03/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυταρχικός κατήφορος Αρβανιτόπουλου

Παρέπεμψε για πρώτη φορά στα χρονικά του Πανεπιστημίου πρύτανη, τον Θ. Πελεγρίνη, στο Πειθαρχικό, τιμωρώντας τον για την... απεργία. Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών. Μεσολαβητική προσπάθεια από τη σύνοδο πρυτάνεων.
      Pin It

Παρέπεμψε για πρώτη φορά στα χρονικά του Πανεπιστημίου πρύτανη, τον Θ. Πελεγρίνη, στο Πειθαρχικό, τιμωρώντας τον για την… απεργία. Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών. Μεσολαβητική προσπάθεια από τη σύνοδο πρυτάνεων

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Η φωτιά που σιγόκαιγε επί σχεδόν τρεις μήνες στα Πανεπιστήμια μόλις θέριεψε. Η κυβέρνηση ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση που έχει ξεσπάσει εξαιτίας της διαθεσιμότητας χιλιάδων εργαζομένων στα αυτοδιοικούμενα ανώτατα Ιδρύματα, αμήχανη μπροστά στην απόφαση των απεργών να συνεχίσουν για 13η εβδομάδα τον αγώνα τους και «άδεια» από άλλα όπλα αντιμετώπισης του μετώπου, ανάβει το φιτίλι και προκαλεί την έκρηξη.

 

Για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών Πανεπιστημίων και καταλύοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ανώτατων Ιδρυμάτων, ο υπουργός Παιδείας διώκει πειθαρχικά τον πρύτανη, τον εκλεγμένο από την ακαδημαϊκή κοινότητα επικεφαλής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ακραία αυτή και αναχρονιστική επίδειξη πυγμής έγινε κατόπιν προτροπής του ίδιου του πρωθυπουργού καθώς προηγήθηκε μεταξύ τους επικοινωνία όπου εκτός από τη δυσαρέσκεια διατυπώθηκε και η θέληση του κ. Σαμαρά για λήψη δραστικών μέτρων. Αμέσως μετά, ο κ. Αρβανιτόπουλος ως υπουργός Πανεπιστημιακής Τάξης έβαλε τέλος στον διάλογο που ο ίδιος άνοιξε και τιμώρησε τον πρύτανη του ΕΚΠΑ επειδή η απεργία των εργαζομένων δεν λέει να λήξει. Για την ακρίβεια επειδή: «Κρατά το Ιδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου» και «Οι πράξεις και παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου».

 

Οι διαπραγματεύσεις με το Πολυτεχνείο

 

Με τον ίδιο, δε, αυταρχισμό διατάσσει τους υπαλλήλους του ΕΚΠΑ να γυρίσουν στις θέσεις εργασίας τους. Ωστόσο, αυτό το κρεσέντο αυταρχισμού του κ. Αρβανιτόπουλου συνοδεύεται και από ένα ρεσιτάλ υποκρισίας του ιδίου καθώς την ίδια στιγμή συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το ΕΜΠ όπου, επίσης, συνεχίζεται η απεργία των διοικητικών. Χθες, αποφασίστηκε νέα 48ωρη (Τρίτη και Τετάρτη) και σκληρή διαπραγμάτευση με τον υπουργό. Η απόφαση έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στο Ιδρυμα αφού, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρύτανης κ. Σιμόπουλος προειδοποιούσε ότι θα παραιτηθεί ενώ μέχρι αργά το βράδυ με πρωτοβουλία της πρυτανείας διακινούνταν μεταξύ των κοσμητόρων ένα κείμενο που ζητούσε την προσυπογραφή τους ώστε να παρουσιαστεί, ακολούθως, στην κοινότητα. Βασική κατεύθυνση του κειμένου, να ανοίξει το Ιδρυμα βάσει των προτάσεων Αρβανιτόπουλου και να διαμορφωθεί άμεσα ο Οργανισμός του Ιδρύματος. Εν τω μεταξύ, παραιτήθηκαν οι επικεφαλής των δυο συλλόγων των διοικητικών του Ιδρύματος, ενώ ανάλογη απόφαση αναμενόταν να λάβει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

«Την παραπομπή μου αυτή απεργάζονται καιρό τώρα κύκλοι που επιδιώκουν τη διάλυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αφήνω στην πανεπιστημιακή κοινότητα να αποφασίσει για την τύχη του πρύτανή της» απαντά ο κ. Πελεγρίνης στη δίωξή του, τονίζοντας ότι αδυνατούσε να πιστέψει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις οποίες και ενημερώθηκε σχετικώς. Σπεύδει, πάντως, να ευχαριστήσει πολύ «τον συνάδελφο, καθηγητή και υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για την υψηλή τιμή που μου έκανε να παραπέμψει στο Πειθαρχικό Συμβούλιο εν ενεργεία εκλεγμένο Πρύτανη για πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους».

