Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού συναντάται σήμερα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Αντώνη Σαμαρά. Αναμένεται να υπογραφεί «συμφωνία αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας»
→Στενοί συνεργάτες του κ. Σοϊγκού δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» ότι «ο υπουργός κυρίως βέβαια θα ακούσει και θέλει να κατανοήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας και της ηγεσίας της»
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των «παγωμένων» τα τελευταία χρόνια ανταλλαγών διμερών επισκέψεων, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έφθασε χθες στην Αθήνα και συναντάται σήμερα με τον ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά θα υπογραφεί «συμφωνία αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας» μεταξύ των δύο υπουργείων και ο Ρώσος υπουργός θα διατυπώσει «προτάσεις μακράς πνοής», οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αλματώδη αύξηση των σχέσεων στον τομέα αυτό.
Οπως δήλωσαν στην «Εφ.Συν.» στενοί συνεργάτες του κ. Σοϊγκού, «ο υπουργός κυρίως βέβαια θα ακούσει και θέλει να κατανοήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας και της ηγεσίας της», καθώς η ρωσική πλευρά αντιλαμβάνεται τη δυσχερή θέση στην οποία έχει βρεθεί τόσο η οικονομία της χώρας μας όσο και ελληνική κυβέρνηση.
«Αναλόγως του κλίματος»
Σύμφωνα με τους πλέον αισιόδοξους «αναλόγως του κλίματος, η συζήτηση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ενδεχόμενη συνεργασία για σχέδια, τα οποία θα διέσωζαν τμήματα της υπό χρεοκοπία ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας», ενώ οπωσδήποτε θα συμπεριλάβει διευκολύνσεις και προγράμματα ελλιμενισμού ρωσικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, η συχνότητα των οποίων έχει αυξηθεί, καθώς η Μόσχα δείχνει διατεθειμένη να διατηρήσει και να ενισχύσει τον στολίσκο της στη ΝΑ Μεσόγειο.
Ο στολίσκος αυτός αναβίωσε φέτος και επισήμως μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ενώ παρόμοιες διευκολύνσεις έχουν στο παρελθόν ζητηθεί και παρέχονται και από άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Κύπρος, καθώς η μικρή ναυτική-επισκευαστική βάση του Ταρτούς στη Συρία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του ρωσικού στόλου, ούτε αρκεί για την «επίδειξη σημαίας» και ενδιαφέροντος για «τα ρωσικά εθνικά συμφέροντα», που επιθυμεί να πραγματοποιεί όλο και συχνότερα πλέον το Κρεμλίνο.
Η μοναδική έως τώρα επαφή του Ρώσου υπουργού Αμυνας υπό την ιδιότητά του αυτή με την ελληνική ηγεσία ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν ο τότε υπουργός Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος είχε βρεθεί στη Μόσχα μεταξύ των προσκεκλημένων υπουργών στη Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια, που είχε διοργανώσει το ρωσικό υπουργείο.
Τότε αναθερμάνθηκε η συζήτηση για τη διευθέτηση των τεχνικών ζητημάτων, που συνδέονται με τη συντήρηση και διασφάλιση ανταλλακτικών για τα ρωσικά συστήματα, που διαθέτει η Ελλάδα.
Ο Ρώσος υπουργός, που συμπλήρωσε στις αρχές Νοεμβρίου μόλις ένα χρόνο στο νέο του αξίωμα, είχε τότε ορίσει ποιοι από τους επιτελείς του θα μπορούν να επιλύουν με ταχύτητα σχετικά ζητήματα με την ελληνική πλευρά, έτσι ώστε να μην υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στη συντήρηση ειδικότερα των αντιαεροπορικών συστημάτων ΤΟΡ, ΟΣΑΑΚ και S-300, των αερόστρωμνων Zubr και των κατευθυνόμενων αντιαρματικών βλημάτων Cornet.
Τα ρωσικά ΜΜΕ
Σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη, τα ρωσικά ΜΜΕ αναδεικνύουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ, η οποία ανέπτυξε αμυντική-τεχνική συνεργασία με τη Ρωσία και αναφέρονται στην επιθυμία της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας να εξασφαλίσει συντήρηση, ανταλλακτικά και πολεμοφόδια για τα ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα.
Δεν λείπουν και αναφορές στο γεγονός ότι η χώρα μας ήταν το 2002 ο 4ος παγκοσμίως εισαγωγέας εξοπλισμών, ενώ το 2011 έπεσε λόγω της οικονομικής κρίσης στη 10η θέση, χωρίς να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αγορά 420 οχημάτων μεταφοράς.
