος Κομνηνάκας.

 

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη στάση του ο γυμνασιάρχης Β. Μακρυπούλιας κατέθεσε ότι ο δημοσιογράφος ενδεχομένως να είχε παρεξηγήσει κάποια κείμενά του γιατί «είναι βαθιά φιλοσοφικά, τα οποία δεν καταλαβαίνει ο καθένας, ενώ εκτός από τη Χρυσή Αυγή που τα αναδημοσίευε, τα χρησιμοποιούν και σε διατριβές»!

 

Ο Στρ. Μπαλάσκας δήλωσε σχετικά με την απόφαση: «Ελπίζω η σημερινή απόφαση να μην αποτελέσει δεδικασμένο για να συρθούν στα δικαστήρια και να καταδικαστούν για εξύβριση επειδή χρησιμοποιούν τον όρο νεοναζί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας. Σε μια τέτοια περίπτωση θα με βρουν αλληλέγγυο».

 

Scroll to top