03/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανυποχώρητοι οι γιατροί

Σε μαζική συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 9 Δεκεμβρίου. Σε πανικό ο... νταής Αδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση που προκάλεσε με τα τελεσίγραφα και τις απειλές καλώντας τώρα σε διάλογο.
      Pin It

Σε μαζική συνέλευση αποφάσισαν να συνεχίσουν τις 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 9 Δεκεμβρίου. Σε πανικό ο… νταής Αδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση που προκάλεσε με τα τελεσίγραφα και τις απειλές καλώντας τώρα σε διάλογο

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Δεν κάνουν πίσω στην απεργία τους οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Συνεχίζουν τουλάχιστον μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, αντιστεκόμενοι στο fast track κλείσιμο του Οργανισμού. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες η μαζική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του Οργανισμού, που συνεδρίασε εκτάκτως. Μια απεργία που σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) – ΕΟΠΥΥ σημειώνει σταθερά συμμετοχή 90%.

 

Ο υπουργός Υγείας φαίνεται τώρα να τα έχει χαμένα. Αρχικά προκάλεσε την απεργία με τις ντιρεκτίβες και τα τελεσίγραφα για το μνημονιακό λουκέτο στον πάροχο υγείας και στη συνέχεια με απειλές και εκβιασμούς προς τους εργαζόμενους στον Οργανισμό εξώθησε την κατάσταση στα άκρα. Χθες, προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, δήλωνε ότι «η εικόνα της συγκρούσεως υπουργείου Υγείας και γιατρών δεν εξυπηρετεί κανέναν και πρωτίστως δεν εξυπηρετεί τους πολίτες» και καλούσε τους γιατρούς σε διάλογο, αφού έχει ανακοινωθεί τι προβλέπει το σχέδιο της task force (λουκέτο, διαθεσιμότητες – κινητικότητες – απολύσεις). Πάντως, οι ασφαλισμένοι έχουν μείνει μετέωροι αφού δεν βρίσκουν γιατρό για να τους εξετάσει ή να τους γράψει τα απαραίτητα φάρμακα.

 

Συγκεντρώσεις στις μονάδες

 

«Οι γιατροί μας και όλοι όσοι εργάζονται στον ΕΟΠΥΥ είναι προσκεκλημένοι σε αυτό τον ανοιχτό διάλογο και δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης και θυμήθηκε και τους ταλαιπωρημένους πολίτες: «Τους καλώ λοιπόν με σεβασμό προς τους πολίτες να λήξουν την απεργία, ει δυνατόν και σήμερα. Πιστεύω ότι αν αναλογιστούν και εκείνοι και τις καλές μας προθέσεις και τον ανοιχτό διάλογο και τη δική τους μεγάλη ευθύνη προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, θα λήξουν την απεργία». Αύριο, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως είπε, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του σχεδίου.

 

Την ίδια ώρα οι γιατροί δηλώνουν ότι απεργούν μέχρι να πετύχουν τη διατήρηση της δημόσιας δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν συμμετέχουν σε διάλογο με προαποφασισμένα σχέδια διάλυσής της. Δεν διαπραγματεύονται καμία διαθεσιμότητα – απόλυση και ζητούν την ενίσχυση και αναβάθμιση του συστήματος με προσλήψεις γιατρών σταθερής εργασιακής σχέσης.

 

Συνεχίζουν δε τις κινητοποιήσεις με καθημερινές επιμέρους συγκεντρώσεις στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ. «Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα συνεχή, για να μην καταρρεύσει το Δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας», αναφέρει η απόφαση της γενικής συνέλευσης.

 

Σκέψεις για επιστράτευση

 

Στην ερώτηση τι θα κάνει αν επιμείνουν οι γιατροί, ο υπουργός τόνιζε χθες ότι δεν θέλει να το αποκαλύψει. «Κάποια στιγμή το κράτος και το υπουργείο θα πρέπει να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στην υγεία στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και τους πολίτες του», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο επίταξης του ιατρικού προσωπικού.

 

Η απόφαση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης να υιοθετήσει την πρόταση της task force, που μετατρέπει τον Οργανισμό αποκλειστικά σε αγοραστή, όπως ανακοίνωνε στις αρχές Νοεμβρίου ο υπουργός Υγείας, σημαίνει ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες, συρρίκνωση των δομών του ΕΟΠΥΥ, μείωση των δαπανών και εύνοια προς τις μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες του χώρου της υγείας.

 

Για τους γιατρούς, βασικός στόχος της μνημονιακής πολιτικής, όπως την επισφραγίζει το σχέδιο της task force, είναι διαθεσιμότητα-κινητικότητα για τους μισούς, απόλυση των υπολοίπων, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, κινητικότητα των νοσηλευτών και διαθεσιμότητα-κινητικότητα του διοικητικού προσωπικού.

 

Scroll to top