→Δεν έγινε το χατίρι μας. Αλλά ούτε και κλαίμε…
Επιμέλεια: Θ. Ασημακόπουλος- Β. Παπαντωνοπούλου
Η χθεσινοβραδινή κλήρωση της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου προσγείωσε την Ελλάδα στον Γ’ όμιλο, εκεί όπου βρίσκονται η Κολομβία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ιαπωνία –όπως και το 2010, με εκπροσώπους της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Απω Ανατολής…
Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα, αν κρίνει κανείς από την ηχώ των υπόλοιπων ομίλων, όπου καθένας θεωρούσε ότι βρισκόταν στο «γκρουπ του θανάτου»! Θα μπορούσε βέβαια να είναι και πολύ καλύτερα –να έχει για παράδειγμα την τύχη της Γαλλίας. Αλλά δεν συνέβη…
Το κυριότερο χαρακτηριστικό των αντιπάλων της Ελλάδας είναι ότι δεν είναι… γνώριμοι. Μια φορά στο παρελθόν αντιμετώπισε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την Κολομβία. Ηταν προ εικοσαετίας, στη Νέα Υόρκη, σε φιλικό προετοιμασίας πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ, και οι παίκτες του Αλκέτα Παναγούλια έχασαν με 2-0. Η μοναδική μας αναμέτρηση με την Ιαπωνία καταγράφηκε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005, όταν χάσαμε με 1-0 στη Φρανκφούρτη με γκολ του Ογκούρο. Οσο για τους «Ελέφαντες» του Ντιντιέ Ντρογκμπά, δεν τους έχουμε βρει ποτέ μπροστά μας.
Η κλήρωση της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί ευνοϊκή ως προς τις πόλεις στις οποίες θα αγωνιστεί, καθώς αποφεύγει τα πολύ μεγάλα ταξίδια και τις έντονες κλιματικές αλλαγές, παραμένοντας ως επί το πλείστον στο βορειοδυτικό μέρος της Βραζιλίας. Αυτό που σίγουρα δεν θα άρεσε στον Φερνάντο Σάντος και τους παίκτες του είναι το ότι ο πρώτος αγώνας, αυτός στο Μπέλο Οριζόντε με αντίπαλο την Κολομβία, θα διεξαχθεί πολύ νωρίς, στη 1 το μεσημέρι τοπική ώρα -για να αντεπεξέλθουν δηλαδή παίκτες που έχουν συνηθίσει σε απογευματινές – βραδινές ώρες έναρξης χρειάζεται ειδική προετοιμασία.
Η Κολομβία σίγουρα είναι πολύ φιλόδοξη, ειδικά μετά την καταπληκτική της πορεία στην προκριματική φάση, και συγκεντρώνει όλο της το ταλέντο στην επίθεση. Οπότε η αναμέτρηση με την ερμητική άμυνα της Ελλάδας θα έχει ενδιαφέρον.
Η Ιαπωνία και όλες οι ομάδες της Απω Ανατολής δεν μας ταιριάζουν με το αδιάκοπο τρέξιμό τους και θα χρειαστούμε απίστευτη αυτοσυγκέντρωση για να «σπάσει» το δίδυμο Καγκάβα – Χόντα.
Οσο για την Ακτή Ελεφαντοστού, αν η Ελλάδα καταφέρει να μπλοκάρει τον εξαιρετικό παίκτη ονόματι Γιάγια Τουρέ στο κέντρο, τότε μπορεί να «μαυρίσει» το τελευταίο Μουντιάλ του Ντιντιέ Ντρογκμπά.
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Αρχίζει όπως τελείωσε
Με αντίπαλο την Ολλανδία, την οποία αντιμετώπισε στον τελικό της Ν. Αφρικής, ξεκινάει η πρωταθλήτρια κόσμου, η Ισπανία, τους αγώνες της
Επιμέλεια: Θ. Ασημακόπουλος- Β. Παπαντωνοπούλου
Οπως τελείωσε το προηγούμενο Μουντιάλ, έτσι θα αρχίσει και το επόμενο η Ισπανία. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια βρέθηκε αγκαλιά με την Ολλανδία στον δεύτερο όμιλο και η συνάντησή τους στις 13 Ιουνίου στο Σαλβαδόρ είναι ένα από τα πολλά δυνατά «ζευγαρώματα» που έβγαλε η χθεσινή κλήρωση της τελικής φάσης της διοργάνωσης.
