Η 104η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών ενέκρινε γνωμοδότηση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για κατοχύρωση δικαιωμάτων που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών, τη διαμονή τους σε άλλο κράτος-μέλος, με ταυτόχρονη διατήρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων
ΑΠΟΣΤΟΛΗ στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Ενα βήμα εμπρός στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικότερου καθεστώτος ευρωπαϊκής ιθαγένειας και, κατ’ επέκταση, της ενίσχυσης των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει για τους πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχώρησε η 104η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), έπειτα από την ομόφωνη έγκρισή της επί του θέματος γνωμοδότησης του μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας και δημοτικού συμβούλου Παλλήνης, Θεόδωρου Γκοτσόπουλου.
Εν ευθέτω χρόνω, η εν λόγω νομοθετική πρόταση θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. και θα αποτελέσει τον «σκελετό» τού προς κατάρτιση νομοθετικού κειμένου για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.
Επιπλέον οφέλη
«Με τη συνεχώς επιδεινούμενη κρίση χρέους και την αύξηση της ανεργίας που πλήττει ολοένα και περισσότερους πολίτες της Ε.Ε., ιδίως τους νέους, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή ιθαγένεια που να μεταφράζεται σε απτά οφέλη, τόσο κοινωνικά και αστικά όσο και διοικητικά και πολιτικά», σχολιάζει ο κ. Γκοτσόπουλος. Διαπιστώνοντας ότι η ευρωπαϊκή ιθαγένεια περιορίζεται περισσότερο στην κατοχύρωση και στην προώθηση οικονομικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζει, στη γνωμοδότησή του, την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα και σε σειρά κοινωνικών ζητημάτων.
Οπως περιγράφει στην «Εφ.Συν.», μεγίστης σημασίας είναι η κατοχύρωση δικαιωμάτων που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και τη διαμονή τους στο έδαφος κρατών–μελών της Ε.Ε., με ταυτόχρονη διατήρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όπως και στην πατρίδα τους, καθώς και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές στον τόπο διαμονής, όπως και το αντίστοιχο δικαίωμα στις ευρωεκλογές. «Η έννοια της ιδιότητας του πολίτη της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιοριστεί στην οικονομική της μόνο διάσταση, αλλά πρέπει να καλύπτει επίσης τις πολιτικές και κοινωνικές πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», επισημαίνει ο ίδιος.
Βάσει της ψηφισθείσης γνωμοδότησής του, ως κατάλληλοι για την προώθηση μιας καλύτερης κατανόησης του θέματος της ιθαγένειας της Ε.Ε. και για την προβολή των ωφελειών που συνεπάγεται, αναγνωρίζονται οι περιφερειακοί και τοπικοί φορείς, λόγω της εγγύτητάς τους στους πολίτες.
Η λήψη μέτρων ικανών να ευνοήσουν την εκπαίδευση και την κατάρτιση των πολιτών σχετικά με την ευρωπαϊκή ιθαγένεια δύναται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αποξένωση των Ευρωπαίων από τις πολιτικές διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα της διακυβέρνησης και, κυρίως, της ευρωπαϊκής, η οποία εκδηλώνεται με απαράδεκτα υψηλά ποσοστά αποχής στις εκλογές. «Οι νικητές της πολιτικής απάθειας είναι συχνά ακροδεξιά κόμματα και τα λεγόμενα «κόμματα διαμαρτυρίας», που οδηγούν σε οξύτερη κοινωνική και πολιτική πόλωση», σχολιάζει ο κ. Γκοτσόπουλος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την έναρξη της Ολομέλειας, ο πρόεδρος της ΕτΠ, Ραμόν Λουίς Βαλκαρθέλ Σισό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται η πρόσφατη εκλογή του εκπροσώπου νεοναζιστικού κόμματος, Μάριαν Κοτλέμπα, στη θέση του κυβερνήτη της περιφέρειας Μπάνσκα Μπιστρίτσα στη Σλοβακία.
