Ο Δήμος Θεσσαλονίκης την απέδωσε προς χρήση μαζί με την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης
Του Νίκου Φωτόπουλου
Η βροχή δεν πτόησε τους Θεσσαλονικείς που -όπως φάνηκε- περίμεναν πώς και πώς να περπατήσουν στην ανακαινισμένη Νέα Παραλία τους. Ετσι, αν και τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την άνοιξη, βγήκαν κατά χιλιάδες να απολαύσουν τον καταπληκτικό περίπατο των πέντε χιλιομέτρων, με ομπρέλες, κουκούλες ή και χωρίς. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης το είχε υποσχεθεί: την πρώτη Κυριακή του Δεκεμβρίου, μαζί με την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης (Παλιά Παραλία που οριοθετείται από τον Λευκό Πύργο ώς το λιμάνι), να αποδώσει σε χρήση και τη νέα παραλία, που παρέμενε κλειστή λόγω των έργων ανακαίνισης από το 2011.
Εργο – ορόσημο
Τα κόκκινα και λευκά φώτα των μοντέρνων φωτιστικών σωμάτων είχαν ανάψει δοκιμαστικά από την περασμένη Παρασκευή, τραβώντας τα βλέμματα του κόσμου που έφτανε ώς τις περιφράξεις για να δει, αλλά δεν μπορούσε να περάσει μέσα. Χθες λοιπόν, που η παραλία παραδόθηκε ενιαία και μεταμορφωμένη, δεν έχασε την ευκαιρία να περπατήσει από το Μέγαρο Μουσικής ώς το λιμάνι και πίσω.
Η παράδοση του κλειστού κομματιού συνδυάστηκε με την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Νίκης, στο πλαίσιο της πιλοτικής πεζοδρόμησής της την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα.
Η ανάπλαση της Νέας Παραλίας δεν ήταν ένα οποιοδήποτε έργο για την πόλη. Αφενός είναι σημαντική, διότι αποτελεί τη «βιτρίνα» της στο θαλάσσιο μέτωπο, αλλά και τον καθημερινό περίπατο του Θεσσαλονικιού που είναι δεμένος με το υγρό στοιχείο. Αφετέρου πρόκειται για τη σημαντικότερη αστική ανάπλαση δημόσιου χώρου που έχει δει τις τελευταίες δεκαετίες ελληνική πόλη, περιλαμβάνοντας ένα γραμμικό πάρκο τριών χιλιομέτρων, συνολικής έκτασης 238 στρεμμάτων και προϋπολογισμού 32,1 εκατομμυρίων ευρώ.
Κεντρική σχεδιαστική επιλογή η διαμόρφωση 12 «πράσινων δωματίων-κήπων» με ένα ιδιαίτερο θεματικό χαρακτηριστικό ο καθένας (κήπος του νερού, κήπος του ήλιου κ.λπ.). Πρόκειται για μια διαδοχή χώρων που επιχειρούν να διατηρήσουν την οικεία ατμόσφαιρα του ιδιωτικού, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο χώρο. Τα θεματικά αυτά πάρκα σχεδιάστηκαν ώστε να φέρνουν στη μνήμη των κατοίκων τους κήπους που άλλοτε υπήρχαν στην περιοχή, πριν την επιχωμάτωση, και έφταναν μέχρι την άκρη του κύματος στον φυσικό αιγιαλό.
Δεδομένης λοιπόν της σημασίας που έχει το παραλιακό μέτωπο για την πόλη και λόγω της απουσίας σημαντικού οργανωμένου χώρου πρασίνου στο κέντρο, η Νέα Παραλία, από τον Λευκό Πύργο μέχρι το Καραμπουρνάκι, αποτελεί έργο-ορόσημο για τον 21ο αιώνα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση, από τον ναυτικό όμιλο ώς το Μέγαρο Μουσικής, ολοκληρώθηκε πριν τρία χρόνια και παρέμενε υπό ανακαίνιση το κομμάτι από τους ναυτικούς ομίλους ώς τον Λευκό Πύργο. Από χθες όλο το θαλάσσιο μέτωπο που βρίσκεται στα όρια του κεντρικού δήμου είναι ενωμένο. Σε όλο αυτό το μέτωπο περιλαμβάνονται ποδηλατόδρομος, χώροι αναψυχής, εκθεσιακοί χώροι, δεξαμενές νερού, υπαίθρια καθιστικά, γήπεδα και λίγα διάσπαρτα μικρά κτίσματα, που φέρουν βοηθητικές λειτουργίες.
Η μελέτη έγινε με προτεραιότητες τη χρήση φυσικών υλικών, την αυστηρή και λιτή γεωμετρία, τα καθαρά σχήματα, τη λειτουργική βελτίωση και την ασφαλή χρήση των χώρων περιπάτου και αναψυχής, με προστασία από τις καιρικές συνθήκες και αυξημένο νυχτερινό φωτισμό. Η Νέα Παραλία σχεδιάστηκε με βάση το πρώτο βραβείο που απέσπασε στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό το γραφείο του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Μπερνάρ Κουόμο και υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Δήμου Θεσσαλονίκης.