sara-nekri

03/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαγκάλι και ανέχεια σκότωσαν τη Σάρα

Η μικρή 13χρονη πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα από τις μνημονιακές πολιτικές. Με κομμένο το ρεύμα, μάνα και κόρη αναγκάστηκαν να ανάψουν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα το άτυχο κοριτσάκι να δηλητηριαστεί από τις αναθυμιάσεις.
      Pin It

Η μικρή 13χρονη πλήρωσε με την ίδια της τη ζωή τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα από τις μνημονιακές πολιτικές. Με κομμένο το ρεύμα, μάνα και κόρη αναγκάστηκαν να ανάψουν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα το άτυχο κοριτσάκι να δηλητηριαστεί από τις αναθυμιάσεις

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Ενα 13χρονο κοριτσάκι πέθανε χθες τη νύχτα σε φτωχογειτονιά της Θεσσαλονίκης, γιατί εδώ και τρεις μήνες η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στο σπίτι όπου έμενε κι η μητέρα του αναγκάστηκε να ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθούν. Μαζί με τη μικρή Σάρα, όμως, πέθανε και κάθε δικαιολογία για τις απάνθρωπες πολιτικές της κυβέρνησης και των δανειστών.

 

Σαν από αρχαία τραγωδία είναι βγαλμένος ο θάνατος της 13χρονης Σάρας, που σημειώθηκε χθες τα μεσάνυχτα στην περιοχή Ξηροκρήνης, πίσω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, σ’ ένα φτωχικό διαμέρισμα στον 4ο όροφο της οδού Μπαρκοπούλου 6, όπου το άτυχο κοριτσάκι ζούσε με την 54χρονη Σέρβα μητέρα της.

 

Τρεις μήνες χωρίς ρεύμα

 

Ηταν μόνες αλλά πολύ αγαπημένες, σύμφωνα με τους γείτονες. Ο πατέρας εξαφανισμένος και η μητέρα εδώ και τρεις μήνες άνεργη. Εκανε περιστασιακές δουλειές, κυρίως λάντζα σε κουζίνες συνοικιακών εστιατορίων. Λόγω της ανεργίας όμως των τελευταίων μηνών, ήλθε μοιραία και η ανέχεια. Η ΔΕΗ έκοψε πριν από τρεις μήνες το ρεύμα γιατί δεν το είχαν πληρώσει.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών της ΔΕΗ υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ. Στο διαμέρισμα της οδού Μπαρκοπούλου έμεναν τον τελευταίο 1 με 1,5 χρόνο. Παλαιότερα στο διαμέρισμα έμενε ένας γνωστός τους από τη Σερβία ο οποίος είχε αφήσει χρέος στη ΔΕΗ περίπου 1.200 ευρώ. Τελικά η συνολική οφειλή έφτασε περίπου στα 2,5 χιλιάρικα και το ρεύμα κόπηκε.

 

Παρ’ όλα αυτά, κατάφερναν να επιβιώνουν μέσα στα σκοτάδια και στη φτώχεια τους.

 

Η μικρή Σάρα ήταν πολύ αγαπητό παιδί στο σχολείο όπου πήγαινε. Κι η μητέρα της, όμως, μια «πολύ αξιοπρεπής κυρία», όπως την περιγράφουν οι γείτονες. «Βλέπαμε ότι είναι σε δύσκολη θέση, αλλά δεν έδινε το δικαίωμα να της πούμε να τη βοηθήσουμε», λένε. «Προχθές ήρθε από το μαγαζί μου και με παρακάλεσε να αγοράσω ένα ημερολόγιο. Δεν ήξερα σε τι κατάσταση είχαν περιέλθει…» αναφέρει η ιδιοκτήτρια γειτονικού καταστήματος.

 

«Η Σάρα ήταν συμμαθήτρια με την κόρη μου. Ερχόταν συχνά σπίτι μας και έλεγε ότι ετοιμάζονταν να γυρίσουν πίσω στη Σερβία όπου έμενε η αδελφή της, ενώ έχει κι έναν αδελφό που ζει στην Αθήνα», υποστηρίζει μια άλλη γειτόνισσα. «Κανείς δεν γνώριζε την κατάστασή τους. Ούτε καν οι φίλες της…» εξηγεί η διευθύντρια του 12ου Γυμνασίου όπου φοιτούσε το άτυχο παιδί.

 

«Γνωρίζαμε τη Σάρα από την Α' Γυμνασίου που είχε έρθει στο σχολείο μας. Η ίδια όπως και η μητέρα της ήταν πάντα πολύ αξιοπρεπείς και καλοντυμένες, χωρίς να δίνουν την εντύπωση ότι είχαν οικονομικά προβλήματα, και ζούσαν τόσο καιρό χωρίς ρεύμα» αναφέρει η εκπαιδευτικός και προσθέτει πως, αν είχε υποπέσει κάτι στην αντίληψη του σχολείου, θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν μέσω του δικτύου αρωγής που έχουν αναπτύξει με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως.

