sinodos-prutanewn

12/12/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε, σε βαρύ κλίμα, η σύνοδος των πρυτάνεων

Κατά την πρώτη μέρα της 74ης συνόδου των πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση της πρυτάνεως του Ιονίου Πανεπιστημίου που έκανε λόγο για «νοικοκύρεμα».
      Pin It

Θέματα που αφορούν τους προϋπολογισμούς, τη χρηματοδότηση, τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, τα ζητήματα λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά και ο προβληματισμός για το ΕΚΠΑ συζητήθηκαν την πρώτη μέρα των εργασιών της 74ης Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων, που ξεκίνησε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Σε δηλώσεις του ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος, αναφέρθηκε στους «μειωμένους προϋπολογισμούς μέχρι και 60% την τελευταία τριετία» και στα προβλήματα λειτουργίας που δημιουργεί η εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε οκτώ ιδρύματα και υπογράμμισε ότι «η εκπαίδευση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση κι όχι ως δαπάνη».

Υποστήριξε ότι παραπομπή στο πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ όχι μόνο δεν έφερε «καταλαγή» και άνοιγμα του πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα έριξε «λάδι στη φωτιά» και ζήτησε την ανάκλησή της.

«Τουλάχιστον λάθος» χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την παραπομπή στο πειθαρχικό του πρύτανη του ΕΚΠΑ ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης. Σημείωσε για το ίδρυμά του ότι ο διάλογος με το υπουργείο «έστω και καθυστερημένα» τακτοποίησε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεοδόσης  Πελεγρίνης προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Ωστόσο, μιλώντας στη σύνοδο που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, τόνισε ότι «το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με διάλογο, όσο επίπονος κι αν είναι αυτός», υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν περίμενε ότι η απεργία θα κρατούσε τόσο πολύ» και ότι «γίνεται προσπάθεια να επιτραπεί η πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας».

Σημείωσε, επίσης, ότι ο ίδιος μετέφερε τις προτάσεις του υπουργείου στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ που τις αξιολόγησε ως «θετικές» και τις προώθησε στους διοικητικούς για να αποφασίσουν. Υποστήριξε, επίσης, ότι «στο διάστημα της μακράς αυτής απεργίας» έκανε «πάνω από σαράντα δράσεις να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, στην προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων και του πανεπιστημίου».

«Η περικοπή ακόμη ενός 15% στον φετινό προϋπολογισμό μάς φέρνει κάτω από τα ανεκτά όρια και θα αντιμετωπίσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα σε θέρμανση, ρεύμα, φύλαξη, καθαριότητα, συντηρήσεις κ.α., αν δεν βρεθούν άλλες συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιάννης Χατζηδημητρίου.

Στην ομιλία της διαφοροποιήθηκε η πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, η οποία υπογράμμισε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι «νοικοκυρεμένο» και λειτουργεί κανονικά.

Ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή μέρα, καθώς στις 18.00 αναμένεται να προσέλθει στη Σύνοδο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση-διαμαρτυρία στο λεβητοστάσιο του ιδρύματος.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top