01/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χτίζω» το κινητό μου

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: μιλάμε για το τηλέφωνο που μοιάζει με Lego και για το εργαλείο thunderclap που βοηθά ένα μήνυμα να φτάσει σε εκατομμύρια αποδέκτες.
      Pin It

Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: μιλάμε για το τηλέφωνο που μοιάζει με Lego και για το εργαλείο thunderclap που βοηθά ένα μήνυμα να φτάσει σε εκατομμύρια αποδέκτες

 

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Το πήρε το μάτι μου στο BBC φευγαλέα, αλλά μου έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο: ένα κινητό τηλέφωνο που μοιάζει με κατασκευή Lego. Από Lego δεν έχω παράπονο, έχουμε στο σπίτι αρκετά για να συναγωνιστούμε οποιαδήποτε έκθεση της εταιρείας και φυσικά το μάτι μου πάει από μόνο του σε κάτι τέτοια. Δεν φαντάστηκα όμως με την πρώτη εικόνα που είδα στο BBC ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα παιδικό παιχνίδι.

 

Κι όμως, η ιδέα του Ολλανδού σχεδιαστή Ντέιβ Χάκενς είναι πράγματι πρωτότυπη. Ο Χάκενς έγραψε τον Στιβ Τζομπς -ο οποίος οραματίστηκε ένα συμπαγές τηλέφωνο κι αφιέρωσε μεγάλο μέρος από τη ζωή του, χρήματα, χρόνο και ενέργεια για να φτιάξει το iPhone- στα παλαιότερα των υποδημάτων του και είπε: το τηλέφωνο πρέπει να είναι φτιαγμένο από «μπλοκ», μπαταρία, οθόνη, τσιπ κ.λπ., ώστε όχι μόνο να μπορείς ν’ αλλάξεις ένα εάν χαλάσει, αλλά να μπορείς ν’ αναβαθμίσεις κιόλας το τηλέφωνό σου. Μια πρακτική που σήμερα ισχύει μόνο στους επιτραπέζιους υπολογιστές, όλα τα υπόλοιπα μηχανήματα είναι της λογικής «χαλάει μηχάνημα, πετάω μηχάνημα». Από εκεί άλλωστε πήρε και την ιδέα, όταν χάλασε η φωτογραφική του μηχανή και δεν υπήρχε τρόπος ν’ αντικαταστήσει ένα εξάρτημα.

 

Για να διαφημίσει το σχέδιό του, ο Χάκενς χρησιμοποίησε το thunderclap, μια υπηρεσία τύπου «crowd», με την οποία, αντί να ζητάς από τον κόσμο να σε χρηματοδοτήσει (crowd funding), ζητάς πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα του καθενός, ώστε το μήνυμά σου να εμφανιστεί σε συγκεκριμένο χρόνο εκεί. Και άρα να φτάσει σε όσο περισσότερους αποδέκτες γίνεται. Το thunderclap είναι ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποίησε ο Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη εκστρατεία του, και το αναφέρω γιατί κάθε γκουρού που σέβεται τον εαυτό του, όταν μιλάει για μια πρωτοτυπία, βρίσκει τρόπο ν’ αναφέρει και τον Ομπάμα και τις εκστρατείες του που έφτιαξαν σχολή. Για να το περιγράψω λίγο καλύτερα, το thunderclap αποτελείται από ένα μέρος twitter, δύο μέρη facebook και τρία μέρη kickstarter, το όλο μ’ ένα άρωμα ακτιβισμού.

 

Οχι ότι είναι εύκολο να το καταφέρεις, βέβαια. Γιατί πρέπει να πετύχεις τον στόχο σου, δηλαδή να πείσεις αρκετούς ανθρώπους ότι αξίζει να σου δανείσουν την παρουσία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Χάκενς έβαλε στόχο τους 900.000 υποστηρικτές και τους ξεπέρασε! Υπολογίζεται μάλιστα ότι το μήνυμα έφτασε σε 381.772.780 αποδέκτες στον κόσμο, ο ορισμός του viral, δηλαδή.

