16/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λέλας και… τρέλας γωνία

      Pin It

Aντρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ μπούκαραν χθες στην αρχαιότερη εν ενεργεία κατάληψη των Αθηνών, της «Λέλας Καραγιάννη», τη στιγμή που μπροστά είχε λαική αγορά, έκαναν έρευνα, προσήγαγαν βίαια δύο από τους συγκεντρωμένους, δεν απάντησαν «πώς» ούτε «γιατί» και το απόγευμα άφησαν ελεύθερο το κτίριο, το οποίο ανακαταλήφθηκε!

 

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη

 

Από νωρίς το πρωί παρακολουθούνταν το κατειλημμένο κτίριο επί των οδών Ι. Δροσοπούλου και Λέλας Καραγιάννη στην Κυψέλη, όπου και στεγάζεται η αρχαιότερη εν ενεργεία κατάληψη των Αθηνών. Μετά τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και τη «Βίλα Αμαλίας», η συνέλευση της κατάληψης είχε πάρει απόφαση προ ολίγων ημερών να εντείνει τα μέτρα περιφρούρησης, ενώ, όπως φάνηκε από τα γεγονότα, τα μέλη της ήταν προετοιμασμένα για παθητική αντίσταση σε πιθανή σύλληψή τους.

 

Η επέμβαση της Αστυνομίας διεξήχθη χθες στις δώδεκα το μεσημέρι -σε απολύτως ανύποπτο χρόνο-, με τη λαϊκή αγορά να βρίσκεται σε εξέλιξη ακριβώς έξω από το κτίριο και ενώ βρίσκονταν λίγα άτομα μέσα στο «σπίτι» (έτσι αποκαλούν τα ίδια τα μέλη των καταλήψεων τους χώρους).

 

Οι πληροφορίες από την πλευρά της Αστυνομίας ήταν από την αρχή παραπλανητικές, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι που έσπευσαν στο σημείο. Παρότι ζήτησαν να μάθουν ποιος εισαγγελέας είχε παραγγείλει την έρευνα αλλά και να παραστούν σε αυτήν ως νομικοί εκπρόσωποι των υπό έρευνα προσώπων, ούτε απάντηση πήραν από τους αστυνομικούς ούτε και τους επετράπη η είσοδος.

 

Μέχρι αργά το βράδυ η Αστυνομία δεν είχε ανακοινώσει ούτε «πώς» ούτε «γιατί» ούτε και με εντολή τίνος πάρθηκε η πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί η έρευνα, ενώ από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στου οποίου την κυριότητα βρίσκεται το κτίριο, γινόταν σαφές πως δεν ζητήθηκε η επέμβαση της Αστυνομίας και δεν ήταν επιθυμητή η εκκένωσή του.

 

Αμέσως μετά τη δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο αθηναϊκό indymedia,περίπου 100 αλληλέγγυοι αλλά και κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν στο σημείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν. Η Αστυνομία προσήγαγε βίαια δύο από τους συγκεντρωμένους εκ των οποίων μια κοπέλα η οποία επιχείρησε να κινηματογραφήσει την επιχείρηση, ενώ προσήγαγε 14 άτομα μέσα από το κτίριο.

 

Οπως και στην περίπτωση της «Βίλας Αμαλίας», η κατάληψη της «Λέλας Καραγιάννη» είναι γνωστή ως ένα από τα κέντρα του αναρχικού χώρου με πλούσια κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική δράση. Τα μέλη της συμμετέχουν ενεργά στην επιτροπή κατοίκων για την υπεράσπιση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, το οποίο παράνομα ο προηγούμενος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, επιχείρησε να παραχωρήσει σε ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή πάρκινγκ, γεγονός που μεταξύ άλλων προκάλεσε την κατάληψη και μετατροπή του πάρκινγκ της οδού Ναβαρίνου στα Εξάρχεια σε αυτοοργανωμένο πάρκο.

 

«Οταν τους παίρνουμε τηλέφωνο για τους παράνομους οίκους ανοχής που λειτουργούν ακόμα και μέσα στις πολυκατοικίες μας, κάποιες φορές και με ανήλικα κορίτσια που τα φέρνουν και τα κλειδώνουν, μέσα στη νύχτα, δεν έρχονται», λέει κάτοικος της περιοχής που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, καταγγέλλοντας την επιχείρηση της Αστυνομίας.

 

«Ούτε κάνουν κάτι για τους φασίστες που πουλάνε προστασία στα μαγαζιά ή κάνουν ρατσιστικές επιθέσεις στη γειτονιά», συμπληρώνει η ίδια προκειμένου να δείξει ότι οι επεμβάσεις αυτές ευνοούν συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές ομάδες στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Αθηνών.