 

Αξιοπρεπείς και αβοήθητες, λοιπόν, μάνα και κόρη άναψαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι για να ζεσταθούν. Εβαλαν κάρβουνα πάνω σε μια παλιά ψηστιέρα για να τα κάψουν. Η γλυκιά ζέστη τις έκανε να πλησιάσουν και οι δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις γρήγορα τις έριξαν σε λήθαργο. Θα είχαν πεθάνει και οι δύο. Η 54χρονη, όμως, κάποια στιγμή κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις της και πετάχτηκε αμέσως επάνω. Ανοιξε την πόρτα και πανικόβλητη άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Κλήθηκε το ΕΚΑΒ που έσπευσε επιτόπου και το πλήρωμα διασωστών έπεσε κατευθείαν επάνω στο παιδί. Μάταια. Ενας γείτονας είχε προσπαθήσει νωρίτερα να την επαναφέρει με τεχνητή αναπνοή. Τίποτα… Ειδοποιήθηκαν η αστυνομία και ο ιατροδικαστής υπηρεσίας, Παναγιώτης Μυλωνάκης, που γρήγορα διαπίστωσε τον θάνατο της 13χρονης. Οπως εκτίμησε, προήλθε από δηλητηρίαση μονοξειδίου του άνθρακα, η οποία προκλήθηκε από τις αναθυμιάσεις.

 

Η 54χρονη μητέρα θεωρήθηκε υπεύθυνη ανθρωποκτονίας του παιδιού της και συνελήφθη. Στη συνέχεια είπαν πως ζούσε και παράνομα στη χώρα. «Αρχικά είχε έλθει ως οικονομική μετανάστρια και είχε άδεια παραμονής λόγω εργασίας. Αργότερα όμως η άδεια παραμονής έληξε και δεν ήλθε να την ανανεώσει. Προφανώς δεν είχε ούτε τα χρήματα αλλά ούτε και δουλειά για να κάνει κάτι τέτοιο…» εξήγησε αξιωματικός της αστυνομίας.

 

Διοικητική απέλαση

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, από την Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης θεωρήθηκε κρατούμενη για παράνομη παραμονή στη χώρα, αλλά τελικά της δόθηκε ένα χαρτί διοικητικής απέλασης, σύμφωνα με το οποίο οφείλει να φύγει από την Ελλάδα μέσα σε 30 ημέρες.

 

Η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Αννα Καραμόσχογλου, της απήγγειλε κατηγορία για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, κάνοντας όμως χρήση της παραγράφου 2 του άρθρου 302 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «αν το θύμα της πράξης είναι οικείος του υπαιτίου, το δικαστήριο μπορεί να απαλλάξει τον υπαίτιο από κάθε ποινή, εάν πεισθεί ότι λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστη από τις συνέπειες της πράξης του δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε ποινή». Κατόπιν αυτού έδωσε εντολή στην αστυνομία να αφεθεί ελεύθερη.

 

Το κόστος της μεταφοράς της σορού της 13χρονης Σάρας προκειμένου να ταφεί στην πατρίδα της απασχόλησε εκτάκτως χθες το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης. Κατόπιν επαφών με όλους τους εμπλεκόμενους, το κόστος της μεταφοράς της σορού μέχρι τα σύνορα «συμπιέστηκε» στα 400 ευρώ, ποσό που ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Από τα σύνορα και μέχρι τη Σερβία, την ευθύνη για τη μεταφορά της θα αναλάβει το σερβικό προξενείο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

 Αντιδράσεις κομμάτων

 

Ως συνέπεια της ασκούμενης πολιτικής θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον τραγικό θάνατο της 13χρονης από αναθυμιάσεις στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το τραγικό συμβάν καταδεικνύει «τις οδυνηρές επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν χιλιάδες οικογένειες», προσθέτοντας ότι «αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας το να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα εξαιτίας της κυβερνητικής αναλγησίας».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ξεδιάντροπα ένα τραγικό συμβάν για τις δικές του σκοπιμότητες. Αίσχος!», ενώ η Κουμουνδούρου κάλεσε τον Σ. Κεδίκογλου «αν δεν συνειδητοποιεί ούτε κατ’ ελάχιστο τις τραγικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας, καλύτερα να σιωπά». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανταπάντησε ότι «η καπηλεία μιας τραγωδίας και η κομματική τυμβωρυχία δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή».

 

«Οι ηθικοί αυτουργοί είναι γνωστοί και βρίσκονται μέσα στην κυβέρνηση του μνημονίου, είναι αυτοί που επιμένουν στην πολιτική των δυσβάσταχτων φόρων και την αναιτιολόγητη συνέχιση του ολέθριου μέτρου της εξίσωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης» σχολίασε η τομεάρχης ενέργειας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή.

 

Το ΚΚΕ σχολίασε ότι η τραγωδία αναδεικνύει «τον απάνθρωπο χαρακτήρα της πολιτικής που από τη μία δίνει “γην και ύδωρ” στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από τον λαό βασικές υποδομές». Ο Περισσός προσέθεσε ότι «πρέπει να σημάνει συναγερμός» και κάλεσε την η κυβέρνηση «να δώσει λύση τόσο στο διαχρονικό πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε υποδομές και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας όσο και στο σοβαρό πρόβλημα της θέρμανσης».

 

Scroll to top