Τη διάλυση του κοινοβούλιου της Ταϊλάνδης και τη διενέργεια εθνικών εκλογών «το συντομότερο δυνατόν» ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Γινγκλούκ Σιναουάτρα, λόγω του σφοδρού κύματος αντικυβερνητικών διαμαρτυριών, που βασικό αίτημα είχε την παραίτησή της. Αξιωματούχος της Εκλογικής Επιτροπής δήλωσε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν μάλλον στις 2 Φεβρουαρίου.
Σε τηλεοπτικό διαγγέλμά της η Ταϊλανδή πρωθυπουργός ανέφερε πως «όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιτίθενται στην κυβέρνηση, ο καλύτερος τρόπος είναι να επιστραφεί στους πολίτες της Ταϊλάνδης η εξουσία και να πάμε σε εκλογές. Έτσι, θα αποφασίσουν οι πολίτες της Ταϊλάνδης». Η απόφαση της πρωθυπουργού ήρθε λίγο μετά την μαζική παραίτηση των βουλευτών του κόμματος της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Η κα. Σιναουάτρα θα ηγηθεί του κυβερνώντος κόμματος «Puea Thai Party» στις επερχόμενες εκλογές, ενώ ο Τζαρουπόνγκ Ρουανγκσουβάν, ο επικεφαλής του κόμματος υποστήριξε: «Ζητήσαμε τη διάλυση του κοινοβουλίου γιατί είμαστε βέβαιοι για τη δύναμη μας. Θέλουμε το Δημοκρατικό Κόμμα να μετάσχει στις εκλογές και όχι να παίζει παιχνίδια στο δρόμο».
Ο ηγέτης του κινήματος διαμαρτυρίας Σουθέπ Θαουγκσουμπάν τόνισε στο Reuters πως οι διαδηλώσεις δεν θα τερματιστούν παρά την πρωθυπουργική υπόσχεση. «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο στόχο μας. Η διάλυση του κοινοβουλίου δεν είναι ο στόχος μας. Οι διαδηλωτές ζητούν το τέλος του «συστήματος Θακσίν»».
Εκατό χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην έδρα της κυβέρνησης (ανάμεσά τους πρώην βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος) και νέα οδοφράγματα έχουν τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα. Οι επικεφαλής των χιλιάδων διαδηλωτών έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν επιθυμούν μια νέα εκλογή, αλλά το ακαθόριστο και μη εκλεγμένο «συμβούλιο του λαού» να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ δέχονται επικρίσεις για τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα αυτής της πρότασης.
Οι διαδηλωτές αποτελούν μια ετερόκλητη συμμαχία των αστών της Μπανγκόκ, οι οποίοι αποτελούν τη μεσαία τάξη και υποστηρίζουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Κόμμα και φιλοβασιλικών ομάδων, με κοινά σημεία το μίσος για τον Θακσίν, τον πρώην πρωθυπουργού που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2006 και ζει εξόριστος για να μην φυλακιστεί στην Ταϊλάνδη όπου κατηγορείται για διαφθορά και οικονομική απάτη.
Το κίνημα έλαβε ριζοσπαστικό χαρακτήρα με τις απόπειρες κατάληψης της έδρας της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Η οργή των διαδηλωτών ξέσπασε από ένα νομοσχέδιο χορήγησης αμνηστίας, που θα επέτρεπε την επιστροφή του Θακσίν και παρόλο που απορρίφθηκε από τη Γερουσία, η αρχική διαμαρτυρία εντάθηκε.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