Στα 7,28 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη από την αρχή του χρόνου. Στο σύνολό τους ξεπέρασαν τα 62 δισ.
Του Κώστα Τσάβαλου
Αυξάνονται και πληθύνονται μήνα με τον μήνα οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες έχουν ήδη ξεπεράσει τα 62 δισ. ευρώ! Μόνο τον περασμένο μήνα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις άφησαν «φέσι» στο Δημόσιο 1,1 δισ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους) στα 7,28 δισ. ευρώ. Τα 447.615 e-mails και τα 20.263 τηλεφωνήματα που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τον Ιανουάριο (146.086 μόνο τον Οκτώβριο), απέδωσαν μόλις 160 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει η πλειονότητα των φορολογουμένων.
1 δισ. σε ένα μήνα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καινούργια ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 7,284 δισ. ευρώ από 6,188 δισ. που ήταν στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα προστέθηκε 1,09 δισ. ευρώ στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στο 10μηνο στο 1,2 δισ. ευρώ κυρίως λόγω των ρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα διαγράφηκαν χρέη ύψους 121 εκατ. ευρώ. Από τις παλιές οφειλές (αυτές που είχαν δημιουργηθεί μέχρι τέλος του 2012) έχει εισπραχθεί 1,246 δισ. ευρώ.
Για να επιτευχθούν οι στόχοι του Μνημονίου θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει εισπραχθεί το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών και να έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές. Παράλληλα, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες εξακολουθεί να μην υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και να μην αποδίδει στο Δημόσιο τον φόρο, ενώ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στο μέτωπο των ελέγχων. Ειδικότερα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου:
■ Επρεπε να υποβληθούν συνολικά 3.959.057 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Ομως, τελικά, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 3.101.453 δηλώσεις. Δηλαδή δεν υποβλήθηκαν 857.604 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
■ Ολοκληρώθηκαν μόλις 211 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σύμφωνα με το Μνημόνιο συνολικά φέτος θα πρέπει να διενεργηθούν 596 έλεγχοι. Σε αυτοαπασχολούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν γίνει 910 φορολογικοί έλεγχοι. Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν μόλις 321 έλεγχοι.
■ Στο υπό εξέταση διάστημα υποβλήθηκαν 9.741 μηνυτήριες αναφορές για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» εκ των οποίων 4.945 υποβλήθηκαν από τις ΔΟΥ, 1.309 από το ΣΔΟΕ και 3.487 αναφορές από Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.
O φόρος ακινήτων
Εν τω μεταξύ, τη μορφή πολυνομοσχεδίου θα λάβει τελικώς το νομοθέτημα για τον φόρο ακινήτων, καθώς σ’ αυτό θα ενταχθούν και άλλες φορολογικές διατάξεις για τα «κενά» στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, τον εξορθολογισμό των προστίμων, τη φορολογία εισοδήματος κ.λπ.
Γι’ αυτό τον λόγο η κατάθεσή του στη Βουλή θα γίνει τελικώς την ερχόμενη εβδομάδα, μετά την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.
Ακόμα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι:
■ Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα δόθηκαν περίπου 22 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη δόθηκε έκτακτη επιχορήγηση σε δήμους, ποσού 8 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση αυξημένων αναγκών για θέρμανση σχολικών μονάδων τους.
■ Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών έτους 2012 ορίζεται η 28η Νοεμβρίου 2013.