02/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί επέμεινε στο δημοψήφισμα

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρεμβαίνει για την επιλογή του το φθινόπωρο του .
      Pin It

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρεμβαίνει για την επιλογή του το φθινόπωρο του 2011

 

Τους λόγους της επιμονής του στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα τέλη του 2011 και παρασκήνια των δραματικών στιγμών εκείνης της περιόδου αποκάλυψε ο Γιώργος Παπανδρέου, στην τρίτη δημόσια παρέμβαση που πραγματοποιεί σε χρόνο μικρότερο από μία εβδομάδα και σε μια συγκυρία που το ΠΑΣΟΚ -υπό τη σημερινή του ηγεσία- παρουσιάζει σημάδια βαθιάς αποσύνθεσης.

 

Παίρνοντας αφορμή από δημοσιεύματα και σχολιασμούς που αφορούσαν το βιβλίο του Χοσέ Θαπατέρο για το συγκεκριμένο διάστημα, που για πολλούς αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την αιφνίδια αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο κ. Παπανδρέου, μέσω του στενού του συνεργάτη Γιώργου Ελενόπουλου, προχωρεί σε εκτεταμένες απαντήσεις υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους την επιλογή του, που δεν ευοδώθηκε, ενώ αφήνει αιχμές τόσο κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου και μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά του Αντώνη Σαμαρά για την αρνητική τους στάση.

 

Σύμφωνα με τον συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, δημοψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει τον Μάιο του 2010, διότι δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο «μπροστά στην αδήριτη εθνική ανάγκη να αποφευχθεί η χρεοκοπία».

 

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου δεν εγκατέλειψε την επίμαχη ιδέα, προχωρώντας το καλοκαίρι του 2011 στην ψήφιση εφαρμοστικού νόμου, που θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή του στα τέλη του ίδιου έτους.

 

Για τη ματαίωσή του εκτιμάται ότι χάθηκε μία ευκαιρία να αποφασίσουν οι πολίτες επί ενός μείζονος σημασίας ζητήματος. Τέλος, ο πρώην πρωθυπουργός μέσω του κ. Ελενόπουλου διαψεύδει τα «γαλλικά» του Νικολά Σαρκοζί στη Σύνοδο των Κανών, επισημαίνοντας ότι αν ο Γάλλος πρόεδρος είχε προβεί σε υβριστικούς σχολιασμούς «θα υπήρχε και η ανάλογη απάντηση».

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top