ellada

08/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ζούμε για το σήμερα, παλεύουμε για το αύριο»

Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν στα σκαλιά της Πρυτανείας εκατοντάδες ανηλίκους κατά τη διάρκεια της πορείας. Εγιναν 55 προσαγωγές και 15 συλλήψεις.
      Pin It

Τα ΜΑΤ περικύκλωσαν στα σκαλιά της Πρυτανείας εκατοντάδες ανηλίκους κατά τη διάρκεια της πορείας. Εγιναν 55 προσαγωγές και 15 συλλήψεις

 

Της Αφροδίτης Τζιαντζή Φωτ. Μάριος Βαλασόπουλος

 

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή μαθητική πορεία μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, στην οποία συμμετείχαν επίσης φοιτητές, διοικητικοί στα πανεπιστήμια και εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Η πορεία, που ξεκίνησε δυναμικά λίγο μετά τις 12, κατέληξε με τον εγκλωβισμό μεγάλου όγκου διαδηλωτών στα Προπύλαια από διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Πολλές εκατοντάδες άτομα, στην πλειονότητά τους ανήλικα παιδιά, παρέμειναν περικυκλωμένα σχεδόν μία ώρα στο περιστύλιο και στα σκαλιά της Πρυτανείας, υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό.

 

Οι αστυνομικοί είχαν εντολή να μην αφήσουν κανέναν να περάσει, ακόμα και νεαρές μαθήτριες με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα, εμποδίζοντας τη διέλευση και σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

 

Διαπραγματεύσεις

 

Υστερα από διαπραγματεύσεις, παρουσία εκπροσώπων της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Διοικητικών και πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η αστυνομία άφησε τους συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν ένας-ένας, γύρω στις 14.30, αφού υπέβαλε αρκετούς από αυτούς σε σωματικό έλεγχο. Είχαν προηγηθεί μικρής έκτασης επεισόδια, περίπου μία ώρα νωρίτερα, με σπασμένες στάσεις λεωφορείων, πέτρες και φωτοβολίδες στην περιοχή του Πανεπιστημίου, που απαντήθηκαν με αθρόες ρίψεις κρότου-λάμψης, χημικών και βίαιες προσαγωγές στον σωρό.

 

Από την πρώτη στιγμή οι διαθέσεις ειδικά του πρώτου μισού της πορείας ήταν επιθετικές, με πολλά συνθήματα κατά της αστυνομίας, αλλά και οργανωμένη περιφρούρηση από τους επικεφαλής των μαθητικών μπλοκ. Προπορευόταν το μαυρο-κόκκινο πανό του Αντεξουσιαστικού Μαθητικού Μετώπου, με το σύνθημα «Ζούμε για το σήμερα, παλεύουμε για το αύριο», πίσω από το οποίο βάδισαν και μαθητές που δεν είχαν κατέβει οργανωμένα. Παιδιά που όταν δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος πήγαιναν στο Δημοτικό, οι σημερινοί 15χρονοι φώναζαν συνθήματα για «τις μέρες του Αλέξη», όχι τόσο ως ανάμνηση του χθες, αλλά κυρίως για όσα έρχονται: «Αυτό που μας κατεβάζει σήμερα στον δρόμο είναι τα μέτρα, η φτώχεια, η καταστολή. Προχθές ένα 13χρονο κοριτσάκι πέθανε προσπαθώντας να ζεσταθεί. Σήμερα βρίσκομαι εδώ και για κείνη» μας λέει ένας 17χρονος από το 5ο Λύκειο Φαλήρου. Ο 18χρονος Χρήστος από το 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 2008, αν και τότε ήταν μόλις 13 χρόνων: «Τότε όλα τα σχολεία του Περιστερίου είχαμε κάνει πορείες στο αστυνομικό τμήμα. Σήμερα κάναμε κατάληψη, αλλά οι περισσότεροι συμμαθητές μου φοβούνται να κατέβουν στην πορεία. Από τα 280 παιδιά, κατεβήκαμε δέκα».

