04/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας υπουργός για… κλάματα

Η πολυγλωσσία, οι εμπρηστικές-διασπαστικές κινήσεις και οι μυστικές συναντήσεις του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προκαλούν την έντονη κατακραυγή της πανεπιστημιακής κοινότητας.
     
Pin It

Η πολυγλωσσία, οι εμπρηστικές-διασπαστικές κινήσεις και οι μυστικές συναντήσεις του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου προκαλούν την έντονη κατακραυγή της πανεπιστημιακής κοινότητας

 

Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η διαμεσολαβητική συνάντηση του Συντονιστικού των πρυτάνεων με τον υπουργό

 

Σήμερα, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αναμένεται να εξετάσει τη στάση του Ιδρύματος απέναντι στην αυταρχική παρέμβαση του υπουργού Παιδείας να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Υπουργός Παιδείας, Κ. ΑρβανιτόπουλοςΤη γενική κατακραυγή σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας και την αναζωπύρωση της πολιτικής αντιπαράθεσης για το ανοιχτό μέτωπο στα ΑΕΙ προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει στο πειθαρχικό τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, εξαιτίας της συνέχισης της απεργίας των εργαζομένων του Ιδρύματος.

 

Ανώτατα ακαδημαϊκά όργανα και συλλογικοί φορείς των πανεπιστημιακών, των φοιτητών και των εργαζομένων στηλιτεύουν την κυβερνητική επιλογή αυταρχισμού, κατηγορούν τον υπουργό για σαμποτάζ του διαλόγου, ενώ ζητείται ακόμα και η άμεση παραίτησή του.

 

Την ίδια στιγμή, η αποτυχία του κ. Αρβανιτόπουλου να χειριστεί τη –συνεχιζόμενη– κρίση στα Πανεπιστήμια εντείνει την ενδοκυβερνητική δυσαρέσκεια και τροφοδοτεί την ονοματολογία ως προς τον αντικαταστάτη του, που έχει αρχίσει να «διαρρέει» από κύκλους της Ν.Δ., αναγκάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει ότι «δεν τίθεται θέμα Αρβανιτόπουλου, η σημερινή κατάσταση στα πανεπιστήμια πρέπει να τερματιστεί, το αδιέξοδο το χρεώνονται όσοι επέδειξαν ρεσιτάλ αδιαλλαξίας».

 

Νέα επίθεση ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επιτίθεται και πάλι στην κυβέρνηση, καθώς ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε χθες στην Κ.Ο. του κόμματος ότι «είναι στρατηγική επιλογή της Ν.Δ. η διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου», χαρακτηρίζοντας «χωρίς προηγούμενο την παραπομπή του πρύτανη» και «κορυφαία σύγκρουση αυτό που γίνεται στα Πανεπιστήμια».

 

Κατά τ’ άλλα, η αποδοκιμασία στο πρόσωπο του υπουργού Παιδείας είναι συντριπτική, με δεδομένη όχι μόνο την άστοχη επιλογή του αυταρχισμού αλλά και την τακτική που ακολουθεί στις επιμέρους διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Πολυγλωσσία και διασπαστικές κινήσεις που αλλάζουν ανάλογα με τον συνομιλητή έχουν εκτρέψει τον «διάλογο» σε παράλληλες διαπραγματεύσεις, μυστικές συναντήσεις, επιλεκτικές επαφές και παλινδρομικές πρωτοβουλίες, την ώρα μάλιστα που, όπως ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, άρχισε η επίδοση των Διαπιστωτικών Πράξεων της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με μια διευρυμένη αντιπροσωπεία διοικητικών από τα οκτώ (!) πανεπιστήμια της διαθεσιμότητας, με παρόντα, όμως, και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Η παρουσία των τελευταίων «καλύπτει» τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του ΕΚΠΑ, ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση του υπουργού μετά την κατηγορηματική δήλωση ότι δεν μιλά με τους απεργούς αν δεν ανοίξει το Ιδρυμα.

 

Την ίδια στιγμή, πάντως, στο ΕΜΠ, όπου επίσης συνεχίζεται η απεργία των διοικητικών, το ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια σύγκλισης. Από προχθές το βράδυ, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», με πρωτοβουλία της πρυτανείας διακινούνταν κείμενο με σαφή σκοπό να ανοίξει το Πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η σχεδόν ομόφωνη («ομοφώνως με μία αποχή») απόφαση πρύτανη και κοσμητόρων να καλέσουν την Πολυτεχνειακή κοινότητα «να συμβάλει άμεσα στο άνοιγμα και στη λειτουργία του Πολυτεχνείου», ενώ γνωστοποιείται η επεξεργασία πρότασης Οργανισμού, «την οποία η Σύγκλητος του ΕΜΠ θα διαμορφώσει το ταχύτερο δυνατόν».

