Arvanitopoulos-Konstantinos

04/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Νέο αδιέξοδο για τα πανεπιστήμια

Άκαρπη η πολύωρη συζήτηση του υπουργού Παιδείας με την πολυμελή αντιπροσωπεία των διοικητικών υπαλλήλων από τα οκτώ πανεπιστήμια της διαθεσιμότητας αργά το βράδυ.
     
Pin It

Οι διαπραγματεύσεις του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τους διοικητικούς ναυάγησαν και οι επόμενες μέρες αναμένονται κρίσιμες στα ανώτατα ιδρύματα.

Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε ο υπουργός Παιδείας ήταν «ναι στις υποσχέσεις, όχι στις εγγυήσεις», αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, παραδέχτηκε ότι:
α) ακόμα ψάχνει τη νομική βάση πάνω στην οποία θα στηρίξει την… ολική επαναφορά των εργαζομένων στις θέσεις τους καίτοι υπό διαθεσιμότητα ,
β) δεν έχει βρει φόρμουλα και αναθέτει στους ίδιους τους εργαζομένους να συνεννοηθούν με τους πρυτάνεις για το οικονομικό (75% από τη διαθεσιμότητα + 25% από αλλού) στο οποίο… συμφωνεί,
γ) δεν μπορεί να δεσμευτεί δημοσίως, γι’ αυτό επέμεινε στη μόνη εγγύηση, που είναι ο λόγος του.

Μετά τη συνάντηση, και χωρίς να εγγυηθεί σε τίποτα, ο υπουργός έκανε έκκληση στους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών να ανοίξουν το Ίδρυμα για να μη χαθεί το εξάμηνο.

«Δημοσιοποίησα συγκεκριμένες προτάσεις, έκανα εξαντλητικό διάλογο και κάλεσα τις πρυτανικές αρχές και τους εκπροσώπους των διοικητικών υπαλλήλων να υλοποιήσουμε σχέδια ενδοϊδρυματικής και διαϊδρυματικής κινητικότητας για τους υπαλλήλους των πανεπιστημίων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών στον δημόσιο τομέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Απεργιών συνέχεια

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν να απεργήσουν έως την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας.

Την Πέμπτη συνεδριάζουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Η παραπομπή Πελεγρίνη

Πριν από τη συνάντηση με τους διοικητικούς, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε παραπέμψει στο 5μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη. Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι ομόφωνα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε απαντήσει αρνητικά στον υπουργό γα την παραπομπή του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Νωρίτερα, η Σύγκλητος είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος από πράξεις ή παραλείψεις του πρύτανη Θ. Πελεγρίνη που να δικαιολογεί την παραπομπή του στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, ενώ έκριναν ότι η Σύγκλητος δεν έχει αρμοδιότητα εκ του νόμου να αποφασίσει επί του αιτήματος του υπουργού Παιδείας.

Παρ΄ όλα αυτά, ο υπουργός Παιδείας απέστειλε στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Σωτήρη Ρίζο, την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Θεοδόση Πελεγρίνη, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Η διαδικασία

Ο κ. Ρίζος θα ορίσει άμεσα τον εισηγητή, ο οποίος θα κάνει πρόταση για την παραπομπή ή όχι του κ. Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Εάν κριθεί ότι πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του πρύτανη, τότε θα γίνει η παραπομπή του οριστικά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Μελών του ΔΕΠ. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το Πειθαρχικό Συμβούλιο να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του κ. Πελεγρίνη, τότε ο υπουργός Παιδείας έχει τη δυνατότητα να τον θέσει σε προσωρινή αργία.

Όπως προβλέπει η νομοθεσία (άρθρο 65 Ν. 3900/2010), πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Μελών του ΔΕΠ των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Σωτήρης Ρίζος, ο οποίος μπορεί να αντικατασταθεί από αντιπρόεδρο του ΣτΕ, εάν έχει κώλυμα.

Ακόμη, ο εισηγητής θα οριστεί από τον κ. Ρίζο και θα είναι ένας δικαστής από τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι ένας από τους αρεοπαγίτες Χριστόφορο Ευαγγέλου, Εμμανουήλ Κλαδογένη και Μαρία Λεοναδοπούλου, ενώ από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα είναι ένας από τους συμβούλους Δημήτρη Πέππα, Δέσποινα Καβαδία και Αργυρό Λεβέντη.

Σε περίπτωση που εισηγητής οριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε από τον Άρειο Πάγο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης και εάν εισηγητής οριστεί από τον Άρειο Πάγο, τότε από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συμμετέχει ο αρχαιότερος από τους συμβούλους.

Τέλος, θα συμμετέχουν δύο Πρυτάνεις Πανεπιστημίων (εκτός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), οι οποίοι θα οριστούν από τον υπουργό Παιδείας.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