06/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φρέσκο ή «φρέσκο»;

Παραγωγοί και ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αντιδρούν έντονα στην αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ανησυχώντας πως η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ θα επιφέρει αύξηση των εισαγωγών και μείωση της εγχώριας παραγωγής.
      Pin It

Παραγωγοί και ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αντιδρούν έντονα στην αύξηση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, ανησυχώντας πως η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ θα επιφέρει αύξηση των εισαγωγών και μείωση της εγχώριας παραγωγής

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Οι προθέσεις για κατάργηση της μέγιστης διάρκειας ζωής των 5 ημερών για το φρέσκο γάλα και η πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ επανέφεραν ένα πλήθος αντιδράσεων απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παραγωγοί και γαλακτοβιομηχανίες αντιδρούν έντονα, ανησυχώντας πως η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στους κλάδους τους, ενώ αξιοσημείωτη είναι η διάσταση απόψεων που καταγράφεται ανάμεσα σε υπουργούς της κυβέρνησης.

 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, φαίνεται αποφασισμένος να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος, θεωρώντας πως θα έχει θετική επίπτωση στην αγορά και τους καταναλωτές. «Εάν η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος είναι ο βασικός λόγος για τις υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε., τότε γιατί το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο στο ράφι σήμερα;» αντιτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο ίδιος αποδίδει την ακριβή τιμή του γάλακτος σε στρεβλώσεις της αγοράς και εκφράζει περαιτέρω αμφιβολίες: «Στην έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζεται ότι το κόστος επιστροφών ληγμένων προϊόντων είναι της τάξεως του 5%, άρα εάν επιμηκυνθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος θα μειωθούν οι επιστροφές. Και εάν ακόμα επιβεβαιωθεί πλήρως αυτή η πρόβλεψη, τότε μιλούμε για μια εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 ευρώ τον μήνα σε μια μέση τετραμελή οικογένεια», δηλώνει ο κ. Χαρακόπουλος. Αντίθετος εμφανίζεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. «Η διαφωνία έγκειται στο να ονομάσει κάποιος γάλα 10 ή 15 ημερών ως “φρέσκο”», αναφέρει.

 

Η πολιτική ηγεσία του υπ. ΑΑ&Τ είχε προσφάτως συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου. Ο πρόεδρος της Αγροτικής Συνεταιριστικής Σύμπραξης Γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», Δημήτρης Ιακωβάκης, και ο πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (κύρια δραστηριότητα της οποίας είναι η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ), Νικήτας Πρίντζος, τόνισαν αμφότεροι ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει καίρια τον γαλακτοκομικό τομέα της χώρας, καθώς θα διευκολύνει τη μαζική εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Είναι λανθασμένες οι απόψεις του υπουργείου Ανάπτυξης. Θα χτυπηθεί η ελληνική κτηνοτροφία και θα οδηγηθεί σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Πρίντζος.

 

Μειώθηκαν οι παραγωγοί

 

Ηδη παρατηρείται συρρίκνωση του τομέα της γαλακτοπαραγωγικής κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Ελλάδος, Γιώργο Κεφαλά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι αγελαδοτρόφοι παραγωγοί μειώθηκαν από τους 6.500 στους 3.400, ενώ, στο ίδιο διάστημα, η εθνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος έχει μειωθεί από τους 800.000 τόνους στους 600.000 τόνους. «Εφόσον επιμηκυνθεί η ζωή του γάλακτος στην Ελλάδα, θα σημάνει τον αφανισμό του κλάδου μας, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, μεγάλη επιβάρυνση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, απειλούνται 100.000 θέσεις εργασίας στους τομείς παραγωγής, μεταποίησης και διακίνησης του γάλακτος, συνυπολογίζοντας και την εφοδιαστική αλυσίδα. «Συνιστά διατροφικό μεσαίωνα για την Ελλάδα. Μου θυμίζει την περίοδο μετά τον Εμφύλιο, όταν τα παιδιά τρέφονταν με “νεκρό” γάλα από την επισιτιστική βοήθεια. Αυτό που ζητάμε εμείς από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι να πάρουν και τα διαρθρωτικά μέτρα που απαιτούνται για την εξυγίανση των όρων λειτουργίας της αγοράς», συμπλήρωσε ο κ. Κεφαλάς. Σήμερα, η μέση τιμή παραγωγού αγελαδινού γάλακτος εκτιμάται στα 44 λεπτά στο λίτρο. Στον καταναλωτή εκτιμάται πως φτάνει με έναν μέσο όρο 1,20 ευρώ. Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Συνδέσμου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Θανάση Σκορδά, ο κ. Κεφαλάς αρκέστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα μας πως παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιον δύνανται να ευνοήσουν οι αλλαγές. Παραγωγοί και εκπρόσωποι γαλακτοβιομηχανιών συμφωνούν πως ωφελημένοι θα είναι όσοι έχουν τη δυνατότητα αθρόων εισαγωγών από το εξωτερικό, ή όσοι, ενδεχομένως, έχουν μονάδες σε χώρες με φτηνότερο λειτουργικό κόστος. «Με τις αθρόες εισαγωγές θα χαθεί ο έλεγχος και θα πληγούν και οι υπόλοιποι παραγωγοί, όπως οι αιγοπροβατοτρόφοι», προειδοποιεί, μέσω της «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης. «Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν περιστατικά νοθείας;», διερωτάται επιπλέον.

 

«Κανένας κίνδυνος»

 

Σημειώνεται, τέλος, πως το ενδεχόμενο η επέκταση της ζωής του γάλακτος να ανοίξει ζητήματα που άπτονται της υγείας του καταναλωτή, χαρακτηρίζεται από ειδικούς ως ευφυολόγημα. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Η σύγχρονη μέθοδος της παστερίωσης παράγει ασφαλές προϊόν. Η διατηρησιμότητα του γάλακτος μπορεί να φτάσει τις 10 ημέρες, υπό την προϋπόθεση να φυλάσσεται στις προβλεπόμενες συνθήκες ψύξης», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Γιάννης Ζαμπετάκης. Επομένως, η διαπραγμάτευση για την κατάργηση ή όχι της μέγιστης διάρκειας ζωής των πέντε ημερών στο φρέσκο γάλα θα περιοριστεί σε επίπεδο αγοράς.

 

Scroll to top