03/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνεχίζεται η παρανομία

Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία για δεύτερη φορά δύο Σύροι που μπήκαν στην Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου και ζούσαν κρυμμένοι αναζητώντας προστασία.
      Pin It

Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία για δεύτερη φορά δύο Σύροι που μπήκαν στην Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου και ζούσαν κρυμμένοι αναζητώντας προστασία

 

Παρ’ όλες τις παρεμβάσεις βουλευτών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζονται στον Εβρο οι παράνομες επαναπροωθήσεις Σύρων προσφύγων. Την Παρασκευή επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία για δεύτερη φορά τουλάχιστον δύο Σύροι, ένας δεκαεπτάχρονος και ένας σαραντάχρονος. Ανήκουν στην ομάδα των εννιά Σύρων που μπήκαν στην Ελλάδα στις 21 Νοεμβρίου και ζούσαν κρυμμένοι, ζητώντας προστασία απέναντι στις ελληνικές αρχές. Τη βία των αρχών την είχαν ζήσει με τον χειρότερο τρόπο στις 14 Νοεμβρίου, όντας μέλη της ομάδας των περίπου 65 Σύρων που επαναπροωθήθηκαν αφού δέχτηκαν άγριο ξυλοδαρμό, σύμφωνα με μαρτυρία που είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.».

 

«Με καλυμμένα πρόσωπα»

 

Κρυμμένοι τόσες μέρες χωρίς τρόφιμα και σε άθλιες συνθήκες, ορισμένοι αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν το ταξίδι προς την Αθήνα. Ενας τους τα κατάφερε. Ο δεκαεξάχρονος και ο σαραντάχρονος δεν είχαν την ίδια τύχη. Ανέβηκαν σε λεωφορείο, αλλά, σύμφωνα με μαρτυρία γνωστού τους στην «Εφ.Συν.», ο εισπράκτορας τους αντιλήφθηκε και ειδοποίησε την αστυνομία.

 

«Γύρω στη μία το μεσημέρι της Παρασκευής, μπήκαν αστυνομικοί στο λεωφορείο, τους κατέβασαν, τους βγάλανε τα ρούχα και τους ψάξανε εξονυχιστικά. Στη συνέχεια τους πήγαν με το περιπολικό σ’ ένα αστυνομικό τμήμα, δεν ξέρουν σε ποιο, τους άφησαν γονατιστούς τρεις ώρες με τα χέρια δεμένα πίσω στο κεφάλι. Μετά τους πήγαν στο ποτάμι και τους άφησαν σε άλλη ομάδα. Ηταν γύρω στα δέκα άτομα, φορούσαν στρατιωτικά και είχαν καλυμμένα πρόσωπα με μαύρο ύφασμα. Τους έβριζαν, αλλά αυτή τη φορά δεν τους χτύπησαν. Τους βάλανε στη βάρκα και τους έστειλαν στην Τουρκία. Τους έπιασε η τουρκική αστυνομία, τους άφησε μετά από λίγες ώρες, και με τα λίγα χρήματα που είχαν μπόρεσαν να φτάσουν στην Κωνσταντινούπολη», μας λέει ο γνωστός τους.

 

Την ώρα που συνέβαιναν αυτά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή και μέλη του τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, ειδοποιημένοι από τον γνωστό τους, επικοινωνούσαν μάταια με την αστυνομία για να αναζητήσουν τα ίχνη τους. Αλλωστε, η αστυνομία ήταν εξ αρχής ενήμερη για την ύπαρξη της ομάδας, στην οποία υπάρχει και μία νεφροπαθής με σοβαρό πρόβλημα. Σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα στις αστυνομικές διευθύνσεις της Ορεστιάδας και της Αλεξανδρούπολης, κανείς δεν ήξερε τίποτα για συλλήψεις «λαθρομεταναστών», όπως τους ονόμαζαν. Στο κέντρο προαναχωρησιακής κράτησης στο Ισαάκιο, είχαν και μια συμβουλή προς την κ. Σταμπουλή: «Μην τα παίρνετε τοις μετρητοίς όσα λέει κάποιος μετανάστης, μπορεί να έχει αποπροσανατολιστεί και να βρίσκεται στην Τουρκία». «Οπως και να το εννοούσε, το να περάσει κανείς τον Εβρο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση χωρίς να το καταλάβει, είναι εξωπραγματικό», λέει στην «Εφ.Συν.» η κ. Σταμπουλή.