 

Αναρωτιέμαι αν η ιδέα του Χάκενς μπορεί να πιάσει. Πρέπει τα αξεσουάρ να έχουν μια ελάχιστη διαλειτουργικότητα, έστω από μοντέλο σε μοντέλο της ίδιας μάρκας, γιατί αλλιώς δεν θα είναι συμφέρον και θα κοστίζουν πανάκριβα. Ωστόσο κι αυτό το συμπαγές που μας πλασάρουν, που τελειώνει η μπαταρία και είσαι υποχρεωμένος να πετάξεις το τηλέφωνο… φτάνει πια.

 

Πρόσφατα ένας καλά δικτυωμένος φίλος έβγαλε από την τσέπη του ένα θηριώδες τηλέφωνο να σερφάρει και τον ρώτησα πώς τηλεφωνεί με την παντόφλα. Εβγαλε λοιπόν από την άλλη τσέπη ένα από εκείνα τα μικρά με πλήκτρα και μου λέει με κάθε φυσικότητα: «Αυτό είναι το τηλέφωνό μου. Το μεγάλο είναι για το Δίκτυο και ως δεύτερη γραμμή να με παίρνουν από το σπίτι αν έχω κλειστό το δικό μου». Κάγκελο εγώ. Οπως και με μια άλλη φίλη, η οποία πέταξε το πανάκριβο έξυπνο κινητό της για να μην την υποχρεώνουν να κοιτάει τα μέιλ της 24 ώρες το 24ωρο και κυρίως ν’ απαντάει σ’ αυτά. Ετσι, για να παίρνουμε κι εμείς ιδέες.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e-Aρχεία

 

Το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο BlogForever που ολοκληρώθηκε με επιτυχία πρόσφατα με συντονιστή το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε εφαρμοσμένη έρευνα στον τομέα της αρχειοθέτησης του παγκόσμιου ιστού (web archiving). To έργο ανέπτυξε μια νέα προσέγγιση για την ανάκτηση, διαφύλαξη, ανάλυση και επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων των ιστολογίων (blogs), συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη κατανόηση και εκμετάλλευση του περιεχομένου τους για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 

Αρχειοθέτηση του παγκόσμιου ιστού (web archiving) ονομάζεται η διαδικασία συλλογής και αποθήκευσης ιστοσελίδων με σκοπό τη διαφύλαξή τους σε ένα ψηφιακό αρχείο, προσβάσιμο για το κοινό και τους ερευνητές. Η αρχειοθέτηση του παγκόσμιου ιστού είναι ένα ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας, καθώς αφενός αποτελεί κύριο μέσο της σύγχρονης επικοινωνίας και αφετέρου η μέση διάρκεια ζωής των ιστοσελίδων είναι λιγότερη από 100 ημέρες. Ετσι, καθημερινά εξαφανίζονται από τον παγκόσμιο ιστό εκατομμύρια ιστοσελίδες που παύουν να λειτουργούν για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες πληροφορίες. Τα ιστολόγια (blogs) αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία ιστοσελίδων που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής και χρησιμοποιείται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για δημοσίευση περιεχομένου και γραπτή επικοινωνία μεταξύ των χρηστών. Ενα επιπλέον χαρακτηριστικό των blogs είναι ο δυναμικός τρόπος λειτουργίας τους και οι συσχετίσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό δίκτυο πληροφοριών που έχει ιδιαίτερη αξία.

 

To BlogForever ανέπτυξε μια νέα προσέγγιση για την αρχειοθέτηση προσωπικών ιστολογίων υλοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο ανάκτησης δεδομένων που λαμβάνει υπόψη το υπερκείμενο, τα μεταδεδομένα και όλα τα διασυνδεδεμένα αρχεία όπως εικόνες, πολυμέσα κ.ά. που φιλοξενούνται στα blogs. Το ιδιαίτερο επίτευγμα του BlogForever είναι πως, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους web archiving που αποθηκεύουν απλώς τις ιστοσελίδες, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αναλύοντας τα δεδομένα και δομώντας τα σύμφωνα με ένα πρότυπο μοντέλο δεδομένων που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου.

