01/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τα δύο στρατόπεδα στη… μάχη του γάλακτος

      Pin It

Ενδοκυβερνητική κόντρα, με φόντο τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θίγονται και την υγεία των καταναλωτών που… θα τεθεί σε κίνδυνο, πυροδοτεί η πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει τη -μοναδική στον κόσμο- ελληνική πατέντα της πενθήμερης διάρκειας του «φρέσκου γάλακτος». Χατζηδάκης – Σκορδάς και πολυεθνικές από τη μια πλευρά, ως πρωθιέρειες της απελευθέρωσης των αγορών στον ανταγωνισμό, Τσαυτάρης, αγελαδοτρόφοι και γαλακτοβιομήχανοι από την άλλη, ως «προστάτες» της καθαρότητας του ελληνικού γάλακτος και της ντόπιας παραγωγής, έχουν βάλει ξανά στα πόδια τους την καρδάρα και κλοτσάνε προκαλώντας σύγχυση στους καταναλωτές και ανησυχία στη συγκυβέρνηση ότι σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια καινούργια εστία εσωτερικής αντιπαράθεσης.

 

Στην κόντρα αξιοποιείται πλέον κάθε μέσο: Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προσπαθεί να πείσει ότι έτσι θα πέσουν οι τιμές στο γάλα που πωλείται ώς και 30% υψηλότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη και θα ωφεληθεί ο καταναλωτής, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει την Πέμπτη στη Βουλή ότι αν επεκταθεί η διάρκεια στις εννέα ημέρες, «ενδέχεται να έχουμε προβλήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει γιατί θα συμβεί αυτό.

 

Ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ξεκάθαρος: Να ανοίξει τον δρόμο στις εισαγωγές φτηνότερου γάλακτος, καταργώντας την παγκόσμια πρωτοτυπία που ισχύει μόνο στην Ελλάδα όπου «φρέσκο γάλα» χαρακτηρίζεται μόνο αυτό το οποίο έχει διάρκεια διά νόμου το πολύ 5 ημέρες στο ψυγείο. Και παράλληλα να δώσει τη δυνατότητα στις εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες να παράγουν γάλα μιας ημέρας, δύο ημερών, τριών, τεσσάρων ή και δέκα, ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης που θα επιλέξουν.

 

Σήμερα σε όλο τον κόσμο το θεωρούμενο «φρέσκο» γάλα παστεριώνεται συνήθως στους 71,5 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα (υπάρχουν κι άλλες παρεμφερείς μέθοδοι) ώστε να καταστραφούν επιβλαβείς οργανισμοί. Το γάλα αυτό έχει διάρκεια έως και εννέα-δέκα μέρες οπουδήποτε αλλού εκτός από την Ελλάδα όπου νομοθετικά έχει κατοχυρωθεί το πενθήμερο.

 

Ποιους θα ωφελήσει αυτή η αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο; Πρωτίστως τις ξένες γαλακτοβιομηχανίες που θα μπορέσουν να μπουν έτσι στην αγορά του «φρέσκου» γάλακτος την οποία σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να κυριεύσουν όπως συμβαίνει με το γάλα «υψηλής παστερίωσης» ή «μακράς διαρκείας», καθώς δεν επαρκεί ο περιοριστικός χρόνος των πέντε ημερών ώστε το γάλα τους να εισαχθεί και να διανεμηθεί στην Ελλάδα.

 

Β.Γεώργας

 

Scroll to top