arvanitopoulos

01/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπουργική διγλωσσία

Από τη μία ο Κ. Αρβανιτόπουλος εμφανίζεται διαλλακτικός στη συνάντηση με τους απεργούς του ΕΜΠ και από την άλλη δηλώνει εκβιαστικά ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μόνο αν ανοίξουν τα Ιδρύματα.
      Pin It

Από τη μία ο Κ. Αρβανιτόπουλος εμφανίζεται διαλλακτικός στη συνάντηση με τους απεργούς του ΕΜΠ και από την άλλη δηλώνει εκβιαστικά ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μόνο αν ανοίξουν τα Ιδρύματα προκαλώντας την ενεργοποίηση σκληρών απεργοσπαστικών μηχανισμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Υπουργός Παιδείας Κ. ΑρβανιτόπουλοςΣε τεντωμένο σχοινί προχωρά η υπόθεση της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια, με τον υπουργό Παιδείας να χρησιμοποιεί, πλέον, όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσει το αδιέξοδο. Από τη μια, εκβιαστικά δηλώνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί μόνο αν ανοίξει το Ιδρυμα, προκαλώντας έτσι την ενεργοποίηση σκληρών απεργοσπαστικών μηχανισμών, και από την άλλη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εμφανίζεται διαλλακτικός στους συνομιλητές από το ΕΜΠ –που τον είδαν χθες- με ακόμα πιο πλούσια ταξίματα.

 

Πολιτική αντιπαράθεση

 

Την ίδια στιγμή, η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει κατακόρυφα. Μετά τον κ. Αρβανιτόπουλο που στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα στη συνεδρίαση του ΕΚΠΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει την παραίτηση του υπουργού.

 

Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί κυβέρνηση και υπουργό Παιδείας ότι «φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και τις κλειστές σχολές», επισημαίνοντας ότι «μοναδική λύση είναι η παραίτηση του υπουργού Παιδείας και η απόσυρση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα». Ακόμα, τονίζει πως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει «κανένα από τα τετελεσμένα που δημιουργεί η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια, κανένα από τα αντισυνταγματικά μέτρα που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία και απαξιώνουν τη λειτουργία τους».

 

Από την πλευρά, πάντως, του Μαξίμου τηρείται σιγή δυσαρέσκειας αλλά παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα μέτωπα (Παιδεία, Υγεία) τα οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Οπως άφηναν να εννοηθεί κυβερνητικοί κύκλοι, οι εξελίξεις θα κρίνουν πολλά, αλλά το ζύγι -προς το παρόν τουλάχιστον- γέρνει προς την εξάντληση των ορίων αντοχής και υπομονής, καθώς ο σαφώς χολωμένος πρωθυπουργός κρίνει ότι η πολιτική συγκυρία δεν ευνοεί την κυβέρνηση αν ληφθούν ακραίες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης και της «θυσίας» του εκλεκτού του υπουργού Παιδείας.

 

Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε και έναν μη ενδεδειγμένο, για την ώρα, μίνι ανασχηματισμό. Ωστόσο, οι εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές κριτικές εντείνονται μέρα με τη μέρα.

 

Ολα εξακολουθούν να ισορροπούν σε μια τεντωμένη κλωστή που ταλαντεύεται επικίνδυνα. Εξ ου και η χρήση κάθε μέσου από τον ίδιο τον υπουργό για να ανοίξουν τα δύο Ιδρύματα. Ηταν αυτόματη η ενεργοποίηση των απεργοσπαστικών μηχανισμών στο ΕΚΠΑ μετά την προχθεσινή θυελλώδη συνέλευση των διοικητικών όπου αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας και 12μελής επιτροπή απεργών στις διαπραγματεύσεις. Στόχος, να εμφανιστεί προσωπικό στα γραφεία, να φανεί ότι το Ιδρυμα ανοίγει και να επιδιωχθεί διάλογος με ανοιχτό Πανεπιστήμιο, όπως υπαγορεύει ο όρος του υπουργού.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, άμεση επιδίωξη των απεργοσπαστών είναι η έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα ώστε να ανατραπεί η απεργιακή απόφαση. Πάντως, χθες, όχι μόνο δεν επιβεβαιωνόταν η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία του Ιδρύματος, αλλά καταγγέλθηκε και από την απεργιακή επιτροπή ως «ψευδής είδηση που στόχο έχει να σπάσει το απεργιακό μέτωπο».

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη υπηρεσιών του Ιδρύματος έλεγαν χθες ότι είχαν προσέλθει στους χώρους εργασίας τους έως το 50% των εργαζομένων. Κάτι που δεν επιτεύχθηκε, αλλά σίγουρα θα επιδιωχθεί τη Δευτέρα. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, δε, ζήτησε από τον πρύτανη -σε τηλεφωνική επικοινωνία- να καλέσει με δημόσια δήλωσή του τους διοικητικούς υπαλλήλους να προσέλθουν στην εργασία τους και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο.

 

Πολλές υποσχέσεις

 

Η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στο ΕΜΠ. Ο υπουργός, αφήνοντας το μαστίγιο και παίρνοντας το καρότο, ταΐζει τους συνομιλητές του με πολλές υποσχέσεις. Παρά, μάλιστα, το γεγονός ότι στο Ιδρυμα η απεργία συνεχίζεται.

 

Υπόσχεται τακτοποίηση των περισσότερων ζητημάτων, «βλέπει» λύσεις ακόμα και για καταργημένους κλάδους (βλ. φύλακες), ενώ φάνηκε συναινετικός έως και στο θέμα της αναθεώρησης της εκδίωξης των μη απογραφέντων (βλ. διαθεσιμότητα με αρνητικό πρόσημο). Από το υπουργείο μιλούσαν, ανεπισήμως, για εποικοδομητικό διάλογο. Η γενική συνέλευση της Δευτέρας θα είναι κρίσιμη.

 

Scroll to top