11/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξω από τη ΓΑΔΑ κατά της βίας

Με συμβολική διαμαρτυρία τίμησε την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Διεθνής Αμνηστία.
      Pin It

Με συμβολική διαμαρτυρία τίμησε την Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Διεθνής Αμνηστία

 

«Οχι άλλη αστυνο-βία». Το σύνθημα και ο τόπος που διάλεξε η Διεθνής Αμνηστία για να τιμήσει τη χτεσινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ελλάδα, με συμβολική διαμαρτυρία μπροστά στη ΓΑΔΑ, βάζουν στο στόχαστρο την απροκάλυπτη, παράνομη βία με την οποία σχεδόν ταυτίζουν την ΕΛ.ΑΣ. οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι μόνο αυτές.

 

Καταπατήσεις των δικαιωμάτων των διαδηλωτών, όπως οι βίαιες προσαγωγές και συλλήψεις ανήλικων μαθητών στις διαδηλώσεις για την ημέρα μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτές που κατέγραψε σε αναλυτική της έκθεση η οργάνωση τον Ιούλιο και αυτές που έφερε πρόσφατα στο φως η «Εφ.Συν.». «Πέρα από την περιστολή ατομικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων που βιώνουμε, οι κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας παραμένουν μόνιμο και οδυνηρό φαινόμενο», αναφέρει το Δ.Σ. του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.

 

Ανάμεσα στα κατορθώματα των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων: βασανιστήρια, κακομεταχείριση κρατουμένων, κακή χρήση πυροβόλων όπλων, υπερβολική χρήση βίας.

 

Η οργάνωση αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ελληνικών αρχών ότι πρόκειται για «μεμονωμένα φαινόμενα» και κάνει λόγο για συγκεκριμένα συστημικά προβλήματα (απουσία ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών, απουσία διεξοδικών και έγκαιρων ποινικών και πειθαρχικών ερευνών, μεγάλες καθυστερήσεις των ποινικών ανακρίσεων που οδηγούν σε παραγραφή αδικημάτων, έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δικαιοσύνη) που έχουν συνέπεια την ατιμωρησία και ως εκ τούτου τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου παραβιάσεων. Από το 1988 μέχρι το 2012, η οργάνωση έχει καταγράψει μόνο 12 υποθέσεις όπου διώκονται ποινικά και παραπέμπονται σε δίκη μέλη των σωμάτων ασφαλείας. «Τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας δεν είναι υπεράνω του νόμου: υπόκεινται σε αυτόν, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να είναι υπόλογοι στον νόμο, στο κράτος και στους πολίτες», υπενθυμίζει η οργάνωση.

 

Δημήτρης Αγγελίδης

 

Scroll to top