grande-bellenza-teleia-omorfia

09/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου

«Τέλεια Ομορφιά», η ταινία της χρονιάς

Το «La Grande Bellezza» τού Πάολο Σορεντίνο, που προβάλλεται αυτόν τον καιρό στη χώρα μας, θριάμβευσε. Αλλά την παράσταση έκλεψαν, όπως αρμόζει, η Κατρίν Ντενέβ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ.
      Pin It

Το «La Grande Bellezza» τού Πάολο Σορεντίνο, που προβάλλεται αυτόν τον καιρό στη χώρα μας, θριάμβευσε. Αλλά την παράσταση έκλεψαν, όπως αρμόζει, η Κατρίν Ντενέβ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ

 

Της Λήδας Γαλανού

 

Το βράδυ του Σαββάτου, στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται και η έδρα τους, δόθηκαν, στην 26η τελετή απονομής τους, τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2013, με παρουσιάστρια την Κριστίν Σκοτ Τόμας. Δίπλα, όμως, στις ευρωπαϊκές ταινίες της φετινής συγκομιδής που τράβηξαν τα φώτα πάνω τους, αυτήν την ιδιαίτερη βραδιά την παράσταση έκλεψαν οι δύο άνθρωποι στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία για το σύνολο της προσφοράς τους στο παγκόσμιο σινεμά, η Κατρίν Ντενέβ και ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, η ηθοποιός και ο σκηνοθέτης που ποτέ δεν χορταίνουμε να βλέπουμε και να ακούμε.

 

Ετσι, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ ανέβηκε στη σκηνή συγκινημένος και χαρούμενος, έπειτα από τις καταιγιστικές αφιερώσεις και τους όρκους πίστης και αγάπης που του απηύθυναν σε βίντεο οι αγαπημένοι του ηθοποιοί, από τη μούσα του, Ρόσι Ντε Πάλμα, μέχρι τον Χαβιέρ Κάμαρα του «Μίλα της» και του «Δεν κρατιέμαι». Ο Αλμοδόβαρ αφιέρωσε το βραβείο του στις γυναίκες της Λα Μάντσα, του τόπου καταγωγής του, οι οποίες, από τη γιαγιά και τη μαμά μέχρι τις γειτόνισσες και τις περαστικές, ενέπνευσαν το σινεμά, τις ηρωίδες και τις ιστορίες του. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην ισπανική κυβέρνηση αποκαλώντας την «κουφή και αναίσθητη» στα προβλήματα του λαού, αλλά και των καλλιτεχνών, αφού, όπως είπε, το 2013 ήταν «η χειρότερη χρονιά για την κινηματογραφική βιομηχανία». Και χαιρέτισε «την αντίσταση των πολιτών, που είναι θύματα της κυβέρνησης».

 

Με τη σειρά της, η Κατρίν Ντενέβ κλήθηκε στη σκηνή από τον εμβληματικό Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, ο οποίος θυμήθηκε πόσο είχε συγκλονιστεί βλέποντάς την στην «Αποστροφή» του Ρομάν Πολάνσκι, τόσο που παρακολούθησε όλες τις προβολές της ταινίας την πρώτη μέρα που βγήκε στις αίθουσες, από τις 2 το μεσημέρι ώς τα μεσάνυχτα. Αποκάλεσε την 70χρονη ηθοποιό «θεά» και «βασίλισσα του ευρωπαϊκού σινεμά», ενώ η ίδια δήλωσε πως νιώθει «περισσότερο Ευρωπαία από ποτέ». Οσο για τα βραβεία, το φαβορί της φετινής διοργάνωσης, «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, απέσπασε τέσσερις διακρίσεις στις βασικές κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Ανδρικού Ρόλου για τον Τόνι Σερβίλο και μοντάζ, ενώ το επίσης πολυσυζητημένο «Ραγισμένα Ονειρα» του Φλαμανδού Φέλιξ Φαν Γκρόνινγκερ ξεχώρισε, όπως του άξιζε, για την εκπληκτική πρωταγωνίστριά του, Βέρλε Μπέτενς. Ούτε αυτή απέφυγε την πολιτική. Δήλωσε την αντίθεσή της στην αυτονομία της Φλάνδρας, αφού το Βέλγιο είναι «κάτι το ιδιαίτερο, που δεν πρέπει να χωριστεί».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τα βραβεία

 

◢ Καλύτερη Ταινία: «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο

 

◢ Καλύτερη Κωμωδία: «Love is all You Need» της Σουζάνε Μπίερ

 

◢ Σκηνοθεσία: Πάολο Σορεντίνο («H Τέλεια Ομορφιά»)

 

◢ Γυναίκα Ηθοποιός: Βέρλε Μπέτενς («Ραγισμένα Ονειρα»)

 

◢ Ανδρας Ηθοποιός: Τόνι Σερβίλο («Η Τέλεια Ομορφιά»)

 

◢ Φωτογραφία: Ασάφ Σουντρί («Στο Κενό Της»)

 

◢ Σενάριο: Φρανσουά Οζόν («Το Αγόρι στο Τελευταίο Θρανίο»)

 

◢ Μοντάζ: Κριστιάνο Τραβαλιόλι («H Τέλεια Ομορφιά»)

 

◢ Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σάρα Γκρίνγουντ («Αννα Καρένινα»)

 

◢ Ηχος: Ματζ Μίλερ, Ερικ Μίσιτζιου («Ο Παράδεισος της Πίστης»)

 

◢ Κοστούμια: Πάκο Ντελγάδο («Χιονάτη»)

 

◢ Μουσική: Ενιο Μορικόνε («To Τέλειο Χτύπημα»)

 

◢ Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «The Congress» του Αρι Φόλμαν

 

◢ Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «The Act of Killing» των Τζόσουα Οπενχάιμερ, Κρίστιν Σιν

 

◢ Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «Death of a Shadow» του Τομ Βαν Αβερμετ (Ολλανδία)

 

◢ Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη – Βραβείο FIPRESCI: Γιαν Ολε Γκέρστερ («Oh Boy»)

 

◢ Βραβείο Συμπαραγωγής – Prix Eurimages: Αντα Σόλομον

 

◢ Βραβείο Κοινού: «The Gilded Cage» του Ρούμπεν Αλβες (Πορτογαλία)

 

◢ Τιμητικό Βραβείο: Κατρίν Ντενέβ

 

◢ Βραβείο για τη συνεισφορά του στον παγκόσμιο κινηματογράφο: Πέδρο Αλμοδόβαρ

 

Scroll to top