11/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

Αντιδράσεις (και) στην κυβέρνηση

      Pin It

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Ο τρόπος που η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς ακόμα και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αυτό φάνηκε καθαρά στη σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Στέφανου Χρήστου, στην οποία συζητήθηκαν οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού για την ευρύτερη περιοχή. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει αντίθετο στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ, αυτό δηλαδή το οποίο επιδιώκει η κυβέρνηση, και τάσσεται υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων. Θέση την οποία εξέφρασε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος τόνισε ότι ισχύει στο ακέραιο η δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου τον Ιούνιο στον Πειραιά.

 

Τότε ο κ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι η λύση είναι ένας λιμένας που να ανήκει στο Δημόσιο, στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στους φορείς που ασχολούνται με τη ναυτιλιακή οικονομία και να τελεί υπό τον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής Λιμένων. Είχε προτείνει δε το θέμα αυτό να συζητηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση, οι οποίες -όπως είχε πει- λαμβάνονται χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους και η έγκρισή τους. Yπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού μέσω παραχωρήσεων δραστηριοτήτων, όπως γίνεται και στην Ευρώπη, είναι και ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν παραβρέθηκε κανένας βουλευτής της Ν.Δ., όπως και κανένας εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά. Μετά το τέλος της συνάντησης, αποφασίστηκε η σύσταση μιας επιτροπής υπό τον αντιπεριφερειάρχη Στέφανο Χρήστου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δήμων, των τοπικών φορέων και των εργαζομένων και η οποία θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταφέροντας την αντίθεση όλων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

 

Στο μεταξύ χθες πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας με θέμα τον «φιλικό διακανονισμό» Cosco – ΟΛΠ και ερωτούν εάν η διαδικασία για τη νέα επένδυση των Κινέζων χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός είναι σύμφωνη με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία περί δημοσίων έργων και εάν η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος υπό τους όρους που αναφέρονται στην εν λόγω συμφωνία είναι προς όφελος του ΟΛΠ.

 

Scroll to top