Σε κατ΄αρχήν στήριξη του ν/σ του υπουργείου Πολιτισμού που αφορά τις άδειες λειτουργίας των χώρων που φιλοξενούν θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις, προχώρησαν όλα τα κόμματα της Βουλής.
Ένα κύμα εξαντλητικών ελέγχων στις θεατρικές σκηνές και πολυχώρους της Αθήνας, που έκλεισε τους 36 από τους 83 τον περασμένο Μάρτιο και είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του θεατρικού κόσμου, έθεσε επιτακτικά το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, η οποία ανάγεται στην περίοδο Μεταξά και σε βασιλικό διάταγμα του 1956.
Οι περισσότεροι βουλευτές αποδοκίμασαν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και την ερμηνεία του από όργανα της Πολιτείας: «Στο Θέατρο Τέχνης, ο δήμος Αθηναίων έστειλε χαρτί σφράγισης επειδή η άδεια εξακολουθεί να είναι στο όνομα του Καρόλου Κουν» κατήγγειλε ο Γιώργος Πάντζας από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμώντας πως το νομοσχέδιο αυτό θα προχωρήσει με επιτυχία, καθώς δεν καταρτίστηκε σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές κατά εντολή του κ. Τόμσεν και της παρέας του.
Ο Γιώργος Κυρίτσης από τη ΔΗΜΑΡ, παρατήρησε: «Για να αυξηθεί ο φωτισμός σε ένα προβολέα ή να χαμηλώσει, χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν κιούπια με νερό με άλατα όπου βυθίζονταν το μέταλλο. Αυξάνονταν ο φωτισμός, το μέταλλο χαμήλωνε. Πήγαμε στις κονσόλες, φτάσαμε στα κομπιούτερ. Ερχόμαστε στην εποχή των κομπιούτερς να αλλάξουμε και εμείς τους νόμους αυτούς του 1936 – 1937». Παρά την θετική τους ψήφο, ο κ.Κυρίτσης και η Μαρία Κανελλοπούλου άσκησαν κριτική στο υπουργείο Πολιτισμού για την καθυστέρηση του νομοσχεδίου.
Ωστόσο, πλέον παράδοξη ακούστηκε η παραδοχή του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου πως αν τηρηθεί η κείμενη νομοθεσία, όλα τα θέατρα σήμερα είναι παράνομα και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσουν ενώ συμπλήρωσε: «Μια πόλη η οποία έχει πολλά θέατρα διάσπαρτα, είναι μια πόλη στην οποία κανείς πιστεύει ότι η βαρβαρότητα είναι σε στασιμότητα ή σε υποχώρηση, τουλάχιστον δεν επελαύνει. Αυτό αποτελεί μια έμμεση απάντηση σε κάποιους που λένε «τί τα θέλουμε 40-47 θέατρα», λες και θα φτιάξουμε μια πολιτιστική αγορανομία και να ορίζει με Διάταγμα πόσα θέατρα και πόσα σινεμά θα κάνουμε».
Επίσης, ο Σπύρος Χαλβατζής παρόλο που έσπευσε να σημειώσει πως αυτό το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία μονοπώλησης του πολιτισμού και των τεχνών που είναι εγγενής στον καπιταλισμό, δήλωσε πως το Κ.Κ.Ε. το βλέπει «κατ' αρχήν θετικά».
Η παλαιά νομοθεσία απαιτεί μεγάλους χώρους αλλά το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα παραστάσεων και σε μικρούς χώρους μέχρι 50 άτομα, με μια απλή δήλωση για άδεια στον οικείο δήμο, διαφοροποιείται η άδεια λειτουργίας παραστάσεων από την άδεια εγκατάστασης θεάτρου. Επίσης, θέατρα που λειτουργούν σε χώρους που είχαν λάβει οικοδομική άδεια πριν το 1989, μπορούν να ζητήσουν ορισμένες ελαφρύνσεις σε ζητήματα πυροπροστασίας, υπό την προϋπόθεση της αύξησης των προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας (αυστηρή απαγόρευση καπνίσματος, καλύτερα συστήματα πυρανίχνευσης, περισσότεροι πυροσβεστήρες).
efsyn.gr