Σημειώνεται επίσης το γεγονός ότι η επίσκεψη Σοϊγκού πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν από τις πρώτες εκπαιδευτικές βολές του αντιαεροπορικού συστήματος S-300 στην Κρήτη, χωρίς να λείπουν και οι ευφάνταστες αναφορές, όπως του Β. Λιτόφκιν στη «Φωνή της Ρωσίας», που θέλουν την Ελλάδα να είχε πείσει την Κύπρο να αγοράσει τους S-300 και να έχει πληρώσει την αγορά τους, για να παρακάμψει δήθεν τις περί του αντιθέτου οδηγίες του ΝΑΤΟ (!), αν και στην πραγματικότητα συνέβη ακριβώς το αντίθετο.
……………………………………………………………………………………………………………………………….
Δημοφιλέστερος μετά τον Πούτιν
Ο 58χρονος Σοϊγκού, σχεδόν συνομήλικος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανήκει στη «χρυσή ομάδα» στελεχών του Ρώσου προέδρου, η δημόσια εικόνα των οποίων συμβαδίζει με εκείνη που δείχνει να προτιμά το Κρεμλίνο και προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος: σεμνός, λιγομίλητος, άνθρωπος της πράξης. Καταγόμενος από μια μικρή εθνότητα της Σιβηρίας με τουρανικές ρίζες, ο Σεργκέι Σοϊγκού είναι ίσως το τελειότερο παράδειγμα επιτυχούς ανάδειξης «εθνικών» στελεχών «από τα κάτω»: πέρασε όλες τις βαθμίδες, από απλός εργάτης που σπούδασε, κομματικό στέλεχος επί ΕΣΣΔ που διακρίθηκε για τις οργανωτικές του ικανότητες και ειδικός στην πολιτική προστασία, υπηρετώντας ως ο μακροβιότερος υπουργός της ρωσικής κυβέρνησης το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας, που εν πολλοίς είναι δικό του δημιούργημα.
Ο Σοϊγκού είναι μάλλον ο δημοφιλέστερος μετά τον Πούτιν Ρώσος πολιτικός, γι’ αυτό και το όνομά του έχει πολλές φορές συνδεθεί με σενάρια διαδοχής του Ρώσου πρωθυπουργού Μεντβιέντεφ, εάν κριθεί από το Κρεμλίνο απαραίτητη η «θυσία» του.
Η υποψηφιότητά του θεωρήθηκε η καταλληλότερη για το «καθάρισμα» του υπουργείου Αμυνας μετά την εκδίωξη του επικεφαλής του Ανατόλι Σερντιουκόφ, η θητεία του οποίου συνοδεύθηκε από ηχηρά σκάνδαλα διαφθοράς, διασπάθισης στρατιωτικής περιουσίας και δημοσίου χρήματος. Ο Σοϊγκού διαψεύδει διαρκώς ότι έχει πολιτικές φιλοδοξίες, αν και δεν λείπουν εκείνοι που τον θεωρούν ιδανική φυσιογνωμία για την ανάδειξη ακόμη και στο ύπατο κρατικό αξίωμα του προέδρου, εάν για οποιονδήποτε λόγο αποχωρήσει από αυτό ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2018 ή νωρίτερα, εάν δηλαδή δεν επιδιώξει επανεκλογή του για μια ακόμη εξαετή θητεία έως το 2024.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
Οι S-300 φέρνουν πιο κοντά Ελλάδα-Ρωσία
Το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 θα συζητηθεί κυρίως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον ομόλογό του της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού ο οποίος θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα όχι μόνο με τη στρατιωτική ηγεσία αλλά και με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Η πρώτη βολή των S-300 της Πολεμικής Αεροπορίας έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει από το ΝΑΤΟϊκό Πεδίο Βολής της Κρήτης στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και, σύμφωνα με πηγές από το Πεντάγωνο, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης σύμβασης «Εν Συνεχεία Υποστήριξης» (FOS), ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον απρόοπτα στον ανεφοδιασμό και τη συντήρηση του οπλικού συστήματος.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη Μόσχα ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Ανατόλι Αντόνοφ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα υπογραφεί συμφωνία στον τομέα της αμυντικής – τεχνικής συνεργασίας, ενώ σημείωσε ότι με αυτή θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της «νομικής βάσης» των σχέσεων των δυο χωρών στον τομέα της άμυνας.
Μ.Ι.Τ.