→Με την απειλή της απώλειας του εξαμήνου ο Κ. Αρβανιτόπουλος επιχειρεί να διχάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα
Της Αννας Ανδριτσάκη
Σε εκστρατεία πίεσης από τη μία των απεργών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από την άλλη των καθηγητών-φοιτητών, ώστε να επιστρέψουν όλοι στις θέσεις τους από Δευτέρα, επιδίδεται το υπουργείο Παιδείας, στέλνοντας ξανά το τελεσίγραφο για την απώλεια του εξαμήνου. Ο κ. Αρβανιτόπουλος με δηλώσεις του σε ΜΜΕ παροτρύνει την κοινότητα του Ιδρύματος «να προσέλθει στα αμφιθέατρα κανονικά», αποδίδοντας την απόφαση της γενικής συνέλευσης για συνέχιση της απεργίας σε αποτέλεσμα διαφωνιών τεχνικού χαρακτήρα (επί της διαδικασίας του ανοίγματος και όχι των προτάσεών του). Παράλληλα, αφήνοντας πίσω τους καθησυχασμούς για το εξάμηνο, πετάει το μπαλάκι στο Ιδρυμα δηλώνοντας (Βήμα FM): «Το αυτοδιοίκητο ορίζει πως την ευθύνη για την οριοθέτηση του εξαμήνου την έχουν οι γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων. Συγκεκριμένα, 13 και 13 εβδομάδες ημερολογιακά και 2-3 εβδομάδες για κάθε εξεταστική. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με την έναρξη των προγραμμάτων στο Καποδιστριακό από τη Δευτέρα, η εκπαιδευτική διαδικασία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουλίου και το εξάμηνο να κερδηθεί. Σε κάθε περίπτωση, αυτό εναπόκειται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Εμείς ως Πολιτεία, πάντως, δεν θα δεχτούμε εκπτώσεις όσον αφορά τις 13 εβδομάδες που απαιτούνται για κάθε εξάμηνο».
Την ίδια στιγμή, μερίδα διοικητικών που τάσσονται υπέρ της γραμμής Αρβανιτόπουλου (διάλογος με ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και ταυτίζονται με την πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ., αλλά μειοψηφούσα στις γενικές συνελεύσεις, συνεχίζουν να καλούν τους συναδέλφους τους να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί λειτουργούν εντατικά ώστε να ανοίξουν μεγάλες σχολές όπως η Ιατρική και η Νομική. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κρίσιμη αναμένεται η γενική συνέλευση της Δευτέρας, οπότε και λήγουν οι δύο 24ωρες που προκηρύχθηκαν προχθές. Κρίσιμη η Δευτέρα και για το ΕΜΠ, που αποφάσισε να ανοίξει, αλλά αρχίζει να μετράει η διορία υλοποίησης των δεσμεύσεων Αρβανιτόπουλου. Αν κάτι πάει στραβά, αρχίζει αυτόματα απεργία, επιμένουν οι εργαζόμενοι.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στη δίωξη Πελεγρίνη. Ο Σύλλογος ΔΕΠ του ΕΜΠ καλεί την ΠΟΣΔΕΠ να προκηρύξει 24ωρη προειδοποιητική απεργία καθώς «η απόφαση του υπουργείου συνιστά ενέργεια ξένη προς τα ακαδημαϊκά ήθη, πυροδοτεί την ένταση και παρεμποδίζει την εξομάλυνση της κατάστασης στα ΑΕΙ». Παράλληλα, με πρωτοβουλία συλλόγων μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών ξεκίνησε εκστρατεία συλλογής υπογραφών «με στόχο την υπεράσπιση του πρύτανη του ΕΚΠΑ και του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων του δημόσιου πανεπιστημίου». Με τίτλο «Υπερασπιζόμαστε την αυτοτέλεια και τη δημοκρατική λειτουργία του Πανεπιστημίου» αναρτήθηκε προς υπογραφή κείμενο με το οποίο καταγγέλλεται η επίδειξη ισχύος ως τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και η «ανοικτή επίθεση εναντίον του υψηλότερου θεσμού του Πανεπιστημίου, η οποία υπονομεύει και δυναμιτίζει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα καλλιεργεί κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».
Αναβλήθηκε στο ΣτΕ η εκδίκαση των προσφυγών από Ιδρύματα και διοικήσεις εναντίον των διαδικασιών για την ανάδειξη των Συμβουλίων. Αξιοσημείωτο ότι στην αναβολή που ζήτησε το υπουργείο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος της Συνόδου.