Pin It

Της Κατερίνας Κατή

Καρτέλες πρόσληψης υπαλλήλων που δεν… εργάστηκαν ποτέ. Τιμολόγια αγορών αξίας χιλιάδων ευρώ για υποδήματα ασθενών που δεν… φοράνε παπούτσια, καθώς πάσχουν από βαριές δυσπλασίες των κάτω άκρων. Αποδείξεις για εξωπραγματικές δαπάνες.

 

Πρόκειται για τα έγγραφα στοιχεία που συνθέτουν τη δικογραφία, την οποία έχει στα χέρια της ανακρίτρια της Αθήνας, για κακουργηματικές πράξεις (υπεξαίρεση, απιστία κ.ά.) με βασικό εμπλεκόμενο τέως πρόεδρο οικοτροφείων στα οποία φιλοξενούνται άτομα με σοβαρότατα ψυχιατρικά νοσήματα.

 

Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης όταν οι υπεύθυνοι του μη κερδοσκοπικού σωματείου, το οποίο λειτουργεί τα δύο οικοτροφεία στην Αττική (στον Ασπρόπυργο και στην Αθήνα, στην οδό Μάρνη), αποκλειστικά και μόνο με επιχορηγήσεις του υπουργείου Υγείας, ζήτησαν ασφαλιστική ενημερότητα για να εκταμιεύσουν εγκεκριμένα κρατικά κονδύλια.

 

Τότε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν οφειλές του σωματείου που αφορούσαν μισθούς και εργοδοτικές εισφορές υπαλλήλων, οι οποίοι, όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, είχαν προσληφθεί εικονικά από τον τότε πρόεδρό του.

 

«Ανακαλύψαμε», αναφέρεται στη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του από υπευθύνους του σωματείου, «τις κάρτες πρόσληψης που υποβλήθηκαν κανονικά στην Επιθεώρηση Εργασίας, ανακαλύψαμε ότι εμφανίζονται κανονικά στις μισθοδοτικές καταστάσεις, ανακαλύψαμε ότι περιλαμβάνονται στις… καταστάσεις του ΙΚΑ, δηλαδή το σωματείο πλήρωνε (;) για πολλούς μήνες αυτά τα άτομα και έπρεπε να τους πληρώνει και τις ανάλογες εργατικές και εργοδοτικές εισφορές στο ΙΚΑ χωρίς ποτέ να έχουν εργαστεί. Αγνοούμε τη μορφή τους»!

 

Ακόμη διαπιστώθηκε ότι το επίμαχο χρονικό διάστημα «λόγω των διαχειριστικών ατασθαλιών οι προσφερόμενες παροχές στους οικότροφους, πρώην τρόφιμους ψυχιατρικών δημόσιων νοσοκομείων, ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας».

 

Για παράδειγμα, την ώρα που υποτίθεται ότι χιλιάδες ευρώ διετίθεντο για μισθούς εργαζομένων, οι οποίοι ποτέ δεν εργάστηκαν, ποτέ δεν εμφανίστηκαν στα οικοτροφεία, οι τρόφιμοι διαβίωναν με ελάχιστη τροφή και χωρίς θέρμανση.

 

Εξωπραγματικά όμως θεωρήθηκαν από τους διαδόχους του εμπλεκόμενου, νυν υπευθύνους της διοίκησης, και χρήματα που από παραστατικά φαίνεται να δαπανήθηκαν για είδη… πρώτης ανάγκης, όπως 27.000 ευρώ για παπούτσια και 10.200 ευρώ για ταξί.

 

Κι αυτό, γιατί, όπως ενδεικτικά αναφέρει στην κατάθεσή της, στο πλαίσιο της τακτικής ανάκρισης που διεξάγεται, η νυν πρόεδρος του Δ.Σ. του σωματείου, «εννιά από τους ενοίκους του ενός εκ των οικοτροφείων έχουν βαριές δυσπλασίες κάτω άκρων και κινητικές βλάβες ένεκα των οποίων δεν μπορούν να φορούν παπούτσια, ενώ όσον αφορά τα ταξί, τα άτομα αυτά που φέρουν βαριά νοητική στέρηση δύσκολα μετακινούνται».

 

Οπως μάλιστα αναφέρεται στη μήνυση σχετικά με τα διάφορα έξοδα προς διάφορους προμηθευτές «πρόκειται για «περίεργη» επιεικώς ανάλωση χρήματος, για την οποία δεν υπάρχει εξήγηση», ενώ επισημαίνεται ότι «από αναμφισβήτητα στοιχεία προκύπτει ότι ζημίωσε το σωματείο μας με το ποσόν των 352.000 ευρώ».

 

 

Τα «σεμινάρια»

 

 

Οι προσλήψεις μπορεί να ήταν εικονικές, πλην όμως οι δήθεν εργαζόμενοι είχαν παρακολουθήσει και ειδικά σεμινάρια για να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της δουλειάς τους.

 

Υποστηρίζει στην κατάθεσή της στην ανακρίτρια μια δήθεν εργαζόμενη: «Μου πρότεινε να εργαστώ στο οικοτροφείο ως καθαρίστρια και ενδεχομένως να φροντίζω τους οικότροφους. Για τον λόγο αυτό παρακολούθησα ένα σεμινάριο περίπου ένα μήνα που αφορούσε την κατάρτισή μας σε θέματα περιποίησης ατόμων με ειδικές ανάγκες. Κάποια στιγμή εκείνη την περίοδο υπέγραψα και τη σύμβαση της πρόσληψής μου.

 

Δεν πήγα να εργαστώ ποτέ. Δεν μου έδωσε απάντηση σχετικά με το γιατί δεν πήγα να εργαστώ. Ουδέποτε έλαβα μισθό ή ένσημα για τη συγκεκριμένη σύμβαση που είχα κάνει και κάποια στιγμή έλαβα μια αγωγή σε βάρος μου, αλλά ο κος (…) μου είπε να μην ανησυχώ και ότι αναλαμβάνει αυτός την ευθύνη».

 

Αλλος μάρτυρας που του είχε προταθεί από τον τότε πρόεδρο να προσληφθεί ως υπάλληλος γενικών καθηκόντων και ο οποίος επίσης παρακολούθησε σεμινάριο αλλά ουδέποτε εργάστηκε στα οικοτροφεία, υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι, όπως του είπε ο παρ' ολίγον εργοδότης του, «τα χρήματα που φέρεται ότι λάμβανα εγώ ως μισθό τα επένδυε στην κατασκευή οικοτροφείου και ότι αυτό το γνώριζε και το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν», ο εμπλεκόμενος δεν έχει κληθεί από την ανακρίτρια που χρεώθηκε την υπόθεση πριν από τέσσερα χρόνια (!) και η σημερινή διοίκηση δεν έχει πληροφόρηση για τις τυχόν εξελίξεις.

 

Στο μεταξύ, στις 10 Δεκεμβρίου εκδικάζεται η έφεση του καταγγελλόμενου για πρωτόδικη καταδίκη που του έχει επιβληθεί για την ίδια υπόθεση για αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, τα δύο οικοτροφεία, όπως και πολλά άλλα, βρίσκονται σε κατάσταση διάλυσης και λειτουργούν με απλήρωτους εργαζομένους, καθώς πλέον το υπουργείο Υγείας καθυστερεί ή και δεν καταβάλλει τις επιχορηγήσεις.

 

Scroll to top