12/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χειρότερα από φυλακή»

Διαμαρτυρία για τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών οργάνωσαν εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων, κομμάτων και προσφύγων.
     
Pin It

Διαμαρτυρία για τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών οργάνωσαν εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων, κομμάτων και προσφύγων

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για τις απάνθρωπες συνθήκες στα κέντρα κράτησης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, παρουσία εκπροσώπων αντιρατσιστικών οργανώσεων, κομμάτων και προσφύγων.

 

«Οι πόλεις μας βιώνουν μια βαρβαρότητα εδώ και 2 χρόνια. Ανθρωποι στοιβάζονται σε θαλάμους, όπου δεν μπορούν καν να σταθούν όρθιοι, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής» τόνισε η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, η οποία μίλησε για θεσμικό ρατσισμό προσθέτοντας: «Πριν από μερικούς μήνες είχαμε συναντήσει μέσα στο Α.Τ. Ομόνοιας έναν άνθρωπο με κομμένο πόδι. Είδαμε πεινασμένους ανθρώπους να κοιμούνται ακόμα και σε τουαλέτες μέσα σε αυτά τα μικρά Αουσβιτς. Το χειρότερο είναι ότι οι γείτονες μαθαίνουν να νομιμοποιούν στη συνείδησή τους αυτήν τη βαρβαρότητα. Δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι ούτε λαθραίες ζωές».

 

«Επιλέξαμε ως Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης να έρθουμε εδώ στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας συμβολικά. Υπάρχουν εκατοντάδες καταγγελίες για βασανισμούς μεταναστών που έχουν συμβεί μέσα σε αυτό το κτίριο» εξήγησε ο συντονιστής της εκδήλωσης Νασίμ Λομανί σε όσους αψήφησαν το χθεσινό κρύο.

 

Τον ζωντανό εφιάλτη και τη μοναξιά που έζησε επί μήνες στα υπόγεια κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων Ορεστιάδας και Κολωνού περιέγραψε ο Ιρανός ομοφυλόφιλος πρόσφυγας Μπαχμέν, την ιστορία του οποίου είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.»: «Εύχομαι κανείς να μη μείνει ούτε μια μέρα σε αυτά τα άθλια κέντρα» είπε. Διηγήσεις θυμάτων αστυνομικών αυθαιρεσιών, φυλακισμένων που δεν τους επιτρέπεται ο προαυλισμός, υποσιτισμένων ανθρώπων που δεν βλέπουν το φως του ήλιου για μέρες συναντούν τα βλέμματα φοβισμένων μεταναστών που περνούν βιαστικά έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της οδού Βερανζέρου.

 

«Απολύτως καταχρηστική η παρατεταμένη κράτηση των μεταναστών, που έχει γίνει συνηθισμένη πρακτική και όχι έσχατο μέσο» εξηγεί η Δήμητρα Σπαταρίδου από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

«Είναι ενδεικτικό ότι δικαστήριο στην Ηγουμενίτσα αθώωσε κρατούμενους που δραπέτευσαν από ένα τέτοιο κέντρο προκειμένου να διασφαλίσουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά τους» υπογράμμισε ο δικηγόρος Δημήτρης Σαραφιανός, υπενθυμίζοντας τις καταδίκες της Ελλάδας για το θέμα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, οι Οικολόγοι Πράσινοι, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Πρόσφυγες από την Τουρκία και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

 

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στην Ομόνοια (στις 5 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής μέρας δράσης ενάντια στα κέντρα κράτησης μεταναστών.

 

k.zafeiropoulos@efsyn.gr

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ναζιστικές πρακτικές κράτησης

 

Η κράτηση σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να γίνεται με σκοπό την απέλαση, αλλά πολλοί αιτούνται ασύλου καθώς προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Στρατόπεδα συγκέντρωσης», που παραπέμπουν σε ναζιστικές πρακτικές, είναι στην πραγματικότητα τα επονομαζόμενα -επί το ευγενικότερον- «Κέντρα Κράτησης Μεταναστών», καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Γαϊτάνη. Με αιτήματα να κλείσουν όλοι οι χώροι κράτησης αυτού του είδους, να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα και ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συλλογικότητες, οργανώσεις και κόμματα συμμετείχαν στη σχετική πανελλαδική καμπάνια από τη Βόρεια Ελλάδα.

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο μεταξύ στην Ξάνθη το Σάββατο, όπου λειτουργεί ένα από τα «στρατόπεδα» και πρόσφατα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε απαγορεύσει την πρόσβαση σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Ξάνθης και στις 18 Δεκεμβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, συγκέντρωση στις 18.30, στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.

 

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπροσώπου της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη. Οπως εξήγησε, αν και η κράτηση σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να γίνεται με σκοπό την απέλαση, εν τούτοις οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι αυτή είναι ανέφικτη για πολλούς λόγους, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι πολλοί αιτούνται ασύλου καθώς προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. «Ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι, και σε παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κρατούνται μέχρι 18 μήνες σε διάφορους χώρους, στερούμενοι την ελευθερία τους», κατήγγειλε.

 

Νίκος Φωτόπουλος