Σήμερα καταθέτει τις νέες ρυθμίσεις για φόρο ακινήτων και πλειστηριασμούς ο Γ. Στουρνάρας. Επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με τους δανειστές σε κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Με άλλους όρους, ευνοϊκότερους επικοινωνιακά, θέλει να παίξει η κυβέρνηση τον τελευταίο γύρο του 2013 στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που έρχεται σήμερα στην Αθήνα. Με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κλιμακίου των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό για τα ακίνητα, χωρίς σημαντικές αλλαγές από το σχέδιο που είχε διαρρεύσει. Στο ίδιο σχέδιο αναμένεται να ενσωματωθεί με τη μορφή τροπολογίας και η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας, που έχει καλλιεργηθεί την τελευταία περίοδο ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, με τις δηλώσεις του επικεφαλής Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ πιο χαλαρός εμφανίστηκε ο Β. Σόιμπλε. Στην Αθήνα εξέλαβαν θετικά την αναφορά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για την Ελλάδα, ωστόσο δεν βιάζονται να προεξοφλήσουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για όλα τα ζητήματα που θεωρούνται εκκρεμή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα μέτρα».
Επαφές Λαζαρίδη
Μετά την πρώτη σφυγμομέτρηση στις τάξεις των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για το νέο φορολογικό, τον συντονισμό των κυβερνητικών ενεργειών ανέλαβε ο Χρ. Λαζαρίδης. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού άρχισε χθες νέο κύκλο συνομιλιών με τους βουλευτές της Ν.Δ., προκειμένου να καταγραφούν μέχρι αύριο όλες οι τελευταίες παρατηρήσεις και να μην ξεσπάσει δεύτερος γύρος διαφωνιών. Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, μαζί με το κείμενο θα αποσταλεί σε όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης και επεξηγηματικό σημείωμα με εξηγήσεις για τις διατάξεις που είχαν γίνει εστίες αντιπαράθεσης με το οικονομικό επιτελείο.
Πιο δύσκολη και περίπλοκη θεωρείται η ρύθμιση για τις πρώτες κατοικίες. Το θέμα δεν υπήρχε μέχρι το καλοκαίρι στην ατζέντα των συνομιλιών με την τρόικα. Ετέθη όμως επιτακτικά με τις πρώτες συνομιλίες του φθινοπώρου, με τους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη να έχουν υποτιμήσει, όπως αποδεικνύεται, την πολιτική βαρύτητα του προβλήματος. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους δύο υπουργούς όλα τα πιθανά σενάρια για τη σταδιακή χαλάρωση του προστατευτικού πλαισίου και χθες είχε νέα συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης. Επίσης ενημερώθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη εάν έχουν κλείσει οι κατάλογοι της διαθεσιμότητας και των συμφωνημένων απολύσεων.
«Το αντάρτικο της ΔΑΚΕ»
Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, δοκιμάζουν τις σχέσεις της ΔΑΚΕ με τη Ν.Δ. Χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στον πρόεδρο Ν. Κιουτσούκη, ο οποίος τέθηκε προχθές εκτός Ν.Δ., ενώ στην ανακοίνωση που εξεδόθη υπογραμμίζεται ότι η ΔΑΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα οργανώσει δράσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους και την κοινωνία.
Η επιλογή του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να συγκρουστεί για τους πλειστηριασμούς με την τρόικα, αλλά δεν θέλει σε καμία περίπτωση δεχτεί κάρτες για καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα.
Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει άλλο ένα βήμα πίσω, στο τέταρτο προαπαιτούμενο που αφορά την ΕΑΣ με «ξαφνικό θάνατο» της μίας μονάδας. Πάντως, διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι εξετάζεται η ίδια μέθοδος για άλλους οργανισμούς (μεταξύ αυτών και το ΑΠΕ) για να καταρτίσει η κυβέρνηση λίστα με 1.000 απολύσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013.
Είναι, πάντως, σαφές ότι οι πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση είναι μεγάλες από την πλευρά του γερμανικού παράγοντα και μεταφέρονται το τελευταίο διάστημα από τις γερμανικές οικονομικές εφημερίδες.
Οι «Financial Times»
Χθες, ήταν η σειρά της «Han-delsblatt» και της «Frankfurter Αllgemeine Ζeitung» να αμφισβητήσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ από την πλευρά τους οι «Financial Times» προανήγγειλαν στροφή της ελληνικής κυβέρνησης σε άκαμπτη στάση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η κυβέρνηση θα επιλέξει τη σύγκρουση, αλλά έναν συμβιβασμό στα όρια των αντοχών της ίδιας.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση, εξαπέλυσε διπλή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τις απόψεις του Παν. Λαφαζάνη αναφορικά με την ευρωζώνη, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου και της Ν.Δ., φτάνοντας στο σημείο να θέσει ζήτημα «καρατόμησης» του βουλευτή.