Ο Άρης διέθετε μια μεγάλη λίμνη γλυκού νερού, η οποία είχε την κατάλληλη χημική σύνθεση για τη φιλοξενία μικροβιακής ζωής ανάλογης με αυτή στη Γη, χωρίς όμως έχει βρεθεί καμία απόδειξη ότι τέτοιες μορφές ζωής όντως υπήρχαν, σύμφωνα με νέα στοιχεία από το «Curiosity» της NASA.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», εκτιμά ότι η λίμνη είχε σχηματισθεί πριν από περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια και οι γεωχημικές αναλύσεις έδειξαν την παρουσία ιζηματογενών πετρωμάτων, που δημιουργήθηκε πιθανώς από μεγάλη ποσοτήτα νερού, ακίνητου για εκατομμύρια χρόνια. Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τις πιθανότητες να είχε κάποτε αναπτυχθεί μικροβιακή ζωή στον γειτονικό πλανήτη.
Επίσης, η επιτόπια ανάλυση των πετρωμάτων από τα επιστημονικά όργανα του ρόβερ έδειξε την παρουσία ζωτικών για τη ζωή στοιχείων (όπως άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο, αζώτο και θείο). Το «Curiosity» έφθασε στον Άρη πριν από περίπου 16 μήνες αναζητώντας σημεία, που ενδέχεται να ήταν κάποτε κατοικήσιμα. Η ανακάλυψη της αρχαίας λίμνης στην περιοχή «Γιελοουνάιφ Μπέι» και οι αναλύσεις ιζημάτων από τον πυθμένα της αποτελούν σημαντικό βήμα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, η ύπαρξη οργανικού άνθρακα και μορίων δεν συνεπάγεται την ύπαρξη ζωής.
Τέλος, ο επικεφαλής επιστήμονας Τζον Γκρότζινγκερ του Τεχνολογικού Ιντιτούτου της Καλιφόρνιας ανακοίνωσε πως με ραδιοχρονολόγηση πετρωμάτων αποκάλυψαν ότι οι συγκεκριμένες περιοχές της αρειανής επιφάνειας είναι εκτεθειμένες στην κοσμική ακτινοβολία μόλις επί 80 εκατομμύρια χρόνια. Δηλαδή, η χρονολόγηση της επιφάνειας του Άρη αποτελεί σοκ καθώς είναι εντελώς «νεανική»». Γι αυτό δημιουργούνται ελπίδες ότι τυχόν μικρόβια, που κάποτε ζούσαν σε αυτά τα πετρώματα, μπορεί να βρεθούν ευκολότερα.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