Για παράδειγμα, την επόμενη ημέρα, 14 Ιουνίου, στα βάθη του Αμαζονίου στο Μανάους κοντράρονται η Αγγλία με την Ιταλία, οι οποίες έχουν στον όμιλό τους και την Ουρουγουάη των πολλών σταρ! Δύο μέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου, το Σαλβαδόρ πάλι προσφέρει τη σκηνή για την πολυαναμενόμενη κόντρα της Γερμανίας με την Πορτογαλία, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να αντιμετωπίζει ως αντίπαλο έναν από τους αγαπημένους του «πασαδόρους», τον Μεσούτ Οζίλ…
Στον συγκεκριμένο όμιλο υπάρχουν κι άλλα ωραία, καθώς ο τεχνικός των ΗΠΑ Γιούργκεν Κλίνσμαν θα συναντήσει τα «πάντσερ», τα οποία είχε οδηγήσει στην 3η θέση το 2006, ενώ η Γερμανία τίθεται ξανά αντιμέτωπη με την Γκάνα –κάτι που θα φέρει πάλι αντιμέτωπα τα ετεροθαλή αδέλφια Κέβιν-Πρινς και Ζερόμ Μπόατενγκ (της Σάλκε και της Μπάγερν Μονάχου, αντίστοιχα).
Η Αργεντινή με τη Νιγηρία ξαναβρέθηκαν στον ίδιο όμιλο, όπως το 1994 και το 2010 (απλώς τώρα λείπει η Ελλάδα από την… παρέα). Τώρα έχουν μαζί τους τη «Σταχτοπούτα» της διοργάνωσης, τη Βοσνία, η οποία δίνει τον παρθενικό της αγώνα σε Μουντιάλ στο «Μαρακανά» στις 15 Ιουνίου, οπότε και θα κοντραριστούν οι νυν συμπαίκτες στη Μάντσεστερ Σίτι, Σέρχιο «Κουν» Αγουέρο και Εντιν Τζέκο.
Το εναρκτήριο ματς φέρνει την Κροατία αντιμέτωπη με την οικοδέσποινα Βραζιλία στο Σάο Πάουλο στις 12 Ιουνίου, σε έναν όμιλο που φιλοξενεί επίσης το Μεξικό και το Καμερούν.
Οσο για τη Γαλλία; Αφού απέφυγε την περασμένη Τρίτη την απευθείας παρουσία της (ως ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στην Ευρώπη) στο 2ο γκρουπ και την κλήρωση με μεγαθήριο της Λατινικής Αμερικής, χθες αποδείχτηκε η πιο τυχερή ομάδα της «γηραιάς ηπείρου» -κι ας έλεγε ο Ζινεντίν Ζιντάν προχθές ότι προτιμούσε δύσκολο όμιλο… Το συγκρότημα του Ντιντιέ Ντεσάν θα αντιμετωπίσει τις Ελβετία, Ισημερινό και Ονδούρα στον Ε’ όμιλο. Οτιδήποτε πλην της πρώτης θέσης, βέβαια, θα θεωρηθεί μέγιστη αποτυχία για τους «μπλε».
Και σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς πάνε τα ζευγαρώματα στη φάση των νοκ άουτ, να ξέρετε ότι αποκλείεται να υπάρξει τελικός Βραζιλία – Γερμανία ή Αργεντινή – Ισπανία. Αντίθετα, οι Βραζιλιάνοι μπορούν να συναντήσουν τους «φούριας ρόχας» ή την παρέα του Μέσι μόνο στον τελικό. Οσο για την Ελλάδα; Αν περάσει στη φάση των «16», θα αντιμετωπίσει την 1η (αν τερματίσει 2η) ή τη 2η (αν τερματίσει 1η) του ομίλου-φωτιά με Αγγλία, Ιταλία, Ουρουγουάη, Κόστα Ρίκα…
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απέναντι στον Φαλκάο
Η απουσία της Βραζιλίας από τα προκριματικά του Μουντιάλ έδωσε την ευκαιρία στην Κολομβία να αναδειχτεί (δεύτερη πίσω από την Αργεντινή στον όμιλο), να αναρριχηθεί ψηλά στο FIFA Ranking και να γίνει επικεφαλής του ομίλου μας.
Φυσικά, δεν μπορεί να κλείσει κανείς τα μάτια στο εξαιρετικό ρόστερ που έχει η ομάδα του Αργεντινού Χοσέ Πέκερμαν. Ας μη στεκόμαστε μόνο στον Φαλκάο, τον κορυφαίο φορ στον κόσμο, αλλά ας δούμε και παραπέρα. Στη γραμμή κρούσης συναντάμε ακόμα τον Τζάκσον Μαρτίνες της Πόρτο, αλλά και τον Τεόφιλο Γκουτιέρες της Ρίβερ Πλέιτ, που συνήθως πλαισιώνει τον Φαλκάο. Στη μεσαία γραμμή μπορούν να δημιουργήσουν οι Τζέιμς Ροντρίγκες (Μονακό), Κουαδράρο (Φιορεντίνα), ενώ στον άξονα υπάρχει ο κραταιός Γκουαρίν της Ιντερ.
