troika-oikonomia-thema

12/12/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το έλα να δεις για το ένα δισ.

Τα δίνει όλα το οικονομικό επιτελείο για την εκταμίευση της δόσης που περιμένει από τον Ιούλιο. «Αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα αποτελούν το σχέδιο για τα ΕΑΣ, ο φόρος στα ακίνητα και η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά.
      Pin It

Τα δίνει όλα το οικονομικό επιτελείο για την εκταμίευση της δόσης που περιμένει από τον Ιούλιο. «Αγκάθια» στις συζητήσεις με την τρόικα αποτελούν το σχέδιο για τα ΕΑΣ, ο φόρος στα ακίνητα και η διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

 

Του Μάριου Χριστοδούλου

 

Από το σημείο μηδέν ξεκίνησαν για μία ακόμη φορά οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας αμφίβολη την εκταμίευσή της μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

 

Στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα και των συνεργατών του με τους δανειστές δεν υπήρξε συμφωνία επί του σχεδίου αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών∙ πολύ περισσότερο δε για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στα οποία έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των συζητήσεων με τους πιστωτές.

 

Οσο η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τα βρίσκει με την τρόικα γι’ αυτό το θέμα αιτούμενη τη διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της συγκεκριμένης ΔΕΚΟ, έστω και για ένα πιλοτικό διάστημα 18 μηνών, άλλο τόσο θα απομακρύνεται και η δόση του 1 δισ. ευρώ που το οικονομικό επιτελείο την περιμένει από τον Ιούλιο…

 

Εκτός από τα ΕΑΣ στασιμότητα διέκρινε η τρόικα και στο νέο φορολογικό για τα ακίνητα, το οποίο να αποτελεί ηπιότερης σημασίας ζήτημα, πλην όμως θα πρέπει να επισπευστεί η κατάθεσή του στη Βουλή και ει δυνατόν μέσα στις επόμενες δύο μέρες.

 

Το οικονομικό επιτελείο παρέδωσε χθες στους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) νέα πρόταση για την κάλυψη του κενού των 400 εκατ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στον εισπρακτικό στόχο μετά το βέτο των ξένων να μην κοπούν περαιτέρω τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

 

Ακόμη και τώρα οι διατάξεις του νομοσχεδίου «σβήνονται» και γράφονται, αφού δεν είναι λίγοι οι βουλευτές από τη συγκυβέρνηση που έχουν διαμηνύσει ότι θα το καταψηφίσουν εάν δεν μειωθούν οι φόροι σε κτίρια, οικόπεδα και αγροτεμάχια αλλά και σε ευπαθείς ομάδες.

 

Kινήθηκαν τα ακίνητα

 

Η αρχή έγινε με τους βουλευτές της επαρχίας, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν και αυτοί από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μετά τις αλλαγές επί τα χείρω που έκανε ο υπουργός Οικονομικών για τα ακίνητα των μεγαλουπόλεων για να μπορέσει να βγει ο «λογαριασμός» των 2,65 δισ. ευρώ από τους φόρους που μετά τις διορθώσεις έπεσε στα 2,3 δισ. ευρώ.

 

«Σπριντ» από το οικονομικό επιτελείο ζήτησε η τρόικα και για τις υπόλοιπες φορολογικές διατάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα, όπως οι διατάξεις για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης (ΚΦΑΣ), νομοτεχνικές βελτιώσεις στη φορολογία εισοδήματος, όπως, για παράδειγμα, το θέμα που ανέκυψε για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων για όσους κάνουν τρεις ή περισσότερες συναλλαγές στο Χρηματιστήριο.

 

Εκτιμάται ότι ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις θα περάσουν στο νομοσχέδιο για τα ακίνητα, όπως αυτή για τη δημιουργία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το οποίο θα είναι ένα ανεξάρτητο όργανο με αρμοδιότητα την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιληφθούν και διατάξεις αναφορικά με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Φάπα για τον ΦΠΑ

 

Ενα θέμα για το οποίο «καίγεται» η κυβέρνηση αλλά ακόμη δεν έχει εξευρεθεί λύση είναι αυτό του ΦΠΑ στην εστίαση, για το οποίο επιθυμεί διατήρηση του χαμηλού συντελεστή (13%) και το νέο έτος, όπως και για το ζήτημα των αποδείξεων.

 

Εκτός του Γιάννη Στουράρα, στη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης ο γ.γ. δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, καθηγητής Νίκος Καραβίτης.

 

Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στην τρόικα στοιχεία που προβλέπουν περικοπές 40-50 εκατ. ευρώ σε 500 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου το 2014 λόγω υπερβάσεων στις οποίες υπέπεσαν στον προϋπολογισμό του 2013. Αξιοσημείωτο είναι το ότι από αυτούς τους φορείς οι 250 είναι από το υπουργείο Παιδείας και περίπου 120 από το υπουργείο Πολιτισμού.

 

Παράλληλα, προωθούνται και μισθολογικές περικοπές λόγω μη εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου. Το όφελος, ωστόσο, αναμένεται μικρό, 5 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι φορείς οι οποίοι δεν έχουν εφαρμόσει το Ενιαίο Μισθολόγιο, υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στη γενική κυβέρνηση και έχουν ζητήσει γνωμοδοτήσεις από το ΣτΕ. Και εκεί, όμως, θα γίνουν μειώσεις εφόσον οι φορείς παραμένουν καταγεγραμμένοι στη γενική κυβέρνηση.

 

Λεφτά υπήρχαν

 

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώθηκε ελλιπής εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει ότι οι μισθοί των υπαλλήλων που εντάσσονται σε διαθεσιμότητα κόβονται στο 75% του κανονικού. Αυτό έχει διαπιστωθεί ήδη σε τέσσερις φορείς του Δημοσίου και γίνονται κινήσεις ώστε ώς τις 18 Δεκεμβρίου να επιστραφούν τα χρήματα.

 

Τέλος, ήδη έχουν προχωρήσει τα πρώτα τέσσερα «ηλεκτρονικά» κατασχετήρια και όπως αναφέρεται, «είχαν μέσα λεφτά οι λογαριασμοί».

 

Scroll to top