Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Το όνομά της ήταν γνωστό εδώ και 15 μήνες: «Brazuca». Είναι βγαλμένο από τη βραζιλιάνικη αργκό και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον τρόπο ζωής στη χώρα του καφέ. Χθες αποκαλύφθηκε και η ίδια. Πρόκειται για την επίσημη μπάλα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014, που παρουσιάστηκε στο Πάρκε Λάζε του Ρίο ντε Ζανέιρο, με παρόντες τον Καφού και τον Κλάρενς Ζέεντορφ.

 

Η συγκεκριμένη μπάλα, σύμφωνα με την FIFA, είναι αυτή που έχει περάσει τις περισσότερες δοκιμές στην ιστορία της κατασκευάστριας εταιρείας της, της Adidas. Υπολογίζεται ότι, σε μια περίοδο δυόμισι ετών, την τέσταραν 600 νυν και πρώην παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Ικερ Κασίγιας, ο Λιονέλ Μέσι, ο Μπάστιαν Σβάινστάιγκερ και ο Ζινεντίν Ζιντάν, καθώς και 30 σύλλογοι σε 10 χώρες τριών ηπείρων. Χρησιμοποιήθηκε επίσης –αν και με διαφορετικό design- σε επιλεγμένους διεθνείς αγώνες, περιλαμβανομένου του φιλικού μεταξύ Σουηδίας και Αργεντινής τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Αν κρίνουμε από την αντίδραση του Ντάνι Αλβες, η Brazuca είναι… φιλική προς τους παίκτες: «Η πρώτη μου εντύπωση είναι πως πρόκειται για φανταστική μπάλα. Το σημαντικότερο; Ταξιδεύει σωστά και στο έδαφος και στον αέρα. Είμαι σίγουρος ότι θα τη λατρέψουν όλοι οι παίκτες!»

 

Στην παγκόσμια ομοσπονδία σίγουρα θα ελπίζουν για αντίστοιχη αντίδραση και ετυμηγορία και από άλλους ποδοσφαιριστές, ώστε να μην ξαναζήσουν τον εφιάλτη της Jabulani, της επίσημης μπάλας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010. Μιλάμε για το αξέχαστο… τόπι που ο τερματοφύλακας της Βραζιλίας Ζούλιο Σέζαρ είχε χαρακτηρίσει «ανάλογο με αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ». Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν είχε τότε προσθέσει πως «είναι τελείως ακατάλληλη και ντροπή να διεξάγεται μια τόσο σημαντική διοργάνωση με τέτοια μπάλα».

 

Ο Ρομπίνιο είχε πει πως «όποιος τη σχεδίασε, σίγουρα δεν έπαιξε ποδόσφαιρο στη ζωή του», ενώ ο Λιονέλ Μέσι τόνισε πως «η συγκεκριμένη μπάλα θα κάνει τη ζωή δύσκολη και στους τερματοφύλακες και στους επιθετικούς». Οσο για τον Ντιέγο Μαραντόνα, τότε τεχνικό της Αργεντινής, είχε προβλέψει: «Δεν θα δούμε μακρινές μπαλιές στη Νότια Αφρική, γιατί η μπάλα κάνει ζιγκ-ζαγκ στον αέρα»…