Ρεσιτάλ Μυρτώς Παπαθανασίου
Η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, από τις πιο λαμπερές παρουσίες του λυρικού μας θεάτρου, θα αναδείξει τη λιγότερο γνωστή πλευρά μεγάλων Ιταλών συνθετών του 19ου αιώνα, ερμηνεύοντας μικρές δημιουργίες τους για φωνή και πιάνο, στο ρεσιτάλ της με τον καταξιωμένο πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο. Η εμφάνισή τους θα πραγματοποιηθεί σήμερα (20.30) στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής. Το ρεσιτάλ της διακεκριμένης τραγουδίστριας της όπερας, η οποία είναι περιζήτητη στο εξωτερικό, είναι το πρώτο της Σειράς «Lied: Φωνή και πιάνο». Προλογίζει ο πιανίστας και μαέστρος Νίκος Βασιλείου.
Πρόσβαση άνευ ορίων
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συμμετέχει στο πρόγραμμα Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων) για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία. Σήμερα στις 17.30 θα παρουσιαστεί το συνολικό πρόγραμμα και στις 18.30 θα γίνουν παράλληλα βιωματικά εργαστήρια με επίκεντρο τον σύγχρονο χορό, ανοιχτά σε όλους.
Λεύκωμα για το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Οι εκδόσεις Νέος Κύκλος παρουσιάζουν το λεύκωμα «Η ιστορία του δημοτικού θεάτρου Πειραιά, από τον 19ο στον 21ο αιώνα», σε επιμέλεια Κατερίνας Μπρεντάνου και Νίκου Αξαρλή, σε εκδήλωση που θα γίνει σήμερα (19.30) στο φουαγέ του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος. Θα μιλήσουν ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά Τάκης Τζαμαργιάς, ο ιστορικός τέχνης επ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνος Στεφανίδης και οι συγγραφείς του λευκώματος: Αννα Ταμπάκη (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Κατερίνα Μπρεντάνου (θεατρολόγος), Κορνηλία Αξιώτη (αρχαιολόγος), Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ (ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών), Αγγελική Κωνστάντιου (θεατρολόγος), Πολύμνια Θεοδωράκη (θεατρολόγος), Νίκος Αξαρλής (ιστορικός τέχνης), Χρυσόθεμις Σταματοπούλου-Βασιλάκου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών) και Αντώνης Ηλιάκης (σχεδιαστής). Θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος.
Τάνγκο του πάθους
Οι Dueto Tango (o Σπύρος Μοσχόπουλος στο πιάνο και ο Λευτέρης Γρίβας στο μπαντονεόν) παρουσιάζουν στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τη μουσική παράσταση «Το βαθύ κόκκινο του Tango». Μέσα σε μια μαγική ατμόσφαιρα από ήχους, κίνηση, χρώματα και αισθήσεις, η μουσική του αργεντίνικου τάνγκο μάς ταξιδεύει στο πάθος μιας μουσικής έκρηξης που δεν γνωρίζει σύνορα. Μαζί τους μια αυθεντική αργεντίνικη φωνή, της Natalia Soledad Petsalis, που θα ερμηνεύσει πασίγνωστες μελωδίες. Χορεύουν οι Μάντυ Πούλου και Κώστας Δούκας.
Ωρα έναρξης 23.00, λεωφ. Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη, τηλ. 210-9316101.
Ουγκό σε κρίση
H ομάδα «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» παρουσιάζει το έργο «Η παρέμβαση», μια μονόπρακτη κωμωδία, τη μοναδική που άφησε ο Βικτόρ Ουγκό. Θέμα της, οι συγκρούσεις και οι ιδέες της μετεπαναστατικής εποχής στη Γαλλία. Τότε η χώρα βρισκόταν σε περίοδο μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αναταραχών και ο λαός σε κατάσταση εξαθλίωσης. Το γαλλικό φράγκο είχε καταρρεύσει και χιλιάδες άνθρωποι, όπως και ο διάσημος συγγραφέας, είχαν χάσει περιουσίες. Στο έργο πρωταγωνιστεί ένα κουαρτέτο χαρακτήρων: ένα ζευγάρι λαϊκών ανθρώπων που ζει από τη σκληρή εργασία, μια γυναίκα που προέρχεται από λαϊκή τάξη, αλλά έχει πλουτίσει και αλλοτριωθεί από τη δουλειά της και ένας βαρόνος, άνθρωπος διεφθαρμένος κατά παράδοση. Οι μεταξύ τους κωμικές καταστάσεις, οι συμπτώσεις και οι ανατροπές καθιστούν το έργο μεγαλοφυές. Μετάφραση και σκηνοθεσία Αθηνά Κεφαλά, μουσική Αλέξανδρος Καμαρινέας, κοστούμια Χριστίνα Παρακεντέ. Παίζουν: Αλέξης Βιδαλάκης, Μαρία Μαυροματάκη, Εύη Νικολοβγένη, Βαγγέλης Σαλευρής. Παραστάσεις κάθε Πέμπτη και Παρασκευή (21.00) στο καφέ-μπαρ-μουσική σκηνή «δ3» (πρώην Μπαράκι του Βασίλη), Διδότου 3, Κολωνάκι, τηλ. 210-3642990.
