Pin It

O Aλέξης Τσίπρας στη συνάντηση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα, θέλησε να κάνει τη διαφορά.

 

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έθεσε στη γερμανική πλευρά θέματα-ταμπού.

 

Για παράδειγμα, στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έβαλε το ζήτημα της επιστροφής του γερμανικού κατοχικού αναγκαστικού δανείου και ζήτησε επιπλέον από το Βερολίνο να δώσει στην Αθήνα την κατάθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου και ό,τι άλλο αφορά το σκάνδαλο Ζίμενς.

 

Βέβαια το Βερολίνο ποτέ δεν πρόκειται να δεχτεί την επιστροφή του αναγκαστικού δανείου, καθώς αυτό θα αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο, που σημαίνει ότι και χώρες με πολλαπλάσιες απαιτήσεις από αυτές της Ελλάδας, όπως Πολωνία, Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία, πρώην Γιουγκοσλαβία, θα αποκτήσουν δικαίωμα αποζημιώσεων.

 

Συνεπώς επρόκειτο ουσιαστικά για μια κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα.

 

Γεγονός πάντως παραμένει ότι έθεσε το ανωτέρω θέμα.

 

Οπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας χθες στο Βερολίνο, «στις συναντήσεις που είχα με τη γερμανική ηγεσία, διεύρυνα την ατζέντα των θεμάτων και έβαλα το θέμα του κατοχικού δανείου. Ζήτησα από τη γερμανική κυβέρνηση να συμβάλει στο αίσθημα δικαιοσύνης στην ελληνική κοινωνία αποστέλλοντας στην ελληνική δικαιοσύνη την κατάθεση Χριστοφοράκου, προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση Ζίμενς. Αναρωτιέμαι, η ελληνική κυβέρνηση έθεσε κάποιο από τα θέματα αυτά στις επαφές και συζητήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με την κ. Μέρκελ ή μήπως πολιτική των διαπραγματεύσεών τους είναι να λέμε στους εταίρους μας ό,τι θέλουν να ακούσουν;»

 

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τα γερμανικά ΜΜΕ, τόνισε ότι οι Γερμανοί πολίτες πρέπει να μάθουν την αλήθεια για την κρίση στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο της φιλελεύθερης πολιτικής σε ένα πείραμα που έχει αποτύχει.

 

Οπως ανέφερε, «οι Γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες, ενώ οι Ελληνες πλουτοκράτες φοροδιαφεύγουν αγοράζοντας ακίνητα στο Βερολίνο».

 

Υιοθέτησε τις απόψεις των Γερμανών υπερσυντηρητικών Ευρωπαίων, που λένε ακριβώς αυτό που και ο ίδιος είπε χθες ενώπιον του γερμανικού Τύπου.

 

Οτι δηλαδή «το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ώστε τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων να μη ρίχνονται σε ένα βαρέλι δίχως πάτο». Αποψη που εκφράζει το συντηρητικό Οικονομικό Ινστιτούτο του Μονάχου, με επικεφαλής τον κ. Βέρνερ Ζιν.

 

Ο ίδιος πρότεινε ως εναλλακτική λύση την αναδιανομή του πλούτου στην Ελλάδα, τη φορολογική δικαιοσύνη και τη φορολόγηση των πλούσιων εισοδημάτων.

 

Επίσης τόνισε ότι η πολιτική του Μνημονίου είναι αποτυχημένη και απειλεί «όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

 

Εξήγησε ότι τις απόψεις αυτές τις ανέπτυξε στον κ. Σόιμπλε και του ανέφερε ότι η πολιτική αυτή οδηγεί στη φτώχεια, την εξαθλίωση και την άνοδο του φασισμού.

 

Σε ερώτηση διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου για τη συνάντησή του με τον κ. Σόιμπλε, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «τον συνάντησα για να καθορίσουμε την ατζέντα της επαναδιαπραγμάτευσης, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία».

 

Υποστήριξε δε ότι στο τελεσίγραφο Σόιμπλε πως «εάν σταματήσετε να εξυπηρετείτε το χρέος σας, θα φύγετε από την ευρωζώνη», απάντησε ότι «έχουμε ένα κοινό νόμισμα, έχουμε ένα κοινό πρόβλημα».

 

Και θύμισε ότι ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις του στη Σιγκαπούρη είχε πει ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. Τυχόν έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα σε όλους».

 

* Ο Α. Τσίπρας θα ενημερώσει σήμερα το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Γερμανία.

 

 

Scroll to top