 

Οι αντιδράσεις της κοινότητας ήταν αυτόματες. Ηδη οι σύλλογοι των πανεπιστημιακών στα Ιδρύματα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις, ενώ άρχισαν να ετοιμάζουν πλαίσιο σκληρής αντίδρασης στον πρωτοφανή αυταρχισμό με καταδίκη της παραπομπής και στήριξη των απεργών ακόμα και με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Αυτό, δηλαδή, που απέφευγε ο υπουργός Παιδείας, έστω με τον ατυχή τρόπο των παλινδρομήσεων και των αντιφατικών και κατά περίπτωση διαπραγματεύσεων.

 

Η κυβέρνηση προτιμά και πλέον επιδιώκει την κλιμάκωση. Από το πρωί είχε αρχίσει να στέλνει μηνύματα. Ο υπουργός Μεταρρύθμισης με δήλωσή του έλεγε: «Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν είναι κατάλληλος να ασκήσει τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά και ο πρύτανης να είναι στο Παρίσι και να παίζει θέατρο».

 

Προσπάθεια εκτόνωσης

 

Σήμερα, πάντως, συναντάται εκτάκτως το Συντονιστικό της Συνόδου με τον υπουργό σε μια διαμεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση πριν προκληθούν σοβαρές εκρήξεις. Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο προεδρεύων της Συνόδου, πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, «πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση στα ιστορικά χρονικά. Επιπλέον πρόκειται για μια απόφαση που και δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και θα πυροδοτήσει νέες εντάσεις. Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη και σε όλους τους τόνους. Τα προβλήματα της Παιδείας δεν λύνονται με απειλές και διώξεις. Η παιδεία απαιτεί διάλογο. Σ’ αυτό το πνεύμα αναλάβαμε ως Σύνοδος πρυτάνεων διαμεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει καταλαγή και εύρεση κοινά αποδεκτής λύσης που να εκτονώσει την κρίση μακριά από πειθαρχικές διώξεις. Ο υπουργός Παιδείας δέχτηκε την πρότασή μας και ορίστηκε έκτακτη συνάντηση με το συντονιστικό της Συνόδου.

 

Οι απεργοί, πάντως, συνεχίζουν επιμένοντας στην απόσυρση της υπουργικής απόφασης για τη διαθεσιμότητα αλλά και στη σκληρή διαπραγμάτευση ζητώντας επαρκείς εγγυήσεις για τις έωλες υποσχέσεις του υπουργού Παιδείας. Οι βασικές ενστάσεις τους αφορούν δυο κυρίως σημεία της υπουργικής πρότασης, τον τρόπο επιστροφής και τον τρόπο επαναπρόσληψης.

 

● Ο υπουργός προτείνει επιστροφή όλων στις θέσεις τους ενώ τυπικά θα είναι σε διαθεσιμότητα. Υπόσχεται δε και πλήρη μισθολογική κάλυψη. Δηλαδή, εκτός από το 75% της διαθεσιμότητας να παίρνουν το 25% μέσω κονδυλίων που θα εξασφαλίσει το υπουργείο και θα διοχετεύσει μέσω των ΕΛΚΕ.

 

«Ολα γίνονται» με τη διαθεσιμότητα

 

Οι εργαζόμενοι ρωτούν: Πώς θα εργάζονται ενώ θα είναι σε διαθεσιμότητα; Αυτό δεν καταστρατηγεί την ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση); Δεν είναι παράνομο; Δεν χρειάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση; Κι αν γίνει νέα μοριοδότηση που θα αλλάξει την κατάταξη, ποιοι θα εργάζονται σε ποιες θέσεις και για πόσο διάστημα εφόσον πρόκειται για… προσωρινώς διαθέσιμους;

 

Ο υπουργός απαντά ότι δεν μπορεί να πάρει πίσω την ΚΥΑ αλλά κανείς δεν θα χάσει τη δουλειά του. «Ολα γίνονται» έλεγε χαρακτηριστικά σύμβουλος του υπουργού που έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις του υπουργού.