 

Χωρίς φόβο

 

Τον φόβο αναφέρουν πολλοί ανήλικοι διαδηλωτές ως αιτία που «ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται με όλα αυτά που γίνονται». Ομως οι λίγες χιλιάδες που κατέβηκαν χθες το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας δεν διακατέχονταν από φόβο, αλλά από οργή. Οργή που από κάποιους εκδηλώθηκε με το χουλιγκανικό και σεξιστικό σύνθημα «μπάτσοι μουνιά, σκοτώνετε παιδιά». Ενα σύνθημα που ήδη από το 2008 είχε δεχτεί δριμεία κριτική από αναρχικές και αριστερές φεμινίστριες, με τη ρητορική ερώτηση: «Σύντροφοι, γιατί λέτε το μουνί μας μπάτσο;»

 

Πιο πολιτικοποιημένα ήταν τα συνθήματα του δεύτερου μέρους της πορείας, που ακολουθούσε σε διακριτή απόσταση από το πρώτο. «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ετούτης της κυβέρνησης τελειώσανε οι μέρες» και «Ο Παύλος Φύσσας ζει, τσακίστε τους ναζί» φώναζαν μαθητικές νεολαίες της εξωκοινοβουλευτικής κυρίως Αριστεράς, όπως οι «Μαθητές Anticapitalista», «Μαθητική Οργάνωση Τσε Γκεβάρα – Ανυπότακτος Μαθητής», «Μαθητική Αντίσταση», και οργανωμένα μπλοκ σχολείων του Περιστερίου, του Φαλήρου και του καλλιτεχνικού σχολείου Γέρακα. «Σπουδάζω θέατρο, χωρίς καθηγητές θεάτρου.

 

Δεν είναι παράλογο;» μας λέει η 18χρονη σήμερα Μάρθα, που επισημαίνει ότι την κατέβασαν στους δρόμους «η μνήμη, αλλά και όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα».

 

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν έντονη από την αρχή της πορείας, όμως είχαν λάβει εντολές να μην απαντήσουν στις συμβολικές κυρίως προκλήσεις των μαθητών, που πετούσαν δυναμιτάκια, νεράντζια και μπουκαλάκια νερό.

 

Πριν ξεκινήσει η πορεία γύρω στις 12, μικρή ομάδα ατόμων επιτέθηκε βίαια σε αστυνομικούς της Τροχαίας, που όμως δεν αντέδρασαν. Ενταση δημιουργήθηκε και στις 11 το πρωί κατά τη διάρκεια τοπικής μαθητικής πορείας προς το Α.Τ. Αιγάλεω, όπου έπεσε και μία μολότοφ, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές.

 

Η χθεσινή μαθητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας ήταν μαζική και περιφρουρημένη και τα περιορισμένα επεισόδια δεν δικαιολογούν την ομηρία εκατοντάδων μαθητών από τα ΜΑΤ. Τη στάση της αστυνομίας καταγγέλλει ο βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Τσουκαλάς, που απηύθυνε διάβημα προς τον διευθυντή της ΓΑΔΑ Κ. Μιχαιρίνα ώστε να απεγκλωβιστούν οι διαδηλωτές.

 

Επιλεκτικός έλεγχος

 

Στην απάντηση του Κ. Μιχαιρίνα, ότι θα αφήσει τα παιδιά να αποχωρήσουν, αφότου περάσει ένα ένα από ατομική σωματική έρευνα, ο βουλευτής ζήτησε «να μην προβούν σε τέτοιου είδους έκνομες ενέργειες, οι οποίες μας φέρνουν στη μνήμη τις πιο σκοτεινές στιγμές της Ιστορίας μας».

 

Τελικά πραγματοποιήθηκε σωματικός έλεγχος επιλεκτικά, ενώ αρκετοί που θέλησαν να αποχωρήσουν χωρίς έλεγχο άφησαν τις τσάντες τους στα Προπύλαια. Στη ΓΑΔΑ συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και γονείς μαθητών, ενώ μαζί τους βρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, ζητώντας να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες, μεταξύ τους ακόμα και 14χρονα παιδιά, που όπως καταγγέλλουν οι γονείς τους χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ.

 

Μέσα σ' αυτό το ηλεκτρισμένο κλίμα θα ξεκινούσε λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα η πορεία των αριστερών νεολαιών και των αντιεξουσιαστών. Πρωινές και κυρίως απογευματινές πορείες μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας: Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Βόλο, Αρτα, Αγρίνιο, Μυτιλήνη, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Κοζάνη κ.α.

 

Scroll to top