Στη νομοθετική πρόταση επισημαίνεται η ανάγκη λήψης συγκεκριμένων και απτών μέτρων για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασθενών ή τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών υγείας, την ενίσχυση της πολυπολιτισμικότητας, την προώθηση μιας πιο «κοινωνικής Ευρώπης» ή τη σταδιακή οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας.
Μετανάστες
Επιπλέον, στην υπερψηφισθείσα γνωμοδότηση, υπογραμμίζεται ότι η απόκτηση ιθαγένειας κράτους-μέλους -και μέσω αυτής της ιθαγένειας της Ε.Ε.- μπορεί να αποτελέσει βασικό μηχανισμό ενσωμάτωσης των υπηκόων τρίτων χωρών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και, ως τέτοια, πρέπει να είναι επαρκώς προσβάσιμη σε μετανάστες που είναι επί μακρόν νομίμως εγκατεστημένοι στην Ε.Ε. «Η απόδοση ιθαγένειας σε αυτούς τους μετανάστες αποτελεί βασικό εργαλείο ενσωμάτωσης στις ευρωπαϊκές κοινωνίες», τονίζεται.
Λίγες στιγμές πιο πριν, εγκρίθηκε, επίσης ομόφωνα, η γνωμοδότηση ενός ακόμη μέλους της ελληνικής αντιπροσωπείας, του δημοτικού συμβούλου Αιγάλεω και γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Δημήτρη Καλογερόπουλου, ο οποίος εστίασε στο θέμα της προσέλκυσης ταλαντούχων ερευνητών, σπουδαστών, εθελοντών, άμισθων ή έμμισθων ασκούμενων μεταναστών, υπηκόων τρίτων χωρών, στην Ε.Ε.
Η προσέλκυση αυτή, βάσει της γνωμοδότησης του κ. Καλογερόπουλου, δεν θα πρέπει να περιορίζεται στους όρους εισόδου και διαμονής τους, αλλά και να προωθεί μέτρα που θα στηρίζουν την ένταξή τους στις τοπικές κοινότητες.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
Στην Αθήνα η 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών
Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι η συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Ιδρύθηκε το 1994, δίνοντας τη δυνατότητα στις υποεθνικές αρχές (περιφέρειες, νομαρχίες ή κομητείες, δήμους και επαρχίες) να εκφράζουν άμεσα τη γνώμη τους εντός του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. Η συμπλήρωση των 20 χρόνων από την ίδρυσή της συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των εργασιών της 104ης Ολομέλειας της ΕτΠ, ο περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Γιάννης Σγουρός, ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθεί η 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Περιφερειών και των Πόλεων στις 7 και 8 Μαρτίου 2014 στην Αθήνα. Πρόκειται μόλις για τη 2η φορά που πραγματοποιείται μια ανάλογη διάσκεψη εκτός Βρυξελλών.
Υποψηφιότητες
Μάλιστα, αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. καθώς κατά τη διάρκειά της θα διεξαχθεί συζήτηση, debate κατά πολλούς, μεταξύ των κυριότερων υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμάται ότι έως τότε θα έχουν «κλειδώσει» όλες οι υποψηφιότητες. Οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τα διαφορετικά οράματά τους για την Ευρώπη και θα συζητήσουν με τους περιφερειακούς και τοπικούς ιθύνοντες για τις κυριότερες προκλήσεις και προοπτικές της Ενωσης.
Η εκδήλωση θα υποδεχτεί περισσότερους από 700-800 συμμετέχοντες από: την Επιτροπή των Περιφερειών, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, φορείς της Ελληνικής Κοινωνίας Πολιτών, οργανώσεις και θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Το κόστος της διάσκεψης θα καλυφθεί στο μεγαλύτερό του μέρος από την ΕτΠ. Η Περιφέρεια Αττικής θα καλύψει το κόστος των μετακινήσεων των συνέδρων εντός της Αθήνας και ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής.