09/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέρασε ο… προσωρινός προϋπολογισμός

153 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όμως σε εκκρεμότητα παραμένουν τόσο η έγκριση της τρόικας όσο και οι κρίσιμες ρυθμίσεις για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς.
      Pin It

153 βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όμως σε εκκρεμότητα παραμένουν τόσο η έγκριση της τρόικας όσο και οι κρίσιμες ρυθμίσεις για τον φόρο ακινήτων και τους πλειστηριασμούς

 

Των Χάρη Ιωάννου, Ελενας Βαρίνου

 

Με την εμφανή απροθυμία των βουλευτών της συμπολίτευσης να υποστηρίξουν την ακολουθούμενη πολιτική, η κυβέρνηση πήρε την αναμενόμενη έγκριση από το Κοινοβούλιο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, εντούτοις ο τελευταίος εξακολουθεί να τελεί υπό την έγκριση της τρόικας, ενώ τα δύο «καυτά» θέματα που πρέπει να κλείσουν έως τις γιορτές, δηλαδή οι πλειστηριασμοί και η φορολογία ακινήτων, παραμένουν στον αέρα.

 

Χαρακτηριστικό της απαξιωτικής στάσης που κρατούν οι δανειστές έναντι της χώρας είναι ότι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός βρισκόταν στο βήμα της Βουλής, υπερασπιζόμενος τις συμφωνίες με τους χρηματοδότες του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, Σ. Ο’ Κόνορ, ανακοίνωνε πως η τρόικα δεν θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, αλλά τον… Γενάρη.

 

Τηλεφωνήματα Στουρνάρα

 

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Κοινοβούλιο, με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα να αποφεύγει διακριτικά τους δημοσιογράφους και να αρχίζει τα τηλεφωνήματα για να ενημερωθεί. Η αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ήταν έκδηλη, με κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους να μιλούν για «unfair» από την πλευρά των εταίρων, ενώ άρχισαν και οι πρώτες διαρροές για «έντονη ενόχληση Σαμαρά». Ο πρωθυπουργός πάντως, αποχωρώντας λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα, «συμβούλεψε» τους δημοσιογράφους να μη μεγαλοποιούν το γεγονός. (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 50).

 

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μετά την πενθήμερη συζήτηση που προηγήθηκε, ήταν αναμενόμενο, με εξαίρεση την ηχηρή απουσία του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, Αρη Σπηλιωτόπουλου. Οι θετικές ψήφοι ήταν 153, οι αρνητικές 142, ενώ υπήρχε και ένα «παρών» του ανεξάρτητου βουλευτή Γ. Κασαπίδη, για τον οποίο οι «κακές γλώσσες» έλεγαν ότι προετοιμάζει την επιστροφή του στη Ν.Δ.

 

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αιφνιδίασε την κυβέρνηση, καθώς απουσίαζε μεν σε αποστολή της Βουλής στις ΗΠΑ, για θέματα του ΝΑΤΟ, όμως έπρεπε να είχε επιστρέψει από την Παρασκευή. Παρέτεινε όμως τη διαμονή του, χωρίς να είναι ενήμερος ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, από τον οποίο οι γεμάτοι απορία συνεργάτες του πρωθυπουργού ζητούσαν διευκρινίσεις.

 

Λιγότεροι ομιλητές

 

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με τις οποίες ολοκληρώθηκε η κορυφαία -κοινοβουλευτικά- διαδικασία της χρονιάς, ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς εξαντλήθηκε γρηγορότερα του αναμενόμενου ο κατάλογος των βουλευτών που θα μιλούσαν. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που ζήτησαν τον λόγο ήταν εμφανώς λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι.

 

Αναφορικά με τα δύο θέματα–φωτιά που θα κρίνουν και το μέλλον της κυβέρνησης, αξιωματούχοι της Βουλής εκτιμούσαν πως το νομοσχέδιο με τη φορολογία των ακινήτων θα κατατεθεί πιθανόν την Τρίτη και σε αυτό μπορεί να συμπεριληφθεί ως άρθρο ή τροπολογία η παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών στην α΄ κατοικία.

 

Μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε, μιλώντας με δημοσιογράφους, και στο ενδεχόμενο πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τους πλειστηριασμούς. Στόχος πάντως είναι να έχουν «περάσει» και τα δύο έως την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Σκληρές αντιπαραθέσεις Σαμαρά-Βενιζέλου με Τσίπρα

 

Από τις μακροσκελείς τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια ξεχώρισαν οι επίμονες και μονότονες επιθέσεις τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και –κυρίως- του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προηγηθεί στο βήμα, αυτή τη φορά επικεντρώθηκε λιγότερο στις καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου και προσπάθησε περισσότερο να δώσει το περίγραμμα της δράσης των πρώτων ημερών μιας επικείμενης κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Με το βλέμμα στην εκλογική χρονιά που έρχεται, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έταξε από το πρωτογενές πλεόνασμα 100 εκατ. ευρώ για τους ένστολους και 200 εκατ. για 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή με απλά λόγια, τους υποσχέθηκε ένα… φιλοδώρημα ύψους 1,8 ευρώ την ημέρα.

 

Χαρακτήρισε το 2014 «έτος ανάκαμψης, για πρώτη φορά χωρίς δανεικά και με πλεονάσματα» και πίστωσε την επιτυχία αυτή στην κυβέρνηση και ειδικά στο οικονομικό επιτελείο, «για να συνεννοούμαστε», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στον Γ. Στουρνάρα, μετά τα συντονισμένα πυρά που δέχτηκε από «γαλάζιους» βουλευτές.

 

Απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση τόνισε πως η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι «το ιστορικό ορόσημο χρεοκοπίας του λαϊκισμού σας» και αναρωτήθηκε: «Γιατί μεμψιμοιρείτε; Γιατί γκρινιάζετε; Γιατί ειρωνεύεστε το success story; Σας είπε κανείς ότι τελειώσαμε; Σας είπε κανείς ότι δεν έχουμε ακόμη δρόμο;».

 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο προϋπολογισμός του 2014 «δεν θα αναθεωρηθεί από την τρόικα αλλά από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα διώξει την τρόικα».

 

Συνοψίζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη «σταθεροποίηση της οικονομίας με δίκαιο και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα», ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα καταργήσει το Μνημόνιο» και «θα διαπραγματευτεί μια βιώσιμη λύση για τη χώρα», που θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους του χρέους, μορατόριουμ αποπληρωμής για το υπόλοιπο, ρήτρα ανάπτυξης και νέα διαπραγμάτευση.

 

Αρμαγεδδών και Δούρειος Ιππος

 

«Αυτό δεν είναι πρωτογενές πλεόνασμα αλλά ο Αρμαγεδδών αυτοπροσώπως», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι πλειστηριασμοί είναι ο Δούρειος Ιππος γα να αλλάξει χέρια η χώρα».

 

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα καταστρέψει το τραπεζικό σύστημα, το οποίο θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, και «τότε θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου». Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των Αντ. Σαμαρά, Ευάγγ. Βενιζέλου και Γ. Στουρνάρα, που χαρακτήρισαν «εγκληματικό το να μιλά κανείς για κούρεμα καταθέσεων».

 

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας τον λόγο ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και τα στελέχη της λέγοντας ότι «μεθυσμένοι από τη μυρωδιά της εξουσίας καταγγέλλουν μεν τα δύο μεγάλα κόμματα της μεταπολίτευσης, όμως διεκδικούν να μην αλλάξει τίποτα. Προτείνουν την επιστροφή στο παρελθόν, δηλαδή στα βαθιά αίτια της κρίσης».

 

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν ζητά πολιτική διαπραγμάτευση, αλλά μια οικονομική διαπραγμάτευση με υπεύθυνους θεσμικούς συνομιλητές».

 

Απαντώντας στην αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το ευρώ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «δεν μπορούν να σε βγάλουν από το ευρώ, μπορούν όμως να σε κρεμάσουν στα μανταλάκια μέσα στο ευρώ, χωρίς τράπεζες, χωρίς οικονομία, χωρίς κοινωνία και χωρίς δημοκρατικό σύστημα».

 

Χ.ΙΩ. – Ε.Β.

 

 

Scroll to top