Ενστάσεις για τις νέες συμβάσεις με τους εργολάβους από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ
Των Χάρη Ιωάννου και Χαράς Τζαναβάρα
Κλυδωνισμούς στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας -μετά τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία και τη φορολογία των ακινήτων- προκαλούν και οι νέες συμβάσεις για τους αυτοκινητόδρομους. Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, όπου συζητείται η κύρωση των συμβάσεων, δύο βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. Αρνητική ήταν η τοποθέτηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, βουλευτής Φθιώτιδας της Ν.Δ., επισήμανε χθες ότι η εκλογική του περιφέρεια έχει δυσανάλογα μεγάλη επιβάρυνση από τα διόδια για δύο δρόμους, από τους οποίους ο μεν ένας (Ε-65) κατασκευάζεται… 25 χλμ. μακριά από τη Φθιώτιδα, ο δε άλλος (Ιόνια) κατασκευάζεται με… «κούρεμα». «Καλούμαι να ψηφίσω ότι ο υπουργός ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασίσει τη μη εκτέλεση του έργου ή τμήματός του και ρωτώ με ποιο ηθικό έρεισμα θα πω ότι εμείς θα πληρώνουμε αλλά για εμάς δεν θα γίνει τίποτα. Αν εγώ δεν ψηφίζω το δικό μου, πώς θα ψηφίσω το κουτσούρεμα Πάτρας–Πύργου-Τσακώνας» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να συμπράξω με αυτές τις συνθήκες».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος επιτέθηκε τόσο στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά όσο και στον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. «Μας έχει προσβάλει ο κ. Σαμαράς, γιατί μαζί με τους φορείς του Πύργου ζητάμε να τον δούμε και ενώ βλέπει τον κάθε παράγοντα του αθλητισμού και τον κάθε δήμαρχο Μεσσηνίας, εμάς δεν μας βλέπει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Οσο για τον πρώην αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, παρατήρησε ότι στον οδικό άξονα Πάτρας-Πύργου ακολούθησε παρελκυστική πολιτική, του τύπου «κόψε αυτό το κομμάτι που οι τράπεζες λένε ότι είναι ασύμφορο και πάμε παρακάτω». Ο κ. Κουτσούκος εξάρτησε μάλιστα την ψήφο του από τις εξηγήσεις που θα δοθούν από τους αρμόδιους για τις «λεόντειες» συμβάσεις.
Παρατηρήσεις επί της ουσίας των τεσσάρων συμβάσεων περιλάμβανε η ομιλία της Ευγενίας Ουζουνίδου. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «το Δημόσιο χρηματοδοτεί τα έργα με 3,5 δισ. ευρώ», διευκρινίζοντας ότι το «ζεστό χρήμα» περιλαμβάνει τα 2,3 δισ. από τις επιδοτήσεις των αρχικών συμβάσεων συν τα 1,2 δισ. του χρηματοδοτικού κενού, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από τα διόδια που θα εισπράξουν οι εργολάβοι. Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η κυβέρνηση συμφώνησε σε αποζημιώσεις λόγω «ανωτέρας βίας» και πρόσθεσε ότι η πρωτοφανής αυτή τακτική ανοίγει τον δρόμο για νέες απαιτήσεις από τους παραχωρησιούχους.
Κριτική για τους όρους επανεκκίνησης των έργων άσκησε η Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ). «Οι συμβάσεις μετατρέπονται σε δημόσια έργα», παρατήρησε ο Κ. Γιοβανόπουλος (ΑΝ.ΕΛΛ.).