Στο κέντρο της άμυνας συναντάμε τους ικανούς Αρμέρο και Σαπάτα από το Καμπιονάτο, ενώ κάτω από τα δοκάρια μάλλον θα προτιμηθεί ο Οσπίνα της Νις και (δυστυχώς) όχι ο 43χρονος Μονδραγόν, ο οποίος θα είναι πάντως στην αποστολή. Αυτή είναι η πέμπτη συμμετοχή της και μόνο το 1994 πέρασε από τον όμιλο.
……………………………………………………………………………………………………………………………………
ΙΑΠΩΝΙΑ
Τρέχουν και ξέρουν μπάλα
Οι Ιάπωνες όχι μόνο τρέχουν περισσότερο από τους Ελληνες μέσα στο γήπεδο, αλλά ξέρουν και μπάλα. Το ρόστερ είναι ένα μίγμα παικτών που παίζουν στη Γερμανία και στη χώρα τους, αλλά οι τρεις κορυφαίοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται σε άλλα πρωταθλήματα.
Ο μέσος Καϊσούκε Χόντα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και από τον Γενάρη στη Μίλαν, ο Καγκάουα που θα βρίσκεται δίπλα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ο μπακ Ναγκατόμο στην Ιντερ.
Οι Ασιάτες έχουν κι αυτοί τον δικό τους «καυτό» σκόρερ. Ονομάζεται Σίντζι Οκαζάκι, είναι 27 χρόνων και παίζει στη Μάιντς. Σε 72 συμμετοχές έχει πετύχει 36 γκολ και ουσιαστικά όλες οι μπάλες μέσα στην περιοχή έχουν στόχο αυτόν. Οι χαμηλές, βεβαίως, αφού οι Ιάπωνες δεν φημίζονται για το ύψος τους, με τον κεντρικό φορ να φτάνει το 1.74.
Παρ΄ ότι ο προπονητής είναι Ιταλός, ο Αλμπέρτο Τζακερόνι, η Ιαπωνία δεν συμπαθεί το κατενάτσιο. Πολλά βάζει και πολλά τρώει σε κάθε παιχνίδι, καθώς επιδιώκει τον φρενήρη ρυθμό. Συμμετείχε στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις και πέρασε -εναλλάξ- στις δύο. Φέτος είναι η σειρά του αποκλεισμού.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Με Γιάγια και Ντρογκμπά
Στα δύο προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, η Ακτή Ελεφαντοστού είχε τα φόντα για πρόκριση στην επόμενη φάση, αλλά πάντοτε έπεφτε στους ομίλους του θανάτου και μοιραία έμενε εκτός. Φέτος, έχει την ευκαιρία να προκριθεί, όμως ελπίζουμε να την απογοητεύσουν οι παίκτες του Σάντος. Αν ο Φαλκάο είναι ο καλύτερος σέντερ φορ στον πλανήτη, τότε ο Ντιντιέ Ντρογκμπά είναι διαχρονικά ο κορυφαίος. Παρότι έχει πατήσει τα 36, ώρες ώρες μοιάζει ασταμάτητος. Δίπλα του έχει έναν εκ των Μπονί (Σουόνσι) και Λασανά Τραορέ (Ανζί), που είναι εξαιρετικός σκόρερ και έχει ύψος 2,03!
Στα πλάγια πρέπει να φυλαγόμαστε από τους Ζερβίνιο-Καλού, ενώ το παιχνίδι περνά από τα πόδια του Γιαγιά Τουρέ, που δεν είναι πια ο ταλαντούχος μέσος του Ολυμπιακού, αλλά ίσως το πιο ολοκληρωμένο κεντρικό χαφ του κόσμου! Η άμυνά της διαθέτει κάτι έμπειρα, αλλά κουρασμένα παλικάρια σαν τον Κολό Τουρέ και τον Ζοκορά. Αρα το θέμα είναι να κρατήσουμε πρώτα ανέπαφη την εστία μας (που είναι το δύσκολο) και μετά να κοιτάξουμε πώς θα τους απειλήσουμε.
Ομοσπονδιακός προπονητής, ο παλιός Γάλλος μέσος Σαμπρί Λαμουσί, που ανέλαβε πέρυσι τα ηνία των Αφρικανών, στην παρθενική παρουσία σε οποιοδήποτε πάγκο στη ζωή του!
Στον προκριματικό όμιλο άφησε εύκολα πίσω της Μαρόκο, Τανζανία και Ζάμπια, ενώ στα πλέι οφ απέκλεισε τη Σενεγάλη. είναι η καλύτερη ομάδα της Αφρικής μαζί με την Γκάνα.