euro-xrima

03/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρεοκοπία ή έξοδος από το ευρώ

Δυσοίωνο βλέπει το μέλλον της Ελλάδας ο επιφανής αρθρογράφος των «Financial Times», Βόλφγκανγκ Μίνχαου. Η μεγάλη απειλή για τη Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως γράφει, δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η εξελισσόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
      Pin It

Δυσοίωνο βλέπει το μέλλον της Ελλάδας ο επιφανής αρθρογράφος των «Financial Times», Βόλφγκανγκ Μίνχαου

 

Η μεγάλη απειλή για τη Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως γράφει, δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η εξελισσόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη

 

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

Χρεοκοπία ή έξοδο από το ευρώ βλέπουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια οι «Financial Times», ενώ ο Fitch βλέπει τα πράγματα πιο ρόδινα και επιβεβαιώνει την αξιολόγηση Β- για το ελληνικό αξιόχρεο. Σε χθεσινή του ανάλυση, η οποία αφορά τη βιωσιμότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, ο επιφανής αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας, Βόλφγκανγκ Μίνχαου, υποστήριξε ότι η πολιτική τάξη της Γερμανίας είναι απροετοίμαστη για όσα θα συμβούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 

Η μεγάλη απειλή για τη Γερμανία στα επόμενα τέσσερα χρόνια, όπως γράφει, δεν θα είναι το δημογραφικό, αλλά η εξελισσόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Και ανεξάρτητα από το ποιο σενάριο επίλυσης της κρίσης θα επικρατήσει, ορισμένες υποσχέσεις που έχουν δοθεί στους ψηφοφόρους δεν θα τηρηθούν. Στο πλαίσιο αυτό ο Μίνχαου εστιάζει στις προβλέψεις του ΟΟΣΑ την περασμένη εβδομάδα ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στον στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ, υπενθύμισε ο Γερμανός αναλυτής καταλήγοντας ότι «…μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει ή θα εξέλθει από το ευρώ, ή και τα δύο. Η τακτική της Ε.Ε. να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια φτάνει στο φυσικό της τέλος»…

 

Από την πλευρά της, η γαλλική τράπεζα BNP Paribas υποστηρίζει ότι το βάθος της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και το μέγεθος του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ αντανακλούν την υπερβολική λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το κυκλικό προσανατολισμένο πρωτογενές πλεόνασμα είναι λάθος ενώ προειδοποιεί για μαζική ανεργία για πολλά χρόνια.

 

Η σημερινή λιτότητα και η πρόβλεψη για ανάκαμψη θα αφήσει τη χώρα σε δέκα χρόνια από σήμερα με υπερβολικό χρέος. Εκτιμά επίσης ότι ακόμα και αν βγει επιτυχημένα στις αγορές, η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει επιτόκια απαγορευτικά, πάνω από 8%.

 

Τέλος, ο Fitch επιβεβαιώνει το B- για τη μακροπρόθεσμη δανειοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας θεωρώντας ότι βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών. Προβλέπει συμφωνία με την τρόικα στο τέλος του έτους, υποστηρίζει ότι υπάρχουν λύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014-15 και εκτιμά ανάπτυξη 0,5% για το 2015.

 

Scroll to top