→Ανάμεσα στις συστάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός των αστυνομικών κρατητηρίων που έχουν μετατραπεί σε φυλακές λόγω υπερπληθυσμού, χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες υποδομές
Της Ιωάννας Σωτήρχου
Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα. Ακόμη ο υπερπληθυσμός και ο διαχωρισμός κρατουμένων παραμένει το ζητούμενο για να γίνει ο αβίωτος βίος στις φυλακές πιο υποφερτός, σύμφωνα με τα συμπεράσματα στην πρόσφατη έκθεση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής. Ανάμεσα στις προτάσεις της για την αποσυμφόρηση των φυλακών περιλαμβάνεται η αποποινικοποίηση αδικημάτων, όπως είναι η έκδοση ακάλυπτων επιταγών και η μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, η μετατροπή των φυλακών ανηλίκων σε εργαστήρια, η έκτιση ποινών από μητέρες με ανήλικα κατ’ οίκον και η εξέταση εναλλακτικών της στέρησης της ελευθερίας ποινών, όπως είναι η κοινωφελής εργασία εκτός φυλακής και το καθεστώς ημιελευθερίας.
Από τις επισκέψεις της 13μελούς Επιτροπής σε 13 σωφρονιστικά καταστήματα προκύπτει η ακτινογραφία της κατάστασης των φυλακών αποκαλύπτοντας και τα προβλήματα των κρατουμένων.
Σε «απαράδεκτες» συνθήκες διαμένουν οι νέοι στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης στον Αυλώνα, οι οποίοι, επιπροσθέτως, λόγω οικονομικών δυσκολιών δέχονται ελάχιστες επισκέψεις. Σε εξίσου άθλιες συνθήκες, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, διαβιούν οι κρατούμενοι στις Φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας καθώς και στις Φυλακές Αμφισσας, όπου, παρ' ότι χωρητικότητας 80 ατόμων, βρίσκεται υπερδιπλάσιος πληθυσμός -210 άτομα- σε υπεραιωνόβιες εγκαταστάσεις που μετρούν 110 χρόνια.
Οι προτάσεις της επιτροπής
Υποτυπώδης είναι η υγειονομική περίθαλψη στις Φυλακές Δομοκού, όπου δεν καλύπτονται ακόμη και οι άμεσες ανάγκες. Το ίδιο διαπιστώνεται και στις γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θηβών, όπου διατυπώνεται η ανάγκη για μόνιμο γιατρό για τις 396 κρατούμενες. Διπλά αδικημένες οι γυναίκες κρατούμενες: η ανεπαρκής υγειονομική περίθαλψη αποτελεί λόγο εντάσεων και διαμαρτυριών, αφού το νοσοκομείο κρατουμένων δεν έχει τμήμα για γυναίκες, ενώ ούτε τα γενικά νοσοκομεία τις αντιμετωπίζουν θετικά. Επιπλέον οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τη σίτισή τους ως αποτέλεσμα των περικοπών.
Ενδεικτικά της κατάστασης ασφυξίας που επικρατεί είναι τα στοιχεία από τις Φυλακές Ναυπλίου, δυναμικότητας 320 ατόμων, όπου ζουν 582 κρατούμενοι και ο διαχωρισμός τους περιγράφεται ως «ανέφικτος», ενώ συμπερασματικά αναφέρεται πως «δεν γίνεται σωφρονισμός κατά την εκτίμηση των υπευθύνων».
Στην έκθεσή τους οι βουλευτές δεν περιγράφουν απλώς την κατάσταση αλλά μεταφέρουν τόσο τα αιτήματα των κρατουμένων όσο και αυτά των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αποτιμώντας και τα διάφορα μέτρα, όπως για παράδειγμα ο θεσμός των αδειών που κατά γενική εκτίμηση και ομολογία θεωρείται θετικός.
Ανάμεσα στις συστάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται η επίσπευση των διαδικασιών για τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών προκειμένου να επιτευχθεί μεταφορά κρατουμένων στις χώρες καταγωγής τους για την έκτιση των ποινών τους όπου αυτό είναι εφικτό, αλλά και ο εκσυγχρονισμός των αστυνομικών κρατητηρίων που έχουν μετατραπεί σε φυλακές λόγω υπερπληθυσμού χωρίς όμως να έχουν τις απαραίτητες υποδομές για κάτι τέτοιο.
Προτείνει ακόμη την ίδρυση μιας νέας γυναικείας φυλακής στην Κεντρική ή Βόρεια Ελλάδα, τη μεταφορά υποδίκων κρατουμένων σε αγροτικές φυλακές, στα πλαίσια του διαχωρισμού των κρατουμένων ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματός τους, και την υιοθέτηση μέτρων όπως το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» τόσο για τους υπόδικους όσο και για κατάδικους ορισμένων κατηγοριών αδικημάτων, με τη συναίνεση του κρατουμένου.
Ακόμη ένα μέτρο κοινής λογικής, στη χώρα που το αυτονόητο συνεχίζει να αποτελεί το ζητούμενο για τους κατέχοντες την εξουσία, είναι η άμεση διάθεση τμήματος κατασχεμένων προϊόντων -ρούχα, τσιγάρα- στα σωφρονιστικά καταστήματα. Κι ακόμη, η παρασκευή στρωμάτων από τους ίδιους τους κρατουμένους, για παράδειγμα στο Κατάστημα Κράτησης Χαλκίδος, που θα μπορούσε να συνεισφέρει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.
Στα περιεχόμενα της έκθεσης περιλαμβάνεται επίσης το κείμενο τροποποίησης του Σωφρονιστικού Κώδικα της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.