 

● Ο υπουργός προτείνει επαναπροσλήψεις μέσα από προκήρυξη νέων θέσεων που θα ζητηθούν από τα Ιδρύματα μέσω των Οργανισμών οι οποίοι θα πρέπει να καταρτιστούν γρήγορα. Αναφέρεται σε 800 νέες οργανικές θέσεις που θα προκηρυχθούν το 2014 (ενδεχομένως και μέσα στον Ιανουάριο). Πώς θα γίνει η προκήρυξη; Θα είναι κλειστή μόνο για τους (πρώην;) υπαλλήλους των Ιδρυμάτων ή ανοιχτή; Υπάρχει νομική κάλυψη; Οι συναρμόδιοι υπουργοί γνωρίζουν και έχουν συναινέσει για τις νέες 800 και μάλιστα οργανικές (βλ. μόνιμες) θέσεις στα ΑΕΙ εντός του 2014 που θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ή μήπως δεν πρόκειται για κρατικές δαπάνες αλλά για κονδύλια κοινοτικά που θα έρθουν εν καιρώ στα Ιδρύματα και θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των αποψιλωμένων και υποχρηματοδοτούμενων Ιδρυμάτων;

 

Για «αυταρχισμό και αφερεγγυότητα» κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας, ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη γνωστοποίηση της δίωξης Πελεγρίνη: «Ενώ οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια κατάφεραν μετά από 12 βδομάδες απεργιακού αγώνα να επιβάλουν τη μοναδική ρεαλιστική διέξοδο, δηλαδή το διάλογο, ο κ. Αρβανιτόπουλος φτάνει στο όριο της αφερεγγυότητας απέναντι στους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, διακόπτοντας τον οποιοδήποτε διάλογο. Για πρώτη φορά στα χρόνια δημοκρατικής ομαλότητας υπάρχει πειθαρχική δίωξη Πρύτανη Πανεπιστημιακού Ιδρύματος για παράβαση καθήκοντος».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

«Διάλογος μόνο με διοικητικούς στις θέσεις τους»

 

Για την απόφασή του, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε τα εξής: «Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Πελεγρίνης, σε αντίθεση με τους άλλους 7 πρυτάνεις των Πανεπιστημίων που επηρεάζονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, κρατά το Ιδρυμα κλειστό με την απραξία του και την αδυναμία του να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Συγκλήτου. Γι’ αυτό παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος, γιατί οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου. Διάλογος με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ υπάρχει υπό μία προϋπόθεση: Αύριο το πρωί να είναι στις θέσεις εργασίας τους. Με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστήμιων που τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά, ο διάλογος συνεχίζεται. Στο ΕΚΠΑ, ο χρόνος επαρκεί για να μη χαθεί το εξάμηνο, χωρίς καμία έκπτωση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν μαθήματα και το καλοκαίρι».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Κ. ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

 

«Αντισυνταγματική η πειθαρχική δίωξη Πελεγρίνη»

 

Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, τα ΑΕΙ είναι πλήρως αυτοδιοικούμενα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Η έννοια της Αυτοδιοίκησης εμπεριέχει πρώτιστα την εξουσία των ΑΕΙ να αντιμετωπίζουν τις κάθε είδους υποθέσεις τους με δικά τους όργανα, μέσα στο πλαίσιο βέβαια των γενικών και αφηρημένων ρυθμίσεων τις οποίες θεσπίζει ο κοινοβουλευτικός νομοθέτης. Συνεπώς, η άσκηση από τον υπουργό Παιδείας μιας διοικητικής κατά τη φύση της αρμοδιότητας, όπως είναι η κίνηση πειθαρχικής δίωξης κατά καθηγητή ο οποίος συμβαίνει να έχει εκλεγεί και πρύτανης ενός συγκεκριμένου ΑΕΙ, είναι εμφανώς αντισυνταγματική».

 

 

 

 

Scroll to top