Ενας Δανός στον Πειραιά
Η Λίνα Νικολακοπούλου και ο Μάκης Προβατάς υποδέχονται σήμερα (20.30) στο «Passport» στον Πειραιά (Καραΐσκου 119, Πειραιάς, τηλ. 210-4296401) τον Δανό συγγραφέα Μόρτεν Μπρασκ (φωτ.) σε μια συζήτηση με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του «Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις» (εκδ. Κέρδος).
Οπερα της Βαλίτσας στο Χαϊδάρι
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τον θρυλικό Ντον Τζοβάνι του Μότσαρτ με τη μορφή της «Οπερας της Βαλίτσας», μια δράση που έχει αγκαλιάσει το κοινό τα τελευταία δύο χρόνια, σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια ευέλικτη και αεικίνητη παραγωγή όπερας, η οποία παρουσιάζεται σε απρόσμενους χώρους, εκτός παραδοσιακών θεάτρων, με συνοδεία πιάνου και με τους καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ.
Με δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη σκιαγραφεί τα περίπλοκα κίνητρα των ηρώων, τους οποίους βγάζει από το ροκοκό κάδρο που ορίζει το λιμπρέτο και τους τοποθετεί στη σημερινή εποχή. Σήμερα, στις 20.00 στο θέατρο Δημαρχείου Χαϊδαρίου (Στρατάρχου Καραϊσκάκη 138, έναντι Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τηλ. 210-5821574). Είσοδος ελεύθερη. Με υπέρτιτλους στα ελληνικά.
Ζωγραφική για τη μνήμη και τον χρόνο
Τη σημασία της μνήμης για τη ζωγραφική και την καλλιτεχνική διαδικασία καθώς και την απόδοση του χρόνου στη σύγχρονη ζωγραφική επιχειρεί να θίξει η έκθεση «Ζωγραφικές αναφορές στη μνήμη και τον χρόνο», με επιλογές από τη συλλογή του δικηγόρου Σωτήρη Φέλιου. Η έκθεση, που φιλοξενείται στον χώρο του συλλέκτη (Φωκίωνος Νέγρη 16, τηλ. 210-8824681), αναμοχλεύει ένα ζήτημα που απασχόλησε τα πρωτοποριακά ρεύματα της τέχνης των αρχών του 20ού αιώνα (τη σχέση χώρου και χρόνου), ταυτόχρονα όμως αποτελεί την αφορμή για να αναλογιστεί κανείς τη σημασία της μνήμης στη διαμόρφωση της προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας σήμερα.
Σε μια περίοδο όπου, λόγω της οικονομικής κρίσης και των κοινωνικών αλλαγών, οι ταυτότητες αυτές δοκιμάζονται, θέματα όπως η μνήμη, η διαχείριση και η αξιολόγηση του παρελθόντος μοιάζουν ιδιαίτερα επίκαιρα και αναγκαία όχι όμως μέσα από μια εθνο κεντρική ματιά αλλά μέσα από μία βαθύτερη διάθεση αυτογνωσίας. Ως μια μορφή τέχνης, η ζωγραφική μετουσιώνει μέσα από τη δική της γλώσσα όψεις αυτής της ταυτότητας και αντανακλά μεταξύ άλλων αισθητικές αξίες, τον πολιτισμό της καθημερινότητας, τον τρόπο που μεγαλώνουμε, τις ιστορίες που ακούμε, την τέχνη που βλέπουμε και τους δεσμούς που αναπτύσσουμε.
Εργα όπως, μεταξύ άλλων, των Μιχάλη Μανουσάκη, Τάσου Μαντζαβίνου, Αννας-Μαρίας Τσακάλη, Γιώργου Ρόρρη, Στέφανου Δασκαλάκη, Αλέκου Λεβίδη, Κώστα Παπανικολάου, Εδουάρδου Σακαγιάν, Εμμανουήλ Μπιτσάκη και Γιάννη Ψυχοπαίδη προσφέρουν διαφορετικές αισθήσεις του χρόνου και αγγίζουν το θέμα της μνήμης. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 12 Ιανουαρίου, σε επιμέλεια Αλεξάνδρας Κοροξενίδη.