10/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πόντιος Πιλάτος για το νερό ο Ολι Ρεν

Ουδετερότητα για τη δημόσια ή ιδιωτική κυριότητα των υδάτινων πόρων κράτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ερώτηση του Νίκου Χουντή.
      Pin It

Ουδετερότητα για τη δημόσια ή ιδιωτική κυριότητα των υδάτινων πόρων κράτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε ερώτηση του Νίκου Χουντή

 

Εκθετη είναι η κυβέρνηση, που επικαλείται τις Βρυξέλλες και την τρόικα στο επιχειρούμενο ξεπούλημα των εταιρειών ύδρευσης στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Κατά της ιδιωτικοποίησης έχουν ταχθεί οι φορείς των εργαζομένων και κινήσεις πολιτών, που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση των διαδικασιών. Πληροφορίες που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» και δεν έχουν διαψευσθεί, αναφέρουν ότι σε πρόσφατη διάσκεψη της ολομέλειας των προέδρων του ακυρωτικού δικαστηρίου επισημάνθηκε πως το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και επομένως δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί. Η γνωμοδότηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα.

 

Χθες έγινε γνωστή νέα τοποθέτηση του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος απαντώντας σε νέα ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή επανέλαβε ότι η επιλογή των εταιρειών και των περιουσιακών στοιχείων τους που θα ιδιωτικοποιηθούν «είναι αποκλειστικό δικαίωμα των εθνικών αρχών». Αναγνωρίζει πάντως ότι το νερό «συνιστά δημόσιο αγαθό θεμελιώδους σημασίας για τους πολίτες», αλλά δηλώνει ουδετερότητα στο θέμα «της δημόσιας ή ιδιωτικής κυριότητας των υδατικών πόρων». Δεν παίρνει πάντως θέση στις καταγγελίες του Νίκου Χουντή για καταδίκες στελεχών των εταιρειών Suez και Veolia από δικαστικές αρχές της Γαλλίας, της Ιταλίας και των ΗΠΑ. Πρόκειται για δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της ύδρευσης σε παγκόσμια κλίμακα, που διεκδικούν την ΕΥΑΘ στον διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ενδιαφέρονται και για την ΕΥΔΑΠ.

 

Ο διαγωνισμός για την ΕΥΔΑΠ δεν έχει προκηρυχθεί, καθώς εκκρεμούσε ο καθορισμός των χρεών του Δημοσίου προς την εταιρεία. Την περασμένη εβδομάδα πάντως οι συναρμόδιοι υπουργοί Υποδομών και Οικονομικών υπέγραψαν απόφαση που «ψαλιδίζει» τις οφειλές στα 141 εκατ. ευρώ, όταν ειδικοί εκτιμητές τις υπολόγιζαν σε 690 εκατ. ευρώ. Ο διακανονισμός, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, θα τεθεί για επικύρωση στην έκτακτη συνέλευση των μετόχων στις 27 Δεκεμβρίου.

 

Χ.ΤΖ.

 

Scroll to top