Καθώς η κυβέρνηση δέχτηκε χθες την ψυχρολουσία με την επανεξέταση από την Ε.Ε. του αγωγού Southstream, επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις από την ακραία φτώχεια που απλώνεται σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Πασχίζει η κυβέρνηση να δείξει ότι λειτουργεί, αλλά τις τελευταίες ημέρες ούτε αυτό είναι δυνατόν. Χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τους αρμόδιους υπουργούς για την ενέργεια, εν όψει της επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα ο επίτροπος Γκ. Ετινγκερ (βλ. ρεπορτάζ σελ. 51).
Αόριστες υποσχέσεις
Συζητήθηκε η απελευθέρωση των δικτύων (δηλαδή η ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ) και, πάνω στον πανικό με τα αλλεπάλληλα περιστατικά δηλητηριάσεων από αναθυμιάσεις, δόθηκαν κάποιες αόριστες υποσχέσεις για επανασύνδεση των παροχών που έχουν κοπεί, για να κάνουν οι δυστυχείς φτωχοί γιορτές. Πώς και για πόσο διάστημα θα τους δοθεί ρεύμα, δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη για τα ενεργειακά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε γνωστό ότι ο αγωγός που θα περνούσε από τον Ευρωπαϊκό Νότο (Southstream) θα επανεξεταστεί επειδή αντίκειται στις νόρμες της Ε.Ε. Ο αγωγός αυτός υποτίθεται ότι ήταν για την Ελλάδα ένα διαπραγματευτικό χαρτί. Η ενέργεια, υποτίθεται επίσης, ήταν ψηλά στην επικείμενη ελληνική προεδρία. Και την προηγούμενη μέρα ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο και τους συναρμόδιους υπουργούς ήταν στο Κολέγιο των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Τι απέμεινε όμως να ειπωθεί στον ενεργειακό σχεδιασμό, από την ώρα που έχει ματαιωθεί και ο Southstream, όπως είχε ματαιωθεί η συμμετοχή της Gazprom στη ΔΕΠΑ; Μόνον ο κατακερματισμός και η πώληση της ΔΕΗ.
Η προεδρία
Στρατηγικά, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να περιμένει με την προεδρία της Ε.Ε. Η πολιτική στον τομέα της ενέργειας επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -αυτό σηματοδοτεί η επίσκεψη Ετινγκερ-, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους άλλους τομείς που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς (ανάπτυξη, συνοχή, τραπεζική ενοποίηση και μεταναστευτικό).
Μπορεί να κάνει κάτι η κυβέρνηση στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής; Να μετριάσει δηλαδή την ακραία φτώχεια που βιώνουν ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά; Οι γενικόλογες υποσχέσεις του υπουργού Ενέργειας Γ. Μανιάτη μετά τη σύσκεψη οδηγούν στο αντίθετο συμπέρασμα. Απλώς οι κοινωνικές αντιδράσεις υποχρεώνουν την κυβέρνηση να δείξει ότι δεν είναι ανάλγητη.
Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί όμως όταν ο κ. Σαμαράς μόλις προχθές διατεινόταν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι η Ελλάδα γίνεται φυσιολογική χώρα.
Φυσιολογική χώρα με το μισό εργατικό δυναμικό άνεργο και το υπόλοιπο υποαμειβόμενο, χωρίς φως και θέρμανση, χωρίς ψωμί και ένα πιάτο φαΐ, χωρίς πανεπιστήμια και ιατρεία. Η τρόικα με το δίκιο της μπορεί να ζητήσει τη Δευτέρα να διπλασιαστούν οι φόροι στα σπίτια, να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί, να πωληθεί όσο όσο ό,τι έχει απομείνει, να γυρίσουμε στα σπήλαια.
Το πρόβλημα
Αν αυτή είναι η επιδίωξη του κ. Σαμαρά, βρίσκεται όντως ένα βήμα από την επιτυχία. Αν όμως ο πρωθυπουργός έχει, αμυδρά έστω, συναίσθηση της κατάστασης, ενημερώθηκε για το τι είπαν οι βουλευτές της Ν.Δ. στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, το φορολογικό και τους πλειστηριασμούς και αν κάποιος από τους συνεργάτες του τού είπε τι λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τα ίδια ζητήματα, που χθες παρεμπιπτόντως πήγαν να δειπνήσουν με τον κ. Βενιζέλο στο σπίτι ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού (…), το πρόβλημα δεν είναι η χώρα.
Το πρόβλημα είναι η κυβέρνηση που δίνει την αίσθηση ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ… φυσιολογική.