Σε αμηχανία οι Σαμαράς και Βενιζέλος προσανατολίζονται σε ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που θα δίνει εξάμηνη παράταση της απαγόρευσης. Την ίδια ώρα κυβερνητικοί βουλευτές ετοιμάζουν τροπολογία που θα παρατείνει τον νόμο Κατσέλη για μια διετία
Της Αλίκης Μάτση
Θεατές μιας παράστασης που θα μπορούσε να είχε τίτλο ο φωνασκών και ο αμίλητος βρέθηκαν χθες οι Ελληνες πολίτες. Στον ρόλο του πρώτου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος, στον ρόλο του δεύτερου ο πρωθυπουργός. Ο στόχος του έργου στο οποίο πρωταγωνιστούν, πάντως, κοινός: αντίσταση στην τρόικα -εκ των υστέρων- και -κατόπιν πιέσεων- στα επίμαχα θέματα των πλειστηριασμών και των αμυντικών βιομηχανιών.
Ιδιαιτέρως το θέμα των πλειστηριασμών αποτελεί για τη δικομματική κυβέρνηση τη θρυαλλίδα που ίσως οδηγήσει ακόμη και στην πτώση της, καθώς οι κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεσηκωθεί.
Πρωτοβουλία Παυλόπουλου – Κακλαμάνη
Η καθυστέρηση της κυβέρνησης να φέρει λύση στο θέμα, καθώς η ισχύς της πράξης νομοθετικού περιεχομένου λήγει στις 31/12/2013 και από 1/1/2014, αν δεν υπάρξει ρύθμιση, οι πλειστηριασμοί θα απελευθερωθούν, οδήγησε βουλευτές της Ν.Δ. να αναλάβουν πρωτοβουλία. Ο Π. Παυλόπουλος συνέταξε τροπολογία, ενώ ο Ν. Κακλαμάνης άρχισε ήδη να συλλέγει υπογραφές προκειμένου να την καταθέσουν εφόσον, έως ότου κλείσει η Βουλή, η κυβέρνηση δεν φέρει ρύθμιση. Η κίνηση αποτελεί ακόμη ένα μέσο πίεσης, αλλά και έμμεσης κριτικής για το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών. Και είναι βέβαιο ότι δεν έχει συνταχθεί σε συνεννόηση ούτε με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ούτε όμως και με το Μέγαρο Μαξίμου.
Με την τροπολογία ζητούν παράταση της ισχύος του νόμου Κατσέλη για δύο ακόμη χρόνια, έως τις 31/12/2015.
Επίσης ζητούν να προστατεύεται ούτως ή άλλως η πρώτη κατοικία, καθώς προβλέπεται ότι «εφόσον η δανείστρια τράπεζα, ύστερα από δική της πάντα πρωτοβουλία –αφού μπορεί να προκρίνει άλλες λύσεις, π.χ. ρύθμιση του κάθε δανείου μ’ ευνοϊκότερους όρους- και με δικά της ερευνητικά μέσα αποκαλύπτει και αποδεικνύει, φυσικά με βάση τα κριτήρια που έχει προσδιορίσει ο νόμος, ότι ο δανειολήπτης έχει άλλα επαρκή οικονομικά εφόδια για την εξόφληση του δανείου του, τα οποία αυθαιρέτως και καταχρηστικώς δεν χρησιμοποιεί, τότε μπορεί να προσφεύγει στο αρμόδιο δικαστήριο (π.χ. Μονομελές Πρωτοδικείο). Και να ζητήσει την άδεια αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος αυτών και μόνο των περιουσιακών στοιχείων. Οχι όμως κατά της πρώτης κατοικίας. Ετσι και η πρώτη κατοικία δεν θίγεται, ενώ η αναγκαστική εκτέλεση αποκλειστικώς κατά άλλων περιουσιακών στοιχείων γίνεται με τις εγγυήσεις της Δικαιοσύνης».
Εχοντάς την προφανώς υπ’ όψιν τους, αλλά και με δεδομένες τις κόκκινες γραμμές που αναγκάστηκε να βάλει ο κ. Βενιζέλος λόγω των πιέσεων από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου, κατέληξαν ότι:
Ρύθμιση από Στουρνάρα
* Για τους πλειστηριασμούς η κυβέρνηση θα φέρει, έστω και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, δηλαδή μονομερώς, νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους. Ο κ. Στουρνάρας το επιβεβαίωσε με τη δήλωσή του ότι «εάν η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει, σημαίνει ότι αίρονται, ότι το καθεστώς προστασίας αίρεται· άρα πρέπει να νομοθετήσει». Ακόμη πάντως δεν υπάρχει συγκεκριμένη άποψη για το αν η παράταση θα δοθεί για έξι μόνο μήνες ή έως το τέλος του 2014. Και μόνο το γεγονός αυτό πυροδοτεί σενάρια ότι τελικώς οι βουλευτές θα καταθέσουν ούτως ή άλλως και τη δική τους τροπολογία.
* Για τις αμυντικές βιομηχανίες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση επιμένει στον εξαγωγικό τους χαρακτήρα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι επιμένει στην εκκαθάριση εν λειτουργία, λέγοντας ότι «θα υπάρξει εκκαθάριση του προσωπικού με εθελουσία έξοδο».
Πληροφορίες δεν υπάρχουν για το αν στη σύσκεψη συζητήθηκε και η απαίτηση της τρόικας περί ομαδικών απολύσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πάντως, εξέφρασε χθες δημόσια την αντίθεσή του στο θέμα.
Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο και για τα κυβερνητικά σχέδια επαναλειτουργίας των ναυπηγείων.
Τα προαπαιτούμενα και το Eurogroup
O υπουργός Οικονομικών εξέφρασε και χθες την επιθυμία της κυβέρνησης τουλάχιστον τα προαπαιτούμενα να έχουν κλείσει έως τις 9 Δεκεμβρίου, δηλαδή πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Κάτι τέτοιο θεωρείται πάντως απίθανο, αφού απομένει μόλις μία εβδομάδα. Ο στόχος μετατίθεται για το τέλος Δεκεμβρίου, διότι ο Αντ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή να κλείσουν όλα πριν από την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα την 1/1/2014.
Μια πιο σαφή εικόνα για τις κόκκινες γραμμές που θα θέσει το Μαξίμου θα έχουμε ενδεχομένως σήμερα, με την ομιλία Σαμαρά στο συνέδριο του Ελληνομερικανικού Επιμελητηρίου. Ομιλία από την οποία θα προκύψει και τι θα πει ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στο κολέγιο των επιτρόπων. Την Πέμπτη πάντως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα ξανασυναντηθούν για θέματα ενέργειας και ειδικά Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.