08/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΣΤΗ «LIBERATION»

Θέλει «κούρεμα», αλλά…

      Pin It

Του Κώστα Τσάβαλου

 

Στη «γραμμή» Σόιμπλε κινείται… αναγκαστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όσον αφορά τη μόνιμη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αν και όπως σημειώνει, η ελληνική κυβέρνηση θα επιθυμούσε ένα «κούρεμα» εάν συναινούσε σ’ αυτό η ευρωζώνη. Τη στιγμή που το 80% των διεθνών οικονομικών φορέων, προεξάρχοντος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένει ότι το «κούρεμα» είναι μονόδρομος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Liberation» ότι η περικοπή του χρέους κατά το ήμισυ θα ήταν «ιδανικό», ξέρουμε όμως ότι «κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, δεν είναι ρεαλιστικό». «Το ταγκό χορεύεται με δύο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει κανένα δώρο», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από δάνεια των κρατών-μελών της ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Δάνεια που παράγουν τόκους και τα οποία εξοφλούμε. Αυτό που ζητάμε απλά είναι καλύτερους όρους που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αν δεν γίνει αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει τεράστια δημοσιονομικά πλεονάσματα ώστε να γίνει το χρέος βιώσιμο, άρα να επιβληθούν νέες θυσίες στον ελληνικό λαό».

 

Ο ρόλος της ευρωζώνης

 

«Η μείωση του χρέους, για κάθε μεταρρύθμιση που κάνουμε, θα ήταν η καλύτερη λύση. Αλλά αυτό στην πράξη θα σημαίνει επανέναρξη μια ευαίσθητης συζήτησης για ένα νέο κούρεμα ύστερα από αυτό του 2012 που έγινε στον ιδιωτικό τομέα. Μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση στην ευρωζώνη», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Αυτό που ζητά η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, είναι απλά καλύτεροι όροι που θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή της μείωσης των επιτοκίων καθώς και σημαντική επιμήκυνση της αποπληρωμής. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός αναφέρθηκε και στην επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη το 2014 αλλά και στη μεγάλη αποκλιμάκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

 

Εκτίμησε πως το 2014 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,5% ή 0,6% και τόνισε πως φέτος η ύφεση θα είναι κατά πολύ χαμηλότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

 

«Στις αρχές του χρόνου περιμέναμε 5,5% και το 2013 θα κλείσει με ύφεση 3,8%», είπε και ανέφερε ακόμα πως η δημοσιονομική προσαρμογή την τελευταία τετραετία έχει φτάσει το 20% του ΑΕΠ.

 

Ο ΦΠΑ στα νησιά

 

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών πήρε πίσω τα περί κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, όπως άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξη. Υποστήριξε ότι οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές βρίσκονται στα επίπεδα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας κ.λπ., αλλά τα αντίστοιχα έσοδα ανά κατηγορία είναι πολύ χαμηλά, γεγονός που συνδέεται με την ύπαρξη πολλών φοροαπαλλαγών. «Υπάρχουν πιο πολλές φοροαπαλλαγές από την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

»Είναι, για παράδειγμα, ο ΦΠΑ στα νησιά. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις. Οι αγρότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο το 2015, με βάση εισοδήματα κανονικά, με πολύ μικρό φορολογικό συντελεστή», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας. Ομως με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

 

Scroll to top