11/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ερντογάν ανεβάζει την… πίεση της Αθήνας

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη Θράκη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.
      Pin It

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού για τη Θράκη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να κινούνται στον αστερισμό του Κυπριακού και τον Αχμέτ Νταβούτογλου να φθάνει για επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή, το κλίμα «θερμαίνεται» με αφορμή τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη Θράκη.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός την Κυριακή, από την πόλη Κεσάνη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κατά τη διάρκεια τριήμερης περιοδείας στην Ανατολική Θράκη στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές, δήλωσε:

 

Eίναι… Θεσσαλονίκη

 

«Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Ντόμπρουτζα, είναι Καρτζαλί, είναι Βαρδάρης και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Πρίζρεν, είναι Σαράγεβο».

 

Η ενδοχώρα των Βαλκανίων αποτελεί χώρο όχι μόνο πολιτικής επιρροής, αλλά και οικονομικής διείσδυσης, για την Αγκυρα, η οποία παίζει το χαρτί της πολυπολιτισμικότητας. «Μιλάμε για ένα έθνος και μια σημαία. Προχωράμε μαζί αυτό το δρόμο οι Τούρκοι, οι Κούρδοι, οι Λαζοί, οι Κιρκάσιοι και οι 36 διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού» σημείωσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο τουρκικό κράτος, αντίληψη που επιθυμεί να «εξαγάγει» και στα Βαλκάνια.

 

«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής» απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, προσθέτοντας: «Για την Ελλάδα -που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές- αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση».

 

Στο μικροσκόπιο της ελληνικής διπλωματίας βρίσκεται το συνεχές και αδιάπτωτο ενδιαφέρον της Τουρκίας για την περιοχή και τα σενάρια περί ανασύστασης της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Θράκης», στην οποία περιλαμβάνονται και εδάφη της βόρειας Ελλάδας, της νότιας Βουλγαρίας και των κεντρικών Βαλκανίων.

 

Οσον αφορά την ελληνοτουρκική πτυχή του Κυπριακού, η εμπλοκή αφορά τις λεγόμενες «χιαστί» συναντήσεις. Η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» αναφέρει ότι ξεκινά η κρίσιμη εβδομάδα για τις αμοιβαίες επισκέψεις των εκπροσώπων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε Αγκυρα και Αθήνα αντιστοίχως. Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν ότι αυτές οι επισκέψεις δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί.

 

«Κλειδί»

 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να πει στον Ελληνα ομόλογό του πως η πραγματοποίηση των επαφών, το συντομότερο δυνατόν, αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του «χρονοδιαγράμματος Μαρτίου» για το νησί. Η πορεία των συνομιλιών στην Κύπρο πάντως δεν προεξοφλούν τέτοιου είδους εξελίξεις.

 

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ερντογάν «εναρμονισμένες με την πολιτική του “νεοοθωμανισμού” που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ της τουρκικής αστικής τάξης και των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής, εναλλάσσονται οι σχέσεις συνεργασίας με αυτές του ανταγωνισμού».

 

[email protected]

 

Scroll to top