 

Το αποτέλεσμα αυτού του επιτεύγματος είναι πως γίνεται δυνατός ο εντοπισμός με πολύ μεγάλη ακρίβεια σημασιολογικών οντοτήτων στο περιεχόμενο των blogs. Οντότητες όπως συγγραφείς, θέματα, tags, κατηγορίες, σχόλια και πολλά ακόμη στοιχεία εντοπίζονται και αποθηκεύονται ως δομημένη πληροφορία στο ψηφιακό αποθετήριο που υλοποίησε το BlogForever με βάση την πλατφόρμα Invenio του CERN.

 

Η πλατφόρμα του BlogForever δίνει τη δυνατότητα διαφύλαξης, προβολής, ευρετηρίασης και επαναχρησιμοποίησης του περιεχομένου των blogs με νέους τρόπους, υποστηρίζοντας έτσι τη διεξαγωγή της έρευνας και τη δημιουργία πρωτοποριακών εφαρμογών.

 

Στο BlogForever συνεργάστηκαν για τριάντα μήνες δώδεκα ευρωπαϊκοί οργανισμοί από έξι χώρες, με συντονιστή το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι υπόλοιποι οργανισμοί ήταν: CERN (Ελβετία), CyberWatcher (Νορβηγία), Technische Universitat Berlin, Mokono GmbH (Γερμανία), University of Glasgow, University of Warwick, University of London Computer Centre (Ηνωμένο Βασίλειο), SRDC (Τουρκία), ALTEC S.A., Phaistos Networks, Tero S.A. (Ελλάδα).

 

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Το London Live είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τηλεόραση, Δίκτυο, ταμπλέτες, κινητά, ταξί και «outdoor media» (γιγαντοοθόνες, οθόνες εξωτερικών χώρων, συνολικά 100 διαφορετικοί τρόποι μετάδοσης περιεχομένου) αφιερωμένη αποκλειστικά στην πόλη του Λονδίνου. Δημιουργός της είναι η «Evening Standard», η δημοφιλέστερη εφημερίδα του Λονδίνου, η οποία έλαβε τον Φεβρουάριο 2013 την άδεια να λειτουργήσει την πλατφόρμα από την άνοιξη του 2014. Το London Live θα μεταδίδει αδιάκοπο 24ωρο πρόγραμμα, 7 ημέρες την εβδομάδα, μέσω επίγειου και δορυφορικού ψηφιακού σήματος καθώς και μέσω multiscreen IP διανομής. Την τεχνολογική υποστήριξη μόλις ανέλαβε η εταιρεία Ericsson, η οποία εξασφάλισε πενταετές συμβόλαιο με τη νέα πλατφόρμα.

 

Ο Dr. Pickaxe συνεχίζει τις αναζητήσεις του στο Windows Store, σε PCs και tablets. Ο καθηγητής Dr. Pickaxe είναι ένας αρχαιολόγος που ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, αναζητώντας σε αρχαία μνημεία και μυστηριακούς ναούς τα θρυλικά αντικείμενα που θα αποδείξουν τις αμφιλεγόμενες θεωρίες του! Το «The World of Dr. Pickaxe» (έκδοση 2.0) είναι το δεύτερο Pinball της ελληνικής tainicom και κυκλοφορεί για laptops, tablets και desktop PCs με Windows 8 και Windows RT. Η tainicom είναι ένα ανεξάρτητο στούντιο που εστιάζει σε mobile εφαρμογές και παιχνίδια, η οποία δημιουργήθηκε το 2010 από δύο Ελληνες developers με πολύχρονη εμπειρία και πάθος για τις αξίες του κλασικού gaming.

 

Η Σχολή Πληροφορικής του Mediterranean Professional Studies διοργανώνει δωρεάν σεμινάριο στις τεχνολογίες Cisco. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12/12, 17.00-21.00, στο Lecture Hall του Mediterranean College (Πατησίων 107 και Πελλήνης 8). Εισηγητής είναι ο Μιχαήλ Δαγιακίδης, καθηγητής MSc Advanced Computer Networks & Certified CISCO Instructor. Το σεμινάριο είναι οργανωμένο σε δύο ενότητας: «Cisco Training Resources: Mind Wide Open» και «Εισαγωγή στο Networking: Τα δίκτυα αλλάζουν τη ζωή μας».

 

 

 

 

 

Scroll to top