 

Μυστικές ψηφοφορίες

 

Σε διασπαστικό κλίμα, αντιθέτως, βρίσκεται το ΕΚΠΑ. Παρά την απόφαση να συγκληθεί νέα γενική συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα εκτιμηθούν οι εξελίξεις, χθες μέλη του Δ.Σ. ανακοίνωσαν και κάλεσαν τους συναδέλφους τους σε μυστική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, με πρόταση τη συνέχιση του διαλόγου με άνοιγμα του Ιδρύματος. Κόντρα δηλαδή στην απόφαση της προηγούμενης γενικής συνέλευσης. Η κίνηση αυτή πυροδοτεί περαιτέρω την εκρηκτική ατμόσφαιρα και δημιουργεί πάλι συνθήκες σύγκρουσης, εκτός και αν οι παράλληλες επαφές με τον κ. Αρβανιτόπουλο αποδώσουν σημαντικότερα αποτελέσματα.

 

Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η διαμεσολαβητική συνάντηση, χθες το απόγευμα, του Συντονιστικού των πρυτάνεων με τον υπουργό. Οπως δήλωσε ο προεδρεύων της Συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος: «Ζητήσαμε από τον υπουργό την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη. Αυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή είναι η καταλαγή και από τις δύο πλευρές και η ομαλοποίηση της κατάστασης στο ΕΚΠΑ, προκειμένου να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Ο υπουργός μάς άκουσε με προσοχή».

 

Σήμερα, πάντως, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αναμένεται να σηματοδοτήσει τη στάση του Ιδρύματος απέναντι στην αυταρχική παρέμβαση του υπουργού Παιδείας. Τυπικά εξετάζεται το ερώτημα του κ. Αρβανιτόπουλου προς το όργανο, σχετικά με το αν θα πρέπει να τεθεί σε αργία ο πρύτανης ή όχι, μέχρι να βρεθεί ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου, το οποίο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, απαρτίζεται από τρεις ανώτατους δικαστικούς (ΣτΕ, Αρειο Πάγο, Ελεγκτικό Συνέδριο) και δύο πρυτάνεις.

 

Σημειώνεται ότι ήδη από νομικούς κύκλους, εκτός από αντισυνταγματική η παραπομπή του κ. Πελεγρίνη κρίνεται αβάσιμη, έωλη. Δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως προς τους βασικούς προβλεπόμενους λόγους παραπομπής, όπως είναι η βλάβη κατά τρίτου προσώπου ή η επιδίωξη προσωπικού οφέλους.

 

Οι δηλώσεις

 

Κόλαφος η απάντηση που έδωσε η πανεπιστημιακή κοινότητα με πλήθος δηλώσεων, τοποθετήσεων, ανακοινώσεων. Ενδεικτικά:

 

● Η Σύγκλητος του ΑΠΘ: «Θεωρεί αβάσιμη την πειθαρχική κατηγορία που απαγγέλθηκε στον πρύτανη του ΕΚΠΑ. Η παραπομπή αυτή δυναμιτίζει τον διάλογο για την επίλυση του προβλήματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στο σύνολο των θιγόμενων πανεπιστημίων και για τον λόγο αυτό πρέπει να επανεξεταστεί άμεσα».

 

● Πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ: «Ενέργεια πρωτοφανής, αψυχολόγητη και φυσικά καταδικαστέα από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι επιπλέον προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί καμιά κατηγορία εναντίον του πρύτανη για τη μη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Κύριε υπουργέ, δεν ξέρω πώς περιμένετε να βρείτε λύσεις και ν’ ανοίξετε τα Πανεπιστήμια με τέτοιες ενέργειες. Φέρετε την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Αντί να επιμείνετε στον διάλογο, τον οποίο επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, ανοίξατε, κάνετε ό,τι μπορείτε για να τορπιλίσετε την όποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Εχετε κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα;»

 

● Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων: «Ο υπουργός ξεπέρασε κάθε όριο, δεν μπορεί να υπηρετεί πλέον το υπουργείο της Παιδείας και απαιτούμε την άμεση παραίτησή του».