Pin It

Από την 1η Φεβρουαρίου το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξαναδέχεται προτάσεις και σενάρια

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Με χρέος περίπου 2,3 εκατ. ευρώ προς την κινηματογραφική κοινότητα, ποσό πολύ μικρότερο από τα 7,5 εκατ. ευρώ που του οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου «σηκώνει τα μανίκια ψηλά» και διεκδικεί χρήματα για τις ελληνικές ταινίες. Επιπλέον, από την 1η Φεβρουαρίου «ξανανοίγει» τις πόρτες του και περιμένει και πάλι προτάσεις και σενάρια από τους Ελληνες σκηνοθέτες.

 

Εχει πια Νέο Κανονισμό Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, τον ανακοίνωσε προχθές η διοίκησή του, και τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου. «Αποτελεί εξέλιξη του προηγούμενου και συντάχθηκε λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις παρατηρήσεις της κινηματογραφικής κοινότητας», μας λέει ο πρόεδρος του ΕΚΚ Γρηγόρης Καραντινάκης.

 

O θρίαμβος των ελληνικών ταινιών στο εξωτερικό και η ανυπαρξία του Κέντρου Κινηματογράφου συνθέτουν μια παραφωνία τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη αποδεικνύεται ότι οι ανεξάρτητες παραγωγές που διέπονται από καλλιτεχνική αρτιότητα και τρόπο βρίσκουν να γυριστούν, και τον δρόμο τους προς τα διεθνή Φεστιβάλ, και το κοινό ανοίγουν. Αλλά επειδή οι καιροί είναι πονηροί και οι «νόμοι» της κρίσης αδίστακτοι κι έτοιμοι να «ξηλώσουν» θεσμούς χρόνων, ας μείνουμε στη θετική πλευρά της λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ως αρωγού της ελληνικής ταινίας με τρόπο διάφανο και ουσιαστικό.

 

«Διεκδικούμε τα χρήματα, τη ζωή και την ύπαρξή μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με οποιοδήποτε τρόπο. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πολιτική θέση και να στηρίξει τον ελληνικό κινηματογράφο εδώ και τώρα», δηλώνει σε υψηλούς τόνους ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Καραντινάκης, που βρίσκεται στο τιμόνι του ΕΚΚ περισσότερο από έναν χρόνο.

 

Τέσσερις ταινίες ολοκληρώνονται

 

Αυτή τη στιγμή το Κέντρο χρωστάει σχεδόν 2.300.000 ευρώ σε παραγωγούς, σκηνοθέτες, δημιουργούς που έχουν ολοκληρώσει τις ταινίες τους και περιμένει 4.500.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ κι άλλα 3.000.000 περίπου από την επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων. Τα μοναδικά χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία του είναι από την τακτική επιχορήγηση του υπουργείου Πολιτισμού (μειωμένη κατά 10%), ένα ποσό 2.200.000 ευρώ, που δίνεται σε λειτουργικά έξοδα κι ενισχύει την τρέχουσα παραγωγή. Δηλαδή, τις τέσσερις ταινίες που γυρίζονται: «Ο εχθρός μου» Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Το δέντρο και η κούνια» της πρωτοεμφανιζόμενης Μαρίας Ντούζα, «Illusion» του Σάββα Καρύδα και «Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους» της Κωνσταντίνας Βούλγαρη.

 

Αποκτά, λοιπόν, ιδιαίτερη σημασία η χορηγία του ΟΠΑΠ ύψους 1.500.000 ευρώ για τα έτη 2012-2014. Θα στηρίξει αποκλειστικά όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα, στο Πρόγραμμα για Νέους Σκηνοθέτες (1η ή 2η ταινία). «Είναι η πρώτη φορά που ο ΟΠΑΠ δίνει απευθείας χρήματα στο ΕΚΚ»», ο Γρηγόρης Καραντινάκης. «Ωστόσο χρειάζεται και η πολιτεία να βάλει στο κάδρο της το σινεμά. Να προχωρήσει σε αναπτυξιακή πολιτική για τις ελληνικές ταινίες και να προωθήσει σχέδια όπως κινηματογράφος και τουρισμός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι γείτονές μας, οι Τούρκοι επενδύουν τεράστια ποσά στην κινηματογραφική παραγωγή αλλά και σε σίριαλ. Δεν αγάπησε ξαφνικά το σινεμά ο Ερντογάν, απλά κατάλαβαν τη δύναμη της εικόνας να διεισδύει στην κοινωνία».

 

Ακόμα χρωστάει σε Λάνθιμο και Τσίτο

 

Με τα χρήματα που αναμένεται να συγκεντρωθούν το επόμενο διάστημα, πρόκειται να αποπληρωθούν συσσωρευμένα χρέη των τελευταίων χρόνων σε ολοκληρωμένες ταινίες. Ανάμεσά τους οι «Αλπεις» του Γ. Λάνθιμου, «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, «Elle» του Μ. Μακρίδη, «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» του Γ. Σμαραγδή, «Ψυχή βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και άλλες, μαζί με μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και ταινίες animation. Το «υπουργείο Πολιτισμού έχει πρόθεση να μας στηρίξει, αλλά τα χρήματα θα μας τα δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Εκεί πρέπει να ασκήσουμε πίεση».

 

Στον Νέο Κανονισμό του ΕΚΚ εντάσσεται πρώτη φορά η ενίσχυση ταινίας χαμηλού μπάτζετ (ύψους 200.000-300.00 ευρώ) στηρίζεται η συνεργασία σεναριογράφου, σκηνοθέτη, παραγωγού και δημιουργείται το νέο Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Εργων για Παιδιά και Εφήβους, προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο κενό που υπάρχει στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος, ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σε άλλες εθνικές κινηματογραφίες στην Ευρώπη.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Χρηματοδοτικά προγράμματα για

-συγγραφή σεναρίου – development

-το βασικό πρόγραμμα παραγωγής κινηματογραφικών έργων

-ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού

-ταινίες για παιδιά και εφήβους

-1η ή 2η ταινία (συγχρηματοδοτούμενο από ΕΚΚ και ΕΡΤ κατ’ αναλογία 50-50%)

-ταινίες μικρού μήκους

-ντοκιμαντέρ (συγχρηματοδοτούμενο από ΕΚΚ και ΕΡΤ κατ’ αναλογία 50-50%)

-προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Ελληνα συμπαραγωγού

-ενίσχυση ολοκληρωμένης ταινίας.

Ο νέος κανονισμός είναι διαθέσιμος σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.gfc.gr.

 

Ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων που περιμένουν χρηματοδότηση:

-«Λούτον» του Μιχάλη Κωνσταντάτου

-«Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

«Τέταρτη 4.45» του Αλέξη Αλεξίου και άλλες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top