 

Το απόγευμα η Αστυνομία επιφύλαξε άλλη μία έκπληξη σε καταληψίες, συμπαραστεκόμενους και δημοσιογράφους: Αφησε το κτίριο ελεύθερο, οπότε και ανακαταλήφθηκε αμέσως. Το μόνο βέβαιο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι σε αντίθεση με την επιχείρηση εκκένωσης της «Βίλας Αμαλίας», όπου ο ανώνυμος καταγγέλλων ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε η «Εφ.Συν», χθες ήταν και παρέμεινε καλυμμένος πίσω από την επίσημη αιτιολόγηση: «Η Αστυνομία έχει δικαίωμα να διεξάγει έρευνες».

 

Ετσι όμως, δίνεται η εντύπωση πως η αντιπαράθεση του κράτους με τον αναρχικό χώρο διεξάγεται σε επίπεδο βεντέτας και όχι ως οργανωμένη παρέμβαση προς αποκατάσταση της τάξης, όπως διακηρύσσεται εσχάτως από ΜΜΕ και αρθρογράφους φιλικά προσκείμενους προς την κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως την Κυριακή εμφανίστηκαν δημοσιεύματα που στοχοποιούσαν καταλήψεις και πρωτίστως την κατάληψη της «Λέλας Καραγιάννη».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Πρυτάνεις: «Δεν δώσαμε καμία εντολή στην ασυτνομία»

 

Καμία εντολή ή αναφορά στην Αστυνομία προκειμένου να γίνει η επέμβαση στην κατάληψη «Λέλας Καραγιάννη 37» δεν έχει δοθεί από τα ανώτατα ιδρύματα, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και ΑΣΚΤ –στα οποία ανήκει το κτίριο-, βεβαιώνουν οι πρυτανικές αρχές τους.

 

Μάλιστα, στο πλαίσιο σχετικής επικοινωνίας, έσπευσαν να επισημάνουν κατηγορηματικά ότι όχι μόνο δεν εμπλέκονται καθ' οιονδήποτε τρόπο με την αστυνομική επιχείρηση, αλλά και ότι καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας τους δεν υπήρξε καμιάς μορφής παρέμβαση στην κατάληψη που μετρά 25 πλέον χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, πάντως, έχουν ασκηθεί ορισμένες πιέσεις από παλαιότερες διοικήσεις των εν λόγω ιδρυμάτων.

 

Το ερώτημα, ωστόσο, για το επόμενο βήμα των επιχειρήσεων εκκένωσης κατειλημμένων κτιρίων παραμένει. Τόσο για τα κτίρια του ευρύτερου Δημοσίου όσο και αυτά που ανήκουν στα ΑΕΙ. Πώς θα αξιοποιηθούν; Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», η περιουσία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν γλίτωσε από την επιχείρηση αρπαγής ελέω Μνημονίου.

 

Μπορεί να αποσύρθηκε άρον άρον και ύστερα από τη γενική κατακραυγή το άρθρο-βόμβα του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις με το οποίο η ακίνητη περιουσία των ανώτατων ιδρυμάτων μεταβιβαζόταν στο περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου), αλλά παρέμεινε και ψηφίστηκε άλλο άρθρο που εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο.

 

Απλώς αλλάζει η διαδρομή και περνάει μέσα από το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) για να φτάσει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η οποία και θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση και την αξιοποίηση των ακινήτων που ανήκουν στην περιουσία των ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων των ΑΕΙ.

 

Α.ΑΝΔΡ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

To ιστορικό του κτιρίου

 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής (1988), που σταχυολογούνται από το σάιτ της κατάληψης squathost.com/lelas_k, το κτίριο των οδών Λέλας Καραγιάννη και Δροσοπούλου ανήκε στην Κεφαλονίτισσα Μαρία Μεταξάτου, η οποία και το κληροδότησε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μετσόβιο καθώς και τη Σχολή Καλών Τεχνών, υπό τον όρο να στεγάσει άπορους φοιτητές.

 

Εντούτοις το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε ποτέ μέχρι τον Απρίλιο 1988, οπότε μια ομάδα φοιτητών αποφάσισε να το καταλάβει. «Οι καταλήψεις γίνονται σε παλαιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια που απαιτούν μεγάλη και διαρκή προσπάθεια για να ξαναγίνουν κατοικήσιμα και να συντηρηθούν» αναφέρεται σε κείμενο των καταληψιών της εποχής.

 

Scroll to top