 

Αγνοούμενοι

 

Από την ομάδα των εννιά, άλλη μία κοπέλα είχε καταφέρει να έρθει στην Αθήνα. Τέσσερις παραμένουν αγνοούμενοι. Επιπλέον, από τις υπόλοιπες μαρτυρίες που είχε φέρει στο φως η «Εφ.Συν.», ο Σύρος που είχε επαναπροωθηθεί στην Τουρκία μαζί με την ομάδα των 150 ατόμων που συνελήφθησαν στο χωριό Πραγγί στις 12 Νοεμβρίου και είχε μιλήσει στην εφημερίδα μας, επιχείρησε να ξαναμπεί στην Ελλάδα και έχει συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία της «διακίνησης». Πάντως, άλλα δύο μέλη από εκείνη την ομάδα έχουν δώσει χωριστές μαρτυρίες στη Διεθνή Αμνηστία για όσα τους συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

 

Την ίδια ώρα, ο κ. Δένδιας δεν προσήλθε την Παρασκευή στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της κ. Σταμπουλή σχετικά με τις επαναπροωθήσεις. «Ειδοποιήθηκα από το γραφείο του ότι λείπει στο εξωτερικό», μας λέει η βουλευτής. Από το υπ. Δημόσιας Τάξης πληροφορηθήκαμε πάντως ότι ο υπουργός βρισκόταν την Παρασκευή στην Ελλάδα.

 

«Δεν πιστεύω ότι ένας περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής θα κάνει τέτοιες παρανομίες συστηματικά και επανειλημμένα χωρίς άνωθεν κάλυψη, τη στιγμή που έχουν γίνει αντιληπτές. Αν το success story του κ. Δένδια στον Εβρο στηρίζεται σε επαναπροωθήσεις αυτού του είδους, είναι απάνθρωπο, εγκληματικό και παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα», λέει η κ. Σταμπουλή.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Νιλς Μουίζνιεκς, επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

 

«Ωμή παραβίαση δικαιωμάτων»

 

«Από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόνον η Ελλάδα και η Ελβετία δεν έχουν υπογράψει ή επικυρώσει το Πρωτόκολλο αρ. 4 του 1963 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις

 

• Τι σημαίνουν οι επαναπροωθήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα;

 

Οι επαναπροωθήσεις αποτελούν ωμή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα των υποχρεώσεων που θεσπίζουν η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπου τίθενται ξεκάθαροι κανόνες προστασίας για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο. Η αστυνομία, όπως και οι δημόσιοι αξιωματούχοι έχουν την υποχρέωση να φέρονται ανθρώπινα στους μετανάστες και να τους παρέχουν αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο.

 

Η Ελλάδα, όπως και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν έχει καμία δικαιολογία να διαπράττει επαναπροωθήσεις. Ο παράνομος χαρακτήρας αυτής της πρακτικής έχει αναδειχτεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Δυστυχώς, η πρακτική συνεχίζεται και στοχεύει ακόμη και Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται σε προφανή ανάγκη επείγουσας διεθνούς προστασίας.

 

Εκτός από παράνομη, αυτή η πρακτική είναι επίσης αναποτελεσματική, καθώς πολλοί επαναπροωθημένοι μετανάστες αντιμετωπίζουν τόσο απελπιστικές συνθήκες στη χώρα καταγωγής τους που προσπαθούν ξανά και ξανά να φτάσουν στον επιθυμητό τους προορισμό.

 

Επιπλέον, οι επαναπροωθήσεις προξενούν μεγάλο ανθρώπινο πόνο, που προστίθεται στην τραγωδία που έχουν ήδη αντιμετωπίσει πολλοί μετανάστες.

 

Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή την ανθρώπινη πρακτική και να αναβαθμίσει το νομοθετικό της πλαίσιο επικυρώνοντας το Πρωτόκολλο αρ. 4 του 1963 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις. Από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόνον η Ελλάδα και η Ελβετία δεν το έχουν υπογράψει ή επικυρώσει.

 

• Εχετε θέσει το ζήτημα στις ελληνικές αρχές;

 

Ο προκάτοχός μου έθεσε το θέμα της επαναπροώθησης και των μαζικών απελάσεων στην έκθεσή του της 4ης Φεβρουαρίου 2009, έπειτα από την επίσκεψή του στην Ελλάδα. Σκοπεύω να συνεχίσω να θέτω το θέμα στις ελληνικές αρχές ως μέρος του συνεχιζόμενου διαλόγου που έχω μαζί τους.

 

Στην τελευταία έκθεσή μου για την Ελλάδα στις 16 Απριλίου 2013, τέθηκαν επίσης συγκεκριμένα πολύ σοβαρά ζητήματα, που σχετίζονται με το πολύ δυσλειτουργικό σύστημα ασύλου στην Ελλάδα, παρά τα ορισμένα πρόσφατα θετικά βήματα.

 

Αυτά τα θέματα ήταν οι ανεπαρκείς δυνατότητες υποδοχής προσφύγων, η συστηματική κράτηση παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, και η ανεπαρκής προστασία των ασυνόδευτων παιδιών των μεταναστών.

 

Scroll to top