deh-logariasmoi

11/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΕΗ-σεις για επικοινωνιακούς λόγους

Την ατάκα «φως στην άκρη του τούνελ» θυμίζουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για επανασύνδεση του ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες. Αυτοδιοικητικοί εκτιμούν ότι θα ωφεληθούν ελάχιστοι καταναλωτές και ζητούν νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.
      Pin It

Την ατάκα «φως στην άκρη του τούνελ» θυμίζουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για επανασύνδεση του ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες. Αυτοδιοικητικοί εκτιμούν ότι θα ωφεληθούν ελάχιστοι καταναλωτές και ζητούν νομοθετική ρύθμιση για το θέμα

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Ενισχύεται η αίσθηση πως η συζήτηση γύρω από τη διασφάλιση της ηλεκτροδότησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων διεξάγεται σε επικοινωνιακό επίπεδο. Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προστασία των νοικοκυριών που «βυθίζονται στο σκοτάδι» λόγω της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ ακολούθησε επιστολή δημάρχων προς τον πρωθυπουργό. Οι τέσσερις δήμαρχοι, που πρόσκεινται στη Ν.Δ., ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει στην τοπική αυτοδιοίκηση, εφόσον βεβαίως οι δήμοι έχουν αποδεδειγμένα την οικονομική δυνατότητα, να τακτοποιήσουν οφειλές και να καλύψουν το κόστος της επανασύνδεσης του ρεύματος για αδύναμους οικονομικά πολίτες.

 

«Δεν επιτρέπεται να πετάμε με γράμματα προς τον πρωθυπουργό επικοινωνιακές ρουκέτες», τόνισε, με σαφείς αιχμές, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σχολιάζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία στον Ρ/Σ «Βήμα FM». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των Πέντε», επισημάνθηκε πως δεν αποτελεί λύση να πληρώνουν οι δήμοι τους «κομμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ. Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, ανέφερε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει δαπάνες των δήμων για λογαριασμούς πολιτών, ενώ ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Φίλιππας Φίλιος, εξήγησε πως η κυβέρνηση θα επανασυνδέσει απλώς το ηλεκτρικό ρεύμα στις οικογένειες που έχει διακοπεί για τις μέρες των Χριστουγέννων και δεν προβαίνει σε κάποια ρύθμιση για τη διευκόλυνση εξόφλησης των εν λόγω λογαριασμών.

 

Μείωση τιμολογίου

 

Αυτοδιοικητικοί εκτιμούν πως θα είναι μικρός ο αριθμός των ωφελουμένων από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές εξαγγελίες και επισημαίνουν πως δεν αντιμετωπίζεται η αιτία του προβλήματος που οδηγεί πλήθος νοικοκυριών σε ενεργειακή ένδεια. Στελέχη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) εστιάζουν στην ανάγκη λήψης μέτρων μείωσης του τιμολογίου της ΔΕΗ, το οποίο εκτιμάται πως αυξήθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 18% περίπου, όπως και μείωσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) από 25% στο 50%. Επιπλέον, σημειώνουν πως πρέπει άμεσα να ξεκινήσει εντατική καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών γύρω από το ΚΟΤ της ΔΕΗ, καθώς και εντατικοποίηση των διαδικασιών ένταξης σε αυτό.

 

Τα παραπάνω αποτέλεσαν αιτήματα της ΚΕΔΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, στην οποία ανακοινώθηκε η σύσταση ειδικών επιτροπών σε κάθε δήμο, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, με στόχο την επανασύνδεση του ρεύματος σε όσα νοικοκυριά έχουν ανάγκη.

 

Ενα πρώτο βήμα εφαρμογής πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα. Σε σχετική ενημερωτική επιστολή προς τους προέδρους της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας και της ΚΕΔΕ, η ΔΕΗ ζήτησε τις καταστάσεις των πολιτών που είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές των Περιφερειών και των Δήμων και στους οποίους είχε γίνει διακοπή στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η επανασύνδεσή τους. Ωστόσο, εκτιμήσεις αναφέρουν πως η προσπάθεια που καταβάλλουν τοπικές αρχές και δημόσια επιχείρηση ενδέχεται να μην καρποφορήσει έως τα Χριστούγεννα.

 

Ταυτόχρονα, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει πως «παρά τις εξαγγελίες της ΔΕΗ, εξακολουθούν να υφίστανται περιπτώσεις όπου ευάλωτοι πελάτες δεν τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης», όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του. Περαιτέρω, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα γύρω από τον χρονικό ορίζοντα της εφαρμογής των κυβερνητικών «μέτρων», τη στιγμή που η ΔΕΗ βαίνει προς ιδιωτικοποίηση.

 

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο

 

«Ποιος ιδιώτης θα αναλάμβανε το κόστος του “κοινωνικού τιμολογίου”; Θα μπορούσε μια κυβέρνηση να επιβάλει σε ιδιώτη την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχούς καταναλωτές; Ποιος θα πληρώσει τελικά το “μάρμαρο”;» διερωτάται σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, υπενθυμίζοντας πως το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και μόνο μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο μπορεί να το εγγυηθεί.

 

• Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας – ΔΕΔΔΗΕ A.E. ενημέρωσε ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων προστασίας ευπαθών ομάδων, οι καταναλωτές στους οποίους θα γίνει η επαναφορά της ηλεκτροδότησης δεν θα επιβαρυνθούν με το τέλος επανασύνδεσης.

